Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Grigore Novac

star gold 1.0 din star 10

Ultima actualizare : 16/04/2024

Data nașterii: 02/06/1983
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Este licențiat în drept la Universitatea de Stat din Moldova și deține diplomă de master în Științe Politice în cadrul Institutului de Relații Internaționale din Republica Moldova.

Își începe cariera profesională în 2011, în calitate de jurist în cadrul Fundației de Binefacere Soluția, fondată de Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Lucrează aici până în 2014, fiind, la un moment dat, și juristul PSRM. 

La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 candidează pe lista PSRM și se alege cu fotoliul de deputat. Își păstrează locul din Parlament și în urma scrutinului din 24 februarie 2019. La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 se numără printre candidații Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, iar rezultatele scrutinului îi asigură cel de-al treilea mandat de deputat.

Rating

12345678910

Evaluare medie: 1.0 din 5 (2 voturi)
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
O stea
2
Iulian
platform_info

2 ani acum
Alexandru Costache
platform_info

2 ani acum

Grigore Novac recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 642 904 MDL
Imobile
  • Apartament (43 mp), în locațiune:
    0 MDL
Mașini
  • Toyota LC 200:
    690 000 MDL
Afaceri
  • În anul 2023 Grigore Novac nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • În anul 2023 Grigore Novac nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Grigore Novac nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • Microinvest (2022-2027):
    24 856 EUR
Terenuri
  • Intravilan (0,03ha):
    80 000 MDL
Altele
  • În anul 2023 Grigore Novac nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputat?

Nu a fost, să zic așa, o decizie pe care am luat-o din dorința de a fi deputat. Probabil, a fost mai mult dorința de a face ceva pentru Republica Moldova și nu contra, în principiu, funcția… Eu deja sunt la al treilea mandat de deputat și am depus și depun și în continuare mult efort pentru a îndrepta toate capacitățile mele spre un viitor mai bun la noi acasă.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Pe durata mandatului, eu în calitatea mea de jurist, mă axez exclusiv pe domeniul juridic. Iar acum, la al treilea mandat, mă axez, în calitatea mea de președinte al Comisiei pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice, pe îmbunătățirea legislației naționale în vigoare în domeniul drepturilor omului și, la moment, sunt axat pe acest domeniu – Drepturile Omului. Per general, îmi doresc îmbunătățirea legislației penale și decriminalizarea Codului penal al Republicii Moldova. Am venit cu mai multe inițiative legislative de-a lungul timpului. Ceva a fost acceptat, la anumite etape. Ceva a fost respins, dar nu renunț, sunt pe poziții și în continuare voi pedala pe aceste proiecte.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

În cazul dat avem Autoritatea Națională de Integritate care are toate împuternicirile legale să se autosesizeze și să facă toate demersurile necesare, verificările necesare, în vederea stabilirii adevărului, dacă sunt careva probleme de integritate sau nu sunt. Deci, sesizarea propriu-zisă nu neapărat ne spune că cetățeanul X sau Y are probleme de integritate. Deseori aceste sesizări nu se adeveresc. De aceea noi, ca legiuitori, nu avem pârghii legale de a interveni, de a-i pedepsi cumva. Ne putem limita doar la o părere. Unica autoritate împuternicită este ANI-ul.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul loc de muncă a fost în domeniul privat, la o întreprindere mixtă, aici, în Republica Moldova. Am activat acolo, la această întreprindere, în sectorul privat. – Funcția? – Bine, eu am clauze contractuale pe care nu am dreptul să le divulg.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Eu cred că cel mai oportun pentru Republica Moldova e să promoveze o politică echilibrată, astfel încât interesele naționale să fie în prim-plan. Dacă ele sunt în Uniunea Euroasiatică, atunci să ne promovăm interesele acolo. Dacă avem interese, inclusiv în UE, efectiv trebuie să facem lobby, în sensul bun al cuvântului, pentru interesele țării și pe această platformă internațională unde locuiesc temporar sau permanent foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Acum, la moment, citesc citatele unor celebrități, care de-a lungul timpului s-au remarcat. Diferite. Este o carte groasă. Am primit-o cadou de la un prieten și o recomand tuturor: „Citatele celebrităților”. Alte două… În ultima perioadă eu citesc mai mult Codurile și fac analiză pe Codul Penal, Codul de procedură penală, Codul Civil, Codul de procedură civilă. Astea sunt care le utilizez foarte des, cu experții. Mai mult acolo citim.