Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Boris Popa

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 17/04/2024

Data nașterii: 13/05/1957
Partidul Acțiune și Solidaritate

Ajunge în Legislativul de la Chișinău în septembrie 2021 pe lista deputaților supleanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate și obține, astfel, primul mandat de deputat. 

Popa este licențiat în filologie și drept. Are și diplomă de master în științe politice, obținută la Academia de Administrare Publică. Între anii 1991 – 2013 a lucrat la Serviciul de Informații și Securitate în calitate de șef de direcție. În perioada 2015 – 2021 a fost consilier. Inițial – al comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Ulterior, a fost consilier raional în cadrul aceluiași raion din partea Blocului ACUM, format din Partidul Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Rating

12345678910

Boris Popa recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 761 489 MDL
Imobile
  • 3 case de locuit (193,7 mp):
    51 300 MDL
  • 3 alte averi imobile (95 mp):
    73 500 MDL
Mașini
  • Nissan Almera:
    85 000 MDL
Afaceri
  • În anul 2023 Boris Popa nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • În anul 2023 Boris Popa nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Boris Popa nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Boris Popa nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 5 extravilane ( 3,06 ha):
    18 000 MDL
  • 1 teren agricol (1,9 ha):
    0 MDL
  • 2 intravilane (0,9 ha):
    24 500 MDL
Altele
  • În anul 2023 Boris Popa nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputat?

Iată, am vrut să apăr interesele cetățenilor din raionul Șoldănești, asta una la mână. A doua la mână, a fost, pur și simplu, un interes personal. Mi-am dorit, da, mi-am dorit. N-am crezut… Cu toate că în seara zilei de alegeri, noi, cu careva colegi de-ai mei, chiar am pus și un rămășag. Cineva a spus că va ajunge în Parlament, de exemplu, 52-53 [de deputați], cineva a spus 55 [de deputați]. Eu am spus că nu mai puțin de 60 [de deputați]. Am pus rămășag și eu am câștigat atunci. Eu eram al 72-lea. După ce cifra a mers mai jos, eu am ajuns pe lista deputaților. Eu am ajuns… eram cifra 66. Cunoașteți câți au plecat în Guvern? Eu, mai degrabă, mă așteptam undeva peste doi ani de zile, fiindcă peste doi ani – alegerile locale, o parte din deputați precis că vor pleca la diferite funcții de președinți de raion și alte funcții și, iată, eu mă așteptam… Dar acum, într-adevăr, eu nu m-am așteptat.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

E foarte greu de spus. Eu am studiat care sunt drepturile deputaților și, deoarece, iată, acum toți vorbesc că inițiativă legislativă, inițiativă legislativă, eu personal nu am găsit nicăieri că un deputat este obligat să facă inițiativă legislativă. Este în drept, dar obligat – nu. Totuși, sper, până la sfârșitul mandatului, sper că o să fim toți sănătoși și că o să ajungem până atunci, iată, îmi propun cel puțin 4-5 proiecte serioase. Eu am careva domenii, despre aceasta eu nu vreau să vorbesc acum. Eu o să mă axez pe aceste chestiuni, undeva la începutul anului 2022. Dar asta deocamdată rămâne, așa, pentru mine numai. Pentru public – un secret.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Nu este prietenul omului cel care îți ascunde neajunsurile, este acel care ți le arată. Numaidecât o să le indic. Și în virtutea, hai să zicem așa, a funcțiilor pe care le are un deputat, eu o să și cer de la dânsul, iată, pentru a nu încălca legea. Probabil că n-o să ajung până la careva denunțuri, fiindcă până la denunț mai sunt și alte modalități pentru a pune la punct careva lucruri. Voi discuta cu dânsul. Am destulă experiență. Am dat statului 40 de ani de activitate. Începând cu anul ’74 până acum am fost în diferite funcții, am fost pe diferite domenii am activat. Ultimii 30 de ani, 9 luni și o zi am fost cu epoleți pe umăr. Eu cunosc careva chestiuni. Am lucrat în organele securității statului. Eu am fost ofițer al Serviciului de Informații și Securitate. Eu până la denunț nu o să ajung. Dacă va fi ceva grav, va fi afectat, să zicem așa, poate nu pentru vorbe frumoase, securitatea statului sau, de exemplu, persoana va fi într-o situație primejdioasă, atunci, evident, eu voi fi obligat să acționez conform prevederilor unor legi.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Am început activitatea în ’74, după finalizarea școlii medii de cultură generală din satul Cotiujenii Mari, satul lui Urschi, dumneavoastră știți cred că, cunoașteți acest lucru. Și iată, am fost muncitor. Pe urmă, au urmat armata, după armată – universitatea. Am lucrat la o uzină, aici, în Chișinău. Nu știu acum uzina în ce stare este. Lăcătuș.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Păi, Uniunea Europeană, fetelor! De ce? De atâta că. Cred că n-o să se supere nimeni dacă o să zic că asta ne este scăparea noastră.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Păi, Istoria Românilor, iată. Dar pentru a construi viitorul, trebuie de cunoscut trecutul, ceva din trecut. Voi n-ați studiat, dar Istoria Republicii Moldovenești de cândva, iată. Dar a treia… Eu, de exemplu, am și le propun la toți să citească ceva despre Serviciile Speciale din lume. Eu am careva cărți și pot să vă ofer și dumneavoastră. Eu spun în limba rusă, se poate? Nu, eu o să traduc, dar probabil că nu o să traduc corect. Atunci se numea „КГБ сегодня” („KGB-ul astăzi”). Eu am cărticica asta și mulți o preferă și mulți o cer. Iată acolo sunt date niște momente care ne arată nouă realitatea care era atunci și cum o vedem noi în ziua de azi, vedem acea realitate de pe vremea puterii sovietice. Soția e profesoară de limbă română și are o sumedenie de cărți. Noi citim acolo și se poate de Eminescu, Alecsandri, tot absolut. Iată, poftim.