Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Gheorghe Agheorghiesei

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 16/04/2024

Data nașterii: 20/04/1974
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este la primul mandat de deputat, obținut în urma scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie 2021. Politică face din 2019, alături de echipa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), devenind vicepreședintele oficiului teritorial al formațiunii la Nisporeni și consilier orășenesc în cadrul Primăriei Nisporeni.

Anterior a muncit peste hotare în România și Italia. Ulterior, s-a întors în țară și a activat, în mare parte, în sectorul privat. De formare este învățător de clasele primare, fiind absolvent al Școlii pedagogice „Vasile Lupu” din Orhei. Mai târziu, a obținut și diplomă de economie la Universitatea din Oradea, România.

La alegerile locale din 5 noiembrie 2023, Agheorghiesei a candidat pentru funcția de primar al comunei Vărzăreşti din raionul Nisporeni, unde a învins, în turul II, cu 52,81% din voturi. Respectiv a renunțat la mandatul de deputat, iar în locul lui urmează să vină Ion Poia, care este următorul pe lista candidaților supleanți PAS.

Rating

12345678910

Gheorghe Agheorghiesei recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 773 161 MDL
  • 2 916 RON
Imobile
  • Casă (145,9 mp):
    340 000 MDL
Mașini
  • Renault Kadjar:
    302 456 MDL
  • Volvo XC 90:
    150 000 MDL
  • Ford Tranzit:
    100 000 MDL
Afaceri
  • Geoterra SRL (100%):
    1 000 MDL
Conturi bancare
  • În anul 2022 Gheorghe Agheorghiesei nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2022 Gheorghe Agheorghiesei nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • Victoriabank (2022-2027):
    300 000 MDL
  • Moldindconbank (2018-2023) :
    100 000 MDL
Terenuri
  • 28 terenuri agricole ( 14,86 ha):
    336 302 MDL
  • 3 intravilane (0,27 ha):
    41 757 MDL
Altele
  • În anul 2022 Gheorghe Agheorghiesei nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputat?

Am decis să devin deputat fiindcă toți acești 30 de ani s-au făcut multe lucruri nedemne și am decis să mă implic personal pentru a pune umărul la schimbarea acestei atitudini a deputaților față de cetățeni și a schimba lucrurile spre bine în țara noastră.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

În primul rând, sunt în contact permanent cu cetățenii care ne-au susținut. Eu sunt din raionul Nisporeni. În fiecare luni avem audiențe cu cetățeni de acolo. Suntem la curent cu problemele care apar și care sunt prioritare, și împreună cu echipa le transpunem în practică. Facem diferite proiecte de legi pentru a îmbunătăți și legislația pentru toate categoriile de cetățeni, pentru agricultori, medici, profesori și așa mai departe.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Foarte simplu. Pentru mine există toleranță zero, pentru oricine, nu contează că-i coleg de echipă, din alt partid, din altă instituție a statului. Dacă a încălcat – trebuie să plătească. Există legislație în acest sens. În primul rând, trebuie să facem în așa fel ca instituțiile statului să funcționeze și aceste persoane să fie pedepsite conform legii.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Eu am absolvit Universitatea din Oradea, România și primul loc de muncă a fost acolo, în funcție de economist la o întreprindere din Oradea.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Sigur că Uniunea Europeană, dar trebuie să avem relații bune și cu partenerii din Est. Am locuit mulți ani în Uniunea Europeană, nouă ani în România, 11 ani în Italia. Am văzut standardele de viață și calitatea vieții de acolo, cum funcționează democrația, toleranța între persoane, stima între persoane, cum statul are grijă de cetățeni și asta mă face mai mult să înclin spre vectorul european.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Recent am primit un cadou de la un prieten, o carte pe care aș recomanda-o și la alte persoane s-o citească – „Istorii din străinătate” de Iurie Cojocaru. Ceea ce m-a afectat foarte mult, fiindcă și eu am făcut parte din diasporă mulți ani și sunt redate niște istorii concrete ale concetățenilor noștri care au trecut prin niște tragedii în diaspora și ar fi bine lumea să le cunoască. Dar aș recomanda să citim poeții noștri: Grigore Vieru, să citim Eminescu și de ce nu oamenii să citească și istoria pentru a ne cunoaște mai bine trecut, să știm de unde venim și unde mergem.


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, nu ați indicat niciun venit de la compania pe care o dețineți - Geoterra SRL. Cum explicați acest lucru?

Dacă sunteți la curent, pe perioada când ești în Parlament, nu poți să fii administrator. Eu m-am condus de lege, am numit altă persoană administrator, dar venituri se declară în rapoartele financiare. Dacă sunteți la curent, pe declarațiile de avere se pun veniturile ca persoană fizică, nu ca administrator. Deci, acolo am indicat că sunt fondatorul la această firmă. Totul este transparent. – Dividende n-aveți? – Nu, dacă le reinvestești, tu nu ai cum să arăți, că dacă am un venit, îl reinvestesc.