Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Alexandr Trubca

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 05/04/2024

Data nașterii: 18/04/1988
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este licențiat în științe administrative la Universitatea „Spiru Haret” din Brașov și are un master în științe umanistice la Universitatea de Stat din Moldova. 

Primul loc de muncă a fost la Ministerul Mediului în calitate de consultant superior în cadrul Serviciului relații publice și informații de mediu. În perioada 2014 – 2015, a activat la Ministerul Educației în calitate de consultant principal în Direcția e-Transformare și Informatizare. 

Din 2015 și până în 2019, a fost manager de proiect la Civitta Moldova. Apoi, în 2019, este ales consilier al municipiului Chișinău din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), funcție la care renunță, după ce este ales deputat pe lista PAS, în urma scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie 2021.

Rating

12345678910

Alexandr Trubca recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 703 333 MDL
  • 28 000 EUR
Imobile
  • Apartament (91,8 mp):
    976 000 MDL
Mașini
  • Renault Kadjar:
    11 500 EUR
  • Renault Kadjar:
    12 500 EUR
Afaceri
  • În anul 2023 Alexandr Trubca nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • În anul 2023 Alexandr Trubca nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Alexandr Trubca nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • BC Moldindconbank S.A. (2019-2044):
    878 000 MDL
Terenuri
  • În anul 2023 Alexandr Trubca nu a avut venit în categorie această.
Altele
  • În anul 2023 Alexandr Trubca nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputat?

Bine, cred că întrebarea nu-i chiar corectă. Nu am decis eu, au decis alegătorii. Eu, mai degrabă, am decis să fac politică. De ce am decis să fac politică? Este foarte simplu. Fiindcă, cumva, toată viața am fost în domeniul privat și am văzut că cei care fac politică nu sunt cei mai buni, din punct de vedere profesional. Și am decis că, eu cred că pot să aduc valoare adăugată în Parlament sau nu contează unde, în tot ce ține de politică, fie în Executiv, fie în instituțiile deliberative sau legislative.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Pe un mandat de patru ani e greu să faci un plan pe termen lung, dar pe termen scurt, vorbim de anul 2022, probabil, pentru mine sunt trei priorități principale. E vorba de legea cu privire la parcări, care se trage cumva din experiența mea din Consiliul Municipal și e o mare problemă la nivel Legislativ care nu permite dezvoltarea parcărilor în Chișinău și în alte localități din țară. Doi, vorbim de legea 270: Modificarea și ajustarea astfel încât APL-urile să devină mult mai independente din punct de vedere a salariilor pe care le pot achita angajaților, astfel încât să crească profesionalismul funcționarilor publici în APL-uri. Și deja ceea ce ține de domeniul nemijlocit de competențe, de domeniul agriculturii, pentru că fac parte din Comisia agricultură și industria alimentară. Vorbim de schimbarea paradigmei în ceea ce privește subvenționarea.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Legea mă obligă să-l denunț. Dacă e vorba de o infracțiune vădită și crasă, cu siguranță, o să-l denunț. Dacă e o problemă, mai degrabă, de moralitate sau o chestiune care poate fi discutată pe interior, cu siguranță vom ridica subiectul la fracțiune și, în mod normal, așa cum a fost și în cazul doamnei Moloșag, persoana trebuie să plece. Deci, nu există loc de discuții.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul loc de muncă a fost la Ministerul Mediului, funcția consultant superior, secția sau mai bine spus serviciul relații publice și informații de mediu.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Cu siguranță – Uniunea Europeană. E vorba de calitatea vieții. Știți, la urma urmei, vorba aia: Peștele caută unde e mai adânc, omul unde e mai bine. Și dincolo de toate preferințele politice, istorice și așa mai departe, cifrele nu mint și statistica arată că în Uniunea Europeană viața este mai bună.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Probabil din literatura clasică l-aș recomanda obligatoriu spre citire pe Dostoievski – „Jucătorul”. Dacă vorbim din literatura generală sau mai modernă tare aș recomanda tuturor să citească Joanne Harris – „Jucătorii şi gentlemanii”. Aș recomanda, în special celor din Moldova, care este o țară foarte religioasă, aș recomanda să citească „O istorie a Bibliei” de John Barton.


Ce părere aveți despre compensațiile oferite deputaților, în condițiile în care s-a tot vorbit de optimizarea cheltuielilor din bugetul de stat?

Structura venitului deputatului este următoarea: salariul de funcție, care este astăzi net la mână e în jur de 14 mii și jumate. E vorba de o indemnizație pe care deputatul o poate lua dacă refuză să folosească automobilul de serviciu și e vorba de 6.500 de lei. Și e vorba de o indemnizație de 12 mii de lei pe care eu o achit pentru consultantul pe care îl am. Legea prevede o indemnizație unică care poate fi achitată, fie ca serviciul de consultanță, fie în calitate de asistent și eu am o persoană care mă asistă, care mă ajută la procesul de colectare a informației, căruia îi achit suma respectivă. Eu cred că, dacă vorbim de optimizarea cheltuielilor, noi ar trebui să oprim schemele, ar trebui să intervenim acolo unde se fură. Părerea mea personală, salariile nu sunt atât de mari, ele sunt mai mari evident ca media pe țară, dar nu sunt atât de mari ca să ne permitem să mai tăiem. Haideți, mai bine, să fim eficienți, să aducem profesioniști în funcție și cu profesioniștii să facem lucruri frumoase, decât să facem populism.