Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Bogdat Țîrdea

star gold 1.0 din star 10

Ultima actualizare : 05/04/2024

Data nașterii: 23/07/1974
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Este doctor în științe politice. A făcut Facultatea de Istorie la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din București, specialitatea Comunicare şi Relaţii Publice.   

Din 1998 și până în prezent, este lector superior la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, la Catedra Științe Filosofice și Social-Economice. Totodată, Țîrdea a fost consultant politic în campaniile electorale din 2007, 2009, 2011 și 2014. Pe lângă asta, între anii 2005 – 2014, a fost comentator politic la mai multe ziare și portaluri online. 

În perioada 2009 – 2011, a fost director de programe al Fundației „Признание” și a colaborat cu  International Expert Center for Electoral Systems şi Fundaţia pentru cultură strategică din Federația Rusă. Țîrdea a avut și o emisiune de autor pe teme politice la postul de televiziune NTV, care aparține firmei fondate de colegul său de partid, deputatul Corneliu Furculiță. 

Este la al treilea mandat de deputat. În 2014 și în 2019 a acces în Legislativ din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar în 2021 – din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. 

Rating

12345678910

Evaluare medie: 1.0 din 5 (2 voturi)
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
O stea
2
Roman M
platform_info

1 an acum
Alexandru Costache
platform_info

2 ani acum

Bogdat Țîrdea recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 8 253 996 MDL
Imobile
  • Apartament (67,0 mp):
    378 578 MDL
  • Casă (93,0 mp), 2/3:
    597 586 MDL
Mașini
  • Volkswagen Touareg:
    575 000 MDL
  • Mazda CX5:
    22 000 MDL
Afaceri
  • În anul 2023 Bogdat Țîrdea nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • 1 cont:
    8 467 MDL
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Bogdat Țîrdea nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • Mariana Pristescu (2021-2024):
    100 000 MDL
  • Diana Cibotari (2021-2024):
    100 000 MDL
Terenuri
  • Intravilan (0.06000 ha):
    597 586 MDL
Altele
  • În anul 2023 Bogdat Țîrdea nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputat?

Am decis, fiindcă am activat în sfera analizei politice. Am fost lector universitar, am fost politolog, am fost comentator politic la mai multe ziare: Socius, Libertatea, Argumentî i factî și evident că, fiind practic implicat deja în procesul politic, m-am decis la un moment, când am considerat că am o anumită experiență, că să mă implic. Și asta cred că era și firesc.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Noi suntem repartizați, în cadrul partidului, pe grupuri: grupul politic, grupul social, grupul economic și juridic. În cadrul grupului politic noi avem mai multe proiecte de legi, elaborate împreună cu colegii, fiindcă noi elaborăm proiectele în mod activ. Evident că aceste proiecte sunt: Legea Miliardului, de exemplu, care l-am înaintat în legislatura precedentă și a fost apoi anulat sau multe alte legi, pe care le-am înaintat, și au fost anulate. Noi vom încerca să promovăm, din nou, atunci când va fi conjunctura politică favorabilă. 


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Noi nu avem asemenea colegi cu probleme de integritate. Așa că nici nu vreau să-mi imaginez lucruri care sunt aberante, aș spune eu din start.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul loc de muncă la mine a fost la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Eu am activat în calitate de lector universitar timp de 20 de ani și am predat obiectul „Științe Politice”. Dar evident că, în paralel, eu lucram la mai multe ziare: Socius, Libertatea, Argumentî i factî, la Academia de Științe. Deci, vreo câțiva ani în urmă, ca să fiu deja onest până la urmă, eu lucram în cinci-șase locuri concomitent. Adică, și la universitate, și la academie, și la trei ziare, și la o agenție de presă, și la o fundație ca să pot exista și supraviețui. Și cred că așa itinerar au avut majoritate cetățenilor a acestei țări. 


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Știți, noi trebuie să găsim un echilibru, dar cum spunea un mare mitropolit: „Lucoarea și nu doar gazul, dar lucoarea, în primul rând, vine de la răsărit”. Iar, în al doilea rând, cum spunea Huntington, există civilizații: protestanto-catolică, budisto-confucianistă, ortodoxă. Și noi facem parte, împreună cu Bulgaria, România, Grecia, Rusia, Georgia, Armenia și Ucraina, din marea civilizație ortodoxă. Ea este în mentalul nostru colectiv. Ea este parte a valorilor noastre. Și de aceea, ne place sau nu, trebuie să ajungem acolo unde este credința noastră strămoșească și valorile noastre. 


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Știți, e o întrebare care e complicată, fiindcă cărți sunt mii. În funcție de domeniu. În literatură ar fi: Dostoievski – „Idiotul”, ce lucrare este mai profundă. În cultura religiei este Biblia. Ce lucrare ar fi mai profundă ca ea, da? În filosofie poate ar fi: [Friedrich] Nietzsche cu [Aşa grăit-a] Zarathustra, alte lucrări, nu știu dacă sunt mai profunde. Iar în științele politice, i-aș remarca pe: Huntington Samuel cu „Ciocnirea civilizațiilor [și refacerea ordinii mondiale]” și pe [Zbigniew] Brzezinski cu „[Marea] tablă de șah”, ele fiind cărți de căpătâi în aceste sfere.


Sunteți membru de partid, pentru că nu ați indicat acest lucru în declarația de avere, depusă la validarea mandatului?

Nu-s membru de partid, fiindcă îmi place să fiu liber. Partidul are o doctrină, o poziție care foarte des depinde de contextul politic și electoral. Eu am un sistem de valori: Uniunea Euroasiatică, neutralitatea, socialism democratic și conservator, prietenia cu Federația Rusă, ideea de dreptate de la care eu nu voi ceda absolut niciodată, indiferent de contextul politic, mă înțelegeți, credința ortodoxă, etc., pe care eu mă bazez, mă axez. Și partidul poate să-mi spună mie de mii de ori să lupt cu credința, să lupt cu partenerii noștri din Rusia sau din alte părți, să mă dezic de ideea de socialism și de ideea de dreptate, eu niciodată nu voi face acest lucru. Și voi sta pe aceste poziții. Iată asta e faza.


Cum explicați economiile de 306.000 de lei pe care le-ați indicat în declarația de avere, depusă la validarea mandatului?

E vorba că am vândut un automobil Toyota RAV4, procurat nou în vara anului 2013, când nu eram deputat. Și l-am vândut cu suma de 281.000 de lei. Apropo, mai ieftin chiar l-am vândut decât prețul de piață. Iar alte 20.000 de lei au fost economisirile, timp de jumătate de an, pe care le-am avut și am hotărât necesar să le indic, fiindcă nici nu știam că ele pot fi indicate, apropo. De aceea le-am indicat. Și iată, se primește această sumă, mă rog, deloc mare în situația dată.


Ce părere aveți despre compensațiile pe care le primesc deputații din partea Parlamentului, inclusiv pentru transport?

Știți, salariul unui deputat e în zona de 13.500 – 14.000 și plus 6.000 de lei compensații pentru transport. Gata! Deci, total se primesc 19.000 de lei, adică de opt ori mai mic decât salariul unui vicedirector la CNPF, unde sunt 140.000 de lei; de vreo zece ori mai mic decât salariul unui președinte la Banca Națională de 150.000 de lei; chiar mai mic decât la un angajat de la ANRE, de 85.000 – 90.000 de lei. Eu vreau să vă spun că eu am mulți prieteni medici care au salarii duble decât au deputații. Pur și simplu, statutul de deputat a fost într-atât de compromis că fiecare crede că, dacă ești deputat, înseamnă că furi și salariul acesta, nu zic că e mic, dar le pare la unii exorbitant. Da, este mare, dar departe de a fi în topul salarizărilor în sectorul bugetar. 

În ceea ce privește aceste compensații, poftim, va fi inițiativă, una, alta – o susținem, dar eu vreau să vă zic că eu numai într-o lună, cât am mers la Bălți, eu am consumat mai multă benzină decât mi s-au dat aceste compensații, sincer ca să fiu, în campania electorală. Așa că, asta este situația, deputatul e nevoit să meargă în teritoriu să se întâlnească. Dacă scoatem compensațiile, atunci nu vom merge în teritoriu.