Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Evghenia Cojocari

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 14/06/2023

Data nașterii: 05/12/1966
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este la primul mandat de deputat, fiind aleasă pe lista supleanților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În ultimii 15 ani a locuit în Israel, iar potrivit CV-ului publicat pe site-ul Parlamentului, a fost lucrător social. În paralel, a fondat grupul de inițiativă al moldovenilor din Israel – „Noi rămânem noi”.

Până a pleca peste hotarele țării, a fost profesoară de limba română și limba franceză în instituții de învățământ din orașul Basarabeasca și raionul Cimișlia. La un moment dat, a lucrat educatoare și directoare a unei instituții preșcolare.

Rating

12345678910

Evghenia Cojocari recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 336 692 MDL
  • 96 EUR
Imobile
  • Apartament (69,7 mp), 50%:
    446 281 MDL
Mașini
  • În anul 2022 Evghenia Cojocari nu a avut venit în categorie această.
Afaceri
  • În anul 2022 Evghenia Cojocari nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • 1 cont :
    40 000 EUR
  • 2 conturi :
    48 995 MDL
Obiecte de valoare
  • În anul 2022 Evghenia Cojocari nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2022 Evghenia Cojocari nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 1 teren agricol (0,54 ha) :
    0 MDL
Altele
  • În anul 2022 Evghenia Cojocari nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputată?

Asta a fost așa, treptat. A venit în urma lucrului în echipă. Deci, lucrând în echipă am ajuns la treapta când trebuia să mă implic și pe această parte. A fost o hotărâre asumată. Bineînțeles că mi-am dat seama cât este de complicată, câtă responsabilitate, dar am zis că, dacă trebuie, am s-o fac. Deci, merg mai departe, în continuare merg ca să ajut, să-mi pun și eu umărul la ceea ce face echipa integral.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Așa, un gând de-al meu, mai demult, este în privința oamenilor, persoanelor cu dizabilități și să văd unde sunt lacune, unde sunt neajunsuri, unde sunt, eu știu, legea nu permite ca să ajutăm aceste… Deci, tema aceasta este foarte complexă și trebuie de lucrat și sper că cumva o să ajutăm aceste categorii de persoane pentru că sunt vulnerabile și într-adevăr, după părerea mea, statul nu ajută suficient și mă gândesc că asta ar fi. 

O altă prioritate pentru mine ar fi educația. Eu vin din domeniul educației, sunt profesoară în trecut și aș vrea foarte mult să contribui la educația nu numai a tinerei generații, dar chiar și generația de o vârstă mai înaintată pentru că este mult de lucru. Să ridicăm nivelul culturii, societății în întregime de la mic, la mare. Cam asta. 

A treia, drepturile omului. Eu sunt membru al Comisiei Drepturile Omului și, iată, aici chiar este mult de lucru. Nu pot să zic într-o frază, două pentru că aici este într-adevăr foarte mult de revizuit, de completat, de omis ceva, dar ca să îmbunătățim această legislație. Cam asta.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Foarte simplu. Este sancționat și asta e. Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele făcute, comise. Noi trebuie să vedem circumstanțele, să vedem cât este de veridic, dacă într-adevăr se confirmă încălcarea și după aceea, bineînțeles, noi mergem și la instanțele corespunzătoare care răspund de încălcări, infracțiuni și așa mai departe. Deci, nu este nicio toleranță în privința aceasta, nimic.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul loc de muncă a fost după absolvirea școlii încă. Am fost la combinatul de bumbac din Tiraspol. Eram controlor de calitate. Am lucrat acolo cred că jumătate de an. După aceea, deja am trecut în domeniul pedagogic.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Uniunea Europeană, categoric. Pentru progres. Vedem progresul, nivelul de trai din aceste țări și noi tindem acolo. Democrația este cu mult mai dezvoltată și drepturile omului [respectate].


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

De exemplu, mie imi place foarte mult Arthur Schopenhauer. Deci, este un filosof, toți îi zic filosof pesimist, dar mie îmi place abordarea lui și de multe ori în viață eu trec la o analiză a operelor lui și, cumva, le fac o paralelă între adevărul suprem al vieții. Recent am citit al lui Nicolae Dabija „Tema pentru acasă”. Este ceva aproape de sufletul nostru. Îmi place foarte mult să-l citesc pe Labkovski. Este un psiholog din Rusia, este un psiholog la care eu mereu mă raportez. Pentru sănătate psihologică a eului meu, mă raportez la cărțile lui. 


De ce ați decis să reveniți în țară, după ce ați muncit 15 ani în Israel?

Am stat peste hotare aproape 16 ani. Hotărârea de a reveni acasă era, cred că, de la bun început, din prima zi când m-am dus acolo, dar permanent erau câte ceva impedimente care: „mai stau, mai stau”. Și acum chiar am zis că mă întorc acasă pentru că pot să contribui concret cu ceva, fiind, iată, în Parlament, nu de aceea că sunt deputat, dar de aceea că într-adevăr se poate de implementat niște gânduri, niște idei, niște concepte. Asta și m-a făcut mai mult și dorul de casă. În primul rând, dorul de casă pentru că acasă și pereții te ajută.