Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Ivanna Koksal

star gold 1.0 din star 10

Ultima actualizare : 19/06/2023

Data nașterii: 09/02/1978
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Este licențiată în filologie la Universitatea de Stat din Comrat. Potrivit CV-ului, publicat pe site-ul Parlamentului, din 2008 până în 2019, cu o pauză de trei ani, a fost deputată în Adunarea Populară a Găgăuziei. 

În urma scrutinului din februarie 2019, vine în Legislativul de la Chișinău pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, candidează pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și își păstrează fotoliul de deputat.

Rating

12345678910

Evaluare medie: 1.0 din 5 (1 voturi)
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
O stea
1
Alexandru Costache
platform_info

2 ani acum

Ivanna Koksal recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 489 155 MDL
  • 129 000 EUR
  • 54 000 USD
Imobile
  • Apartament (37,3 mp):
    117 000 MDL
  • Apartament (75 mp), în abitație:
    0 MDL
Mașini
  • Skoda Kodiaq:
    39 900 EUR
  • Honda CR-V:
    100 000 MDL
Afaceri
  • КХ Кексал И.И. (100%):
    0 MDL
  • Idil Prodüksiyon Insaat elektronik ODTLS (100%):
    0 MDL
Conturi bancare
  • 3 conturi:
    15 EUR
  • 2 conturi:
    511 USD
  • 2 conturi:
    364 MDL
  • 1 cont (depozit):
    32 227 EUR
Obiecte de valoare
  • În anul 2022 Ivanna Koksal nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2022 Ivanna Koksal nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 103 terenuri agricole (42,03 ha):
    0 MDL
Altele
  • În anul 2022 Ivanna Koksal nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputată?

Nu sunt la primul mandat. De fapt, avansez pe o linie în creștere, să spunem așa. Prima dată am fost aleasă deputată în 2008. Am fost, mai întâi, în Adunarea Populară în 2008, apoi am fost realeasă în 2016. În Parlament am ajuns, de asemenea, datorită dorinței alegătorilor mei, în primul rând, a consătenilor mei. Asta nu a fost voința mea în mod special, dar, desigur, i-am ascultat și am hotărât că trebuie să particip și, desigur, mulțumită Partidului Socialiștilor și a liderului partidului, Igor Nicolaevici Dodon, am ajuns în listă și am fost susținută.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Mă preocupă mult și aș vrea ca Republica Moldova să rămână pentru totdeauna o republică suverană și neutră. În acest sens, pot evidenția și că mă interesează ca totul să fie bine în autonomie, ca UTA Găgăuzia să nu-și piardă înlesnirile, ca legea despre statutul special al Găgăuziei, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 1994, să funcționeze deplin, să se dezvolte. Mai mult decât atât, mai trebuie să lucrăm asupra ei. Trebuie să armonizăm legislația Moldovei și a Găgăuziei și, bineînțeles, să o fortificăm.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Cred că dacă acei colegi care ar încălca legea, și-ar recunoaște vina, atunci nu ne-ar fi greu să-i judecăm. Dar, desigur, dacă ar încălca legea, trebuie să știe că fiecare este egal în fața legii: prieteni, cunoscuți, rude și noi, deputații. Toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii. De aceea, în astfel de situații, se vor lua decizii conform legii. Bineînțeles, nu trebuie să fiu eu cea care să scrie sesizarea. Pentru asta sunt anumite organe specializate, responsabile în țara noastră și, desigur, ele ar trebui să vină cu aceste inițiative de expunere și elucidare, cine are dreptate și cine este vinovat. Iar dacă se va ajunge până în Parlament și va depinde de deputați, noi vom lua decizia, eu personal, la nivel legislativ, bazându-mă pe normele legale ale Republicii Moldova.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Aș vrea foarte mult ca Moldova să se dezvolte anume ca un stat independent sau în direcția prieteniei și a relațiilor reciproc avantajoase cu toate țările. Pentru noi este foarte importantă colaborarea atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Uniunea Euroasiatică. De aceea, eu sunt pentru o colaborare benefică, deplină și foarte corectă, așa încât Moldova să-și aleagă acele poziții care sunt necesare pentru dezvoltarea țării. Să nu preluăm tot, la rând, din Uniunea Europeană, pentru că știm foarte bine că, de exemplu, valorile ce țin de familie diferă puțin. Haideți să preluăm anumite lucruri din Uniunea Europeană ce ține de dezvoltarea tehnologică, dezvoltarea economică, dar nu tot, la rând. La fel și din Uniunea Euroasiatică.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul meu loc de muncă a fost la Teleradio Găgăuzia. Oficial, prima înscriere din cartea de muncă este Compania Teleradio. Există până acum și activează pe teritoriul autonomiei. Dar, în general, încă în clasa a XI-a, vara, am lucrat în tabere de odihnă pentru copii, educatoare.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Am cumpărat acum pentru fiica mea câteva cărți și vreau foarte mult să reușesc să le citesc până i le voi face cadou, să fac cunoștință cu conținutul. Este vorba de „Медвежий угол” („Scandalul” de Fredrik Backman). Vreau să-mi reîmprospătez memoria și recitesc cartea „Război și pace”. De la începutul pandemiei, nu mă despart de cartea la care a lucrat un consătean de-al meu din satul Cazaclia, Fiodor Cîlcic, despre biserica Sf. Gheorghe Biruitorul care se află în satul Cazaclia. Este în limba rusă, dar m-am ocupat de traducerea ei.


Sunteți membră de partid, pentru că nu ați indicat acest lucru în declarația de avere, depusă la validarea mandatului?

Nu sunt membră de partid deocamdată. Probabil nu am avut timp să atrag atenția la asta, dar sunt o susținătoare și o participantă activă la toate inițiativele și tot ce face organizația noastră de partid. De aceea nu știu cât de important este să ai bilet de partid. Cred că e important să ai viziuni comune, cu inima, sufletul și să acționezi nu doar de dragul partidului, dar să aduci la viață toate inițiativele partidului pentru ca viața noastră și a cetățenilor noștri să devină măcar puțin mai ușoară.


Cu ce vă deplasați, în condițiile în care, în declarația de avere, depusă la validarea mandatului, nu ați indicat nicio mașină?

Vin la lucru pe jos, pentru că locuiesc în locuință de serviciu. Trebuie doar să traversez strada și ajung la lucru. Dar prin raioane, luni, marți, mă duce tatăl meu cu mașina mea.