Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Liliana Grosu

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 05/04/2024

Data nașterii: 25/10/1973
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este la primul mandat de deputat, după ce s-a numărat printre candidații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. 

Din 1995 și până a ajunge în Legislativ, a lucrat psiholog școlar în câteva instituții de învățământ din Chișinău și Bălți. Totodată, din 2014, timp de circa șase ani, a activat în calitate de intervievator la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii. Mai exact, a audiat în condiții speciale minorii – victime sau martori ai unor infracțiuni penale.

Rating

12345678910

Liliana Grosu recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 947 842 MDL
Imobile
  • Apartament (68,5 mp):
    158 714 MDL
  • Casă de locuit (58,5 mp):
    49 763 MDL
  • Garaj (19,40 mp):
    2 500 EUR
Mașini
  • Peugeot 5008:
    150 000 MDL
Afaceri
  • În anul 2023 Liliana Grosu nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • În anul 2023 Liliana Grosu nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Liliana Grosu nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Liliana Grosu nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 2 terenuri agricole (2,8753 ha):
    39 036 MDL
Altele
  • În anul 2023 Liliana Grosu nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputată?

M-am implicat în politică prima dată în 2015 și, atunci când am făcut acest pas, nu m-am gândit că o să devin deputată atât de repede. Intenția mea și dorința mea era ca să devin un cetățean activ și, prin activitatea mea, să contribuie la schimbarea lucrurilor în țara aceasta. Și am înțeles că doar implicându-mă politic, participând la adoptarea deciziilor, poți să contribui mai ușor la îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor. Și asta a fost, probabil, primul motiv care m-a făcut să ajung astăzi aici.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Eu vin din domeniul educației și protecției drepturilor omului și, pe durata acestui mandat, îmi propun, în primul rând, să muncesc la elaborarea unui concept al justiției juvenile, pentru că el lipsește cu desăvârșire în țara noastră, dar este unul necesar. La fel, îmi propun să contribui la crearea serviciilor de asistență pentru diverse categorii de persoane. Este vorba de asistență specializată pentru persoane, victime ale violenței sau pentru persoane, în special copii care manifestă comportamente care se transformă în comportamente deviante dacă nu se intervine. Și, desigur, mi-aș dori foarte mult să muncesc la proiectele de legi care țin de educație.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Nu m-am gândit la această întrebare. Convingerea mea este că sunt într-o echipă de oameni, care au venit aici cu cele mai bune intenții, să muncească pentru interesul public și binele tuturor, binele comun al nostru. Dar dacă o să nimeresc în această situație, cred că, cât de greu îmi va fi, dar o să trebuiască să anunț despre aceste lucruri organele abilitate, care trebuie să cerceteze aceste situații, să demonstreze dacă ele sunt adevărate și, în dependență de ce vor descoperi, să acționeze conform legii.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul loc de muncă este școala din municipiul Chișinău, imediat după absolvirea facultății, în calitate de psiholog școlar.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Relații bune cu Uniunea Euroasiatică, dar apropierea de Uniunea Europeană, pentru că acolo sunt cele mai bune modele de dezvoltare pentru țara noastră.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Prima carte care îmi vine în minte este: „Cine mi-a luat cașcavalul?” [de Spencer Johnson]. Este o carte care te învață multe lucruri interesante. O altă carte care, la fel, îmi vine în minte pentru poporul nostru este romanul „Ion” [de Liviu Rebreanu]. Din această carte, la fel, poți foarte multe să înveți. Și o serie de cărți de-a lui [Dale] Carnegie despre cum să comunicăm eficient unul cu altul.  


Ați declarat, la validarea mandatului, o bursă de 9.900 de lei de la Universitatea de Stat „Alecu Russo”. Ați finalizat studiile?

Anul trecut am finisat studiile de masterat, în domeniul psihologie judiciară, care au durat doi ani de zile și anul trecut am obținut diploma de master în psihologia judiciară.