Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Elena Beleacova

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 04/04/2024

Data nașterii: 04/06/1958
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Este aleasă deputată în urma scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie 2021, candidând pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Până să ocupe fotoliul în Legislativ a fost, timp de un an, directoarea Agenției Relații Interetnice – structură a Guvernului ce promovează politica statului în domeniul relaţiilor interetnice şi funcţionării limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior, aproape trei ani, a fost președinta Comisiei pentru relații interetnice din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

De-a lungul carierei sale profesionale, printre alte funcții publice importante, care ar fi de menționat, este cea de pretoră a sectorului Rîșcani al Capitalei, în perioada 2004-2006 și cea de directoare a Biroului Relații Interetnice, între anii 2009-2015.

Rating

12345678910

Elena Beleacova recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 799 973 MDL
Imobile
  • În anul 2023 Elena Beleacova nu a avut venit în categorie această.
Mașini
  • Toyota:
    24 700 EUR
Afaceri
  • Liga-2 S.A. (30 acțiuni):
    0 MDL
  • Maorix-Com SRL (0,003%):
    0 MDL
Conturi bancare
  • În anul 2023 Elena Beleacova nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Elena Beleacova nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Elena Beleacova nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • În anul 2023 Elena Beleacova nu a avut venit în categorie această.
Altele
  • În anul 2023 Elena Beleacova nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputată?

Se face că toată activitatea mea anterioară a dus la aceea că, după ce eu am lucrat toată viața la stat, inclusiv acum. Prin urmare, nu este decât continuarea activității mele publice.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Ținând cont de experiența mea, eu reprezint interesele, probabil, a unei pătrimi din locuitorii țării noastre. Este vorba de reprezentanții tuturor minorităților etnice care locuiesc în Republica Moldova. Republica Moldova este unică din punct de vedere al etniilor. Sunt peste 100 de naționalități care locuiesc în Moldova. Ținând cont de legăturile lor de zi cu zi, inclusiv lingvistice, iată, această parte a societății aș vrea să o reprezint. De aceea sunt câteva documente pe care am vrea să le propunem Parlamentului.

În primul rând, legea privind drepturile minorităților. Deși a fost aprobată în 1991, din păcate, a fost abrogată legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. E o lege necesară. Vom lucra la ea. Pe lângă asta, mai este un document european la care Republica Moldova s-a aliniat în 2002, este vorba de Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare. Este acel document care îți dă posibilitate să aperi acele legi care deja au fost aprobate în Republica Moldova. Dar Republica Moldova se deosebește de multe țări, inclusiv postsovietice, prin faptul că, odată cu obținerea independenței, a fost adoptată o legislația echilibrată în acest domeniu. De aceea, ținând cont de componența multietnică, multiculturală, noi totuși, în perioada celor 30 de ani de independență ai Republicii Moldova, am reușit să păstrăm o pace interetnică în țara noastră. Acestea sunt prioritățile mele pentru acest mandat.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Cu toții suntem cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent de partidul căruia aparținem, de naționalitate, ori orice altceva. De aceea, încălcarea legii nu este permisă și fiecare trebuie să răspundă conform legii.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

La Universitatea de Stat, aici, în Chișinău. Inițial, am fost o simplă angajată. Ulterior, profesoară. Atunci era Catedra de planificare industrială la Universitate și eu predam Planificarea economiei naționale. Era așa disciplină.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Eu cred că țara noastră are o astfel de așezare geografică și componență etnică, încât noi nu trebuie să alegem. Noi trebuie să găsim metode de existență și coexistență cu toți vecinii noștri.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Lectura. E o întrebare bună. Știu că o adresați tuturor. În primul rând, vreau să vă spun că e important să citim. Din păcate, în zilele de astăzi, se citește puțin. Ar fi de dorit ca acestea să nu fie cărți electronice, pe anumite gadgeturi, dar totuși o carte. Înainte, în fiecare casă era o bibliotecă. Eu, la fel, am acasă o bibliotecă mare, în special am literatură clasică. Periodic, o citim, dar cea modernă nu prea o citim. Alegem literatura clasică mereu. Cred că este necesară oricui și la muncă, și în viață. Ținând cont de prioritățile mele, de faptul că eu lucrez cu persoane de diferite naționalități, sunt nevoită să citesc și poeți ai mai multor naționalități. Iar acum, deoarece am o nepoată, citesc povești.


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, nu ați indicat niciun imobil, nici în proprietate, nici în folosință. Unde locuiți?

Locuiesc într-o casă, aici, în Chișinău, în sectorul Buiucani, acolo m-am născut. Dintotdeauna locuiesc acolo, e casa părintească. Așa s-a primit că locuim împreună. Nu era indicat vreun articol, care să ceară declararea casei părintești.