Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Ion Groza

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 10/05/2024

Data nașterii: 06/07/1966
Partidul Acțiune și Solidaritate

Și-a început cariera profesională în 1988 la Serviciul Pompieri din Cahul, unde a activat mai bine de zece ani. În paralel, a fost profesor de teologie la Institutul Biblic Internațional. În perioada 1999 – 2012, a fost coordonator, apoi director executiv al Misiunii Fără Frontiere din Moldova.  

Din 2000, timp de 15 ani, a fost consilier raional la Cahul. În 2015 este ales președintele raionului, fiind delegat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Peste un an, anunță că se retrage din partid și rămâne neafiliat politic.

Prima dată a obținut mandatul de deputat în 2019, candidând independent pe circumscripția Cahul. În mai 2020, anunță că aderă la fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Tot pe lista PAS candidează și la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, iar rezultatele alegerilor îi asigură fotoliul de deputat în Legislativul de la Chișinău.

Rating

12345678910

Ion Groza recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 871 267 MDL
Imobile
  • Casă (110 mp):
    104 563 MDL
Mașini
  • Renault Kadjar:
    19 000 EUR
Afaceri
  • În anul 2023 Ion Groza nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • În anul 2023 Ion Groza nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Ion Groza nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Ion Groza nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 2 terenuri (0,34 ha):
    37 918 MDL
Altele
  • În anul 2023 Ion Groza nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputat?

În principiu, nu îmi este străină activitatea publică și vin din domeniul APL-urilor. Am fost cinci mandate în consiliul raional, am activat ca președinte de raion în raionul Cahul și nu îmi este străină viața publică. Necătând la aceasta, eu cred că schimbarea, dacă vrem o schimbare, trebuie să ne implicăm fiecare dintre noi. Schimbarea începe de la noi.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

În primul rând, vrem să facem o schimbare în justiție, unde cetățeanul să fie, toți să fie egali în fața legii, lupta împotriva corupției și bunăstarea pentru cetățenii țării, ca copiii noștri, părinții noștri, toți să putem să locuim aici, la noi acasă, în Republica Moldova.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră are probleme de integritate sau a încălcat legea?

Schimbarea începe de la noi și toți suntem egali în fața legii. Trebuie să răspundă fiecare pentru deciziile sale. Dacă un coleg ar încălca legea, evident, și vorbim nu doar despre niște bănuieli, dar niște fapte, voi discuta cu colegul, vom avea un dialog și vom căuta să vedem dacă este un adevăr sau care este problema. Este necesar și e important să discutăm, să clarificăm problema, să vedem dacă este aceasta într-adevăr o realitate.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul meu loc de muncă a fost, aveam o vârstă tânără, până la armată, am lucrat la un atelier, confecționarea hainelor din blană. Acolo am fost ucenic, până la armată. Asta a fost în anul 1982.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Uniunea Europeană, pentru că aici ne vedem viitorul și vedem exemplu mult mai bun – o democrație veritabilă și cu standarde de viață mai înalte, ca să putem să avem și noi o șansă de schimbare spre bine.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Ultima carte pe care am citit-o este „Întuneric la amiază” [de Arthur Koestler]. Desigur că m-a frapat, din copilărie, romanul lui Victor Hugo „Mizerabilii”, care mi-a rămas, așa, în memorie. Și îmi place o carte a unui scriitor creștin, John Bunyan, care se numește „Călătoria pelerinului”.


De ce în declarația de avere, depusă la validarea mandatului, nu ați indicat valoarea unei case de 110 metri pătrați și a unui teren?

Da, vom avea… pentru anul viitor va fi făcută această… Este evaluarea cadastrală. Va fi făcută, evaluată, și va fi declarată valoarea ei reală, da. Despre teren, atunci când prin anii ‘90 și ceva, când se dădea la profesori ceva acolo, soția fiind profesoară la școală, lucrând în sat, era așa un articol, articolul 82, dacă nu mă înșel eu, prin care se aloca și la profesori, fiind la țară, să poată să prelucreze ceva, dar, practic, nu este de valoare mare. Am dat pământul surorii mele, care are șapte copii și care lucrează pământul.