Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Alla Pilipețcaia

star gold 1.0 din star 10

Ultima actualizare : 16/04/2024

Data nașterii: 04/07/1972
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Obține primul mandat de deputat în urma scrutinului parlamentar din 24 februarie 2019. A candidat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) pe circumscripția uninominală Nr. 7, Soroca. La scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie 2021 obține un nou mandat de deputat pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. 

De profesie este inginer. Până a accede în funcția publică a fost directoarea companiei Debut-Sor SRL.

Rating

12345678910

Evaluare medie: 1.0 din 5 (1 voturi)
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
O stea
1
Alexandru Costache
platform_info

2 ani acum

Alla Pilipețcaia recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 780 738 MDL
Imobile
  • Apartament (94,4 mp):
    1 314 293 MDL
  • Casă (372,5 mp):
    1 436 616 MDL
  • 5 alte averi imobile (165 mp):
    249 890 MDL
Mașini
  • Dacia Duster:
    364 454 MDL
Afaceri
  • Debut-Sor:
    871 089 MDL
Conturi bancare
  • În anul 2023 Alla Pilipețcaia nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Alla Pilipețcaia nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • BC Moldova Agroindbank SA (2021-2034:
    1 000 000 MDL
  • Rusnac Vladimir (2022-2024):
    100 000 MDL
  • BC Moldindconbank (2020-2025):
    100 000 MDL
Terenuri
  • 3 intravilane (0,39 ha):
    269 693 MDL
  • 1 teren agricol (0,2 ha):
    4 293 MDL
Altele
  • În anul 2023 Alla Pilipețcaia nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputată?

Eu, deja, a doua oară sunt deputată. Prima Legislatură, din care am făcut parte, a fost doi ani în urmă, când se alegea uninominal, au fost alegeri pe Circumscripții uninominale. Anume în acea perioadă am înțeles că am o susținere bună în raion. În acea perioadă scurtă de mandat, nu puțină muncă a fost făcută pentru raionul meu, de aceea am luat decizia să particip și în aceste alegeri și să fiu deputată, să continui acele lucruri pe care le-am început și să încep altele noi pe care pot să le fac pentru raionul Soroca și, în general, să vin cu noi proiecte de legi. Acum avem în lucru un nou proiect de lege necesar raionul nostru, o lege pe care o pregătim cu Elena Bodnarenco despre statutul istoric al municipiului Soroca.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Îmi propun, în primul rând, să fiu activă, să mă conformez legii fiind deputată și trei – cât se poate de des să vin în Parlament cu proiecte de legi. Desigur că, situația de astăzi, este dificilă pentru noi, pentru că ne aflăm în opoziție. Noi, deja, am venit cu câteva proiecte de legi care, din păcate, nu au fost adoptate, nu sunt aprobate, susținute. Proiecte de legi sunt foarte multe, începând de la cele sociale și terminând cu cele despre buget. Altele sunt și în lucru. Pentru mine, cele mai importante sunt proiectele sociale.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Dacă a trecut neregulamentar la trecerea de pietoni, atunci, pur și simplu, i-aș face o observație și data viitoare nu o va mai face. Dar dacă a comis o ilegalitate gravă, atunci eu oricum voi fi alături, îi voi explica. Mă voi strădui, dar sper că asta nu se va întâmpla. Niciodată nu am avut parte de astfel de situații. Dar eu mă voi așeza alături de el, voi sta de vorbă, îl voi ajuta, ca mai mult acest lucru să nu se întâmple, dar fiecare răspunde pentru acțiunile sale.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

În politică am venit din sectorul privat. Nu am lucrat nicio zi în sfera publică. Am activat în cadrul companiei mele, un magazin mic. Ulterior – la prima fabrică mare, de familie, cred că despre asta toți știu. Mă ocup cu producerea mezelurilor de câțiva ani, iar acum mă aflu printre asociații acestei companii.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Eu nu aș pune întrebarea astfel. Aș vrea ca, și cu o parte și cu alta, să găsim o cale de mijloc. Eu permanent aduc acest exemplu: dacă noi avem doi vecini, nu trebuie să ne întoarcem spre unul cu spatele și spre altul cu fața. E vorba de acel mijloc de aur, astfel încât și cu o parte, și cu alta să avem relații bune. Asta va duce la stabilitate.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Știți, dacă e să mă gândesc anume la cărți, îmi plac foarte mult detectivele. Le știu aproape pe de rost, știu totul. Ultima carte pe care am citit-o, nu am citit-o, dar am recitit-o, Agatha Christie – Poirot”. E scriitoarea mea preferată. Cândva, în copilărie, credeam că voi deveni detectiv. De aceea, eu dau prioritate detectivelor. Mie îmi plac cele de la școală, în baza cărora am scris compuneri, țin minte Război și pace”. Mi-a plăcut mult să citesc în școală literatură fantastică. Observ că le recomand oamenilor să citească cărți care lor le sunt interesante. Dacă eu, pur și simplu, le voi spune să citească ceea ce mie îi pace, de exemplu, literatura fantastică, niciodată nu o vor face. De aceea lasă-i pe oameni să citească. Cu cât citești mai mult, cu atât mai mult te dezvolți.


La validarea mandatului ați declarat că dețineți în proprietate o casă, dar și alte bunuri imobile obținute prin moștenire. De la cine le-ați moștenit?

Această casă, unde eu trăiesc, are peste 35 de ani și, din prima zi, această casă a aparținut familiei noastre – Pilipețchi. Tata a construit-o cu 30 de ani în urmă. Tata a murit și această casă mi-a rămas mie prin moștenire. Recent, jumătate de an în urmă, matușa mea, care e încă în viață, să-i dea Domnul sănătate, mi-a lăsat o moștenire mie, doar în cazul în care se va întâmpla ceva cu ea, dar mai bine să-i dea Dumnezeu sănătate.