Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Adrian Belîi

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 04/04/2024

Data nașterii: 28/05/1975
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este medic de profesie și întreaga viață și-a dedicat-o pacienților și studenților la medicină. A început în 1996 ca asistent medical în cadrul Spitalul Clinic Municipal de Urgență. Iar din 1999 până în 2016 a fost medic anesteziolog-reanimatolog la Institutul de Medicină Urgentă. În 2016 este promovat în funcția de șef al Departamentului Clinic de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul aceluiași  Institut. În paralel, este profesor universitar la USMF „Nicolae Testemițanu”.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 îl regăsim în lista candidaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), iar rezultatele scrutinului îi asigură un loc în Legislativul de la Chișinău.

Este laureat al Premiului Național al Republicii Moldova, 2020, distincție pe care o obține pentru lucrarea „Abordări inovative în managementul pacienților critici COVID-19 spitalizați în Institutul de Medicină Urgentă”.

Rating

12345678910

Adrian Belîi recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 1 051 813 MDL
Imobile
  • Apartament, în folosință (58,9 mp):
    37 000 EUR
  • Apartament (47,6 mp):
    30 000 EUR
  • Apartament (61,8 mp):
    37 000 MDL
Mașini
  • Toyota RAV4:
    29 700 EUR
  • Toyota Prius:
    4 000 EUR
Afaceri
  • Elitismed Planning Company SRL (50%):
    5 400 MDL
Conturi bancare
  • 1 cont:
    5 606 EUR
  • 5 conturi:
    3 380 MDL
  • 1 cont:
    11 USD
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Adrian Belîi nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Adrian Belîi nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • În anul 2023 Adrian Belîi nu a avut venit în categorie această.
Altele
  • În anul 2023 Adrian Belîi nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputat?

Am decis să fiu deputat, deoarece în activitatea mea cotidiană: medic, profesor, administrator am observat că anumite lacune pot fi corectate numai în procedură legislativă. De asemenea, există un mesaj important care provine de la lucrătorii medicali și de la toți lucrătorii din cadrul sănătății, care trebuie auzit, materializat și transpus într-un cadru legislativ care va permite modernizarea sistemului sănătății și fortificarea lui pentru a face față la provocările contemporane. Și din dorința, totuși, de a aplica anumite competențe în a face din Moldova o țară în care vrei să trăiești.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Trei priorități, din punct de vedere al legii, ar fi ameliorarea legislației pentru a diminua potențialul de corupție și a fortifica instituțiile. A doua, care o consider foarte importantă ca și abordare, este așa-numita reformă spitalicească care, într-o formă sau alta, ea trebuie să se producă și ceea ce cer foarte mulți colegi este, așa-numita lege a malpraxisului și asigurarea profesională. Sunt activități care, pe durata mandatului, împreună cu colegii, sper să le ducem la bun sfârșit.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Cred că încălcările majore trebuiesc comunicate că altfel nu curățăm nimic. Cu încălcări minore de tipul cutiei de bomboane nedeclarată cred că ar fi recomandarea ca data viitoare să o declare. Cazurile mai majore, evident că fiecare dintre noi avem ferm angajament să nu ne ocupăm cu acte de corupție, cu trafic de influență, cu alte ilegalități, asta-i în mod evident. Fiecare este stăpân pe propria conștiință, dar este atent și la alți colegi. Noi avem angajamente comune, responsabilități individuale și responsabilități comune.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Clar Europeană. Uitați-vă, eu mi-am făcut studiile și ambele doctorante în Franța. Eu nu mă axez pe faptul de situație economică. Este, de fapt, o ruptură și o alegere civilizațională. În sistemul, așa-numit est-european omul lucrează pentru sistem. Sistemul vest-european, spre care tindem, este sistemul care lucrează pentru om. Aceasta este diferența de principiu pentru care eu optez foarte mult și, de asemenea, cu condițiile de echitate, de concurență loială și de meritocrație pe care un sistem democrat, european îl poate asigura contrar celuilalt sistem.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul meu loc de muncă a fost pe durata studenției la medicină, din anul IV când m-am angajat în calitate de asistent medical în secția de reanimare a Spitalului de Urgență.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Dacă ar fi doar trei cărți care ar fi de ales, cred că Biblia, deoarece este un tezaur cultural și spiritual foarte important. Nu o spun din faptul că sunt foarte religios, dar ca și tezaur cultura este foarte important. A doua ar fi, probabil, o carte de știință. Și aici îmi vine foarte greu să spun care anume. Probabil, ceva din fizică, dar un manual mare și gros de fizică, deoarece el descrie cum este organizată natura, cum funcționează natura, este extrem de interesant. Pe mine m-au impresionat foarte mult cărțile lui Stephen Hawking, dar asta este o parte din fizica cuantică, natura este mult mai interesantă și începând cu lucrările lui Newton și altor mari fizicieni și cercetători. Și a treia carte, probabil, o parte de literatură artistică pentru a balansa știința. Din literatura artistică aici e foarte greu de a spune, eu nu știu, cred că las la discreția fiecăruia.


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, ați indicat că ați cumpărat o mașină Toyota, anul fabricației 2021, în valoare de 29.700 USD. Din ce surse financiare ați reușit să o achiziționați?

Chiar vă mulțumesc pentru această întrebare, deoarece informația deseori în presă este prezentată manipulatoriu. Deci, eu ca și profesor universitar și ca șef de departament am un venit ușor mai mare decât media, dar nici asta nu acoperă așa mașină. Veniturile le-am obținut din cercetarea științifică pe care, apropo, am avut o plăcere extraordinară să o fac împreună cu partenerii australieni. Remunerarea pentru această cercetare mi-a permis să-mi achiziționez această mașină și, apropo, totul este documentat pe contract, pe act de predare-primire, pe transferuri și pe declarații de Fisc având în vedere că banii i-am primit în anul 2021 ei nu se regăsesc în declarația trecută, dar se vor regăsi în declarația imediat următoare.