Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Mariana Cușnir

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 15/05/2025

Data nașterii: 25/05/1981
Partidul Acțiune și Solidaritate

A absolvit Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova și deține diplomă de master în drept a Universității Libere Internaționale din Moldova.

După ce și-a luat diploma de licență în 2004, s-a angajat manager de vânzări la întreprinderea cu capital străin Trigor AVD SRL. În paralel, în perioada 2013-2019, a fost directoare executivă la organizația obștească „Fundația Comunitară Orhei”.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 se numără printre candidații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), iar rezultatele alegerilor îi asigură un loc în Legislativul de la Chișinău.

Rating

12345678910

Iulian
platform_info

3 ani acum

Mariana Cușnir recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 1 512 517 MDL
  • 3 504 RON
Imobile
  • Casă (90,7 mp):
    76 471 MDL
  • Casă (78 mp):
    92 039 MDL
  • Apartament (72 mp):
    179 053 MDL
  • Spațiu comercial (63,3 mp), 1/2:
    300 000 MDL
  • Spațiu comercial (33,8 mp):
    300 000 MDL
  • Spațiu comercial (17,2 mp):
    200 000 MDL
  • Garaj (32,2 mp):
    30 000 MDL
Mașini
  • Volvo XC90:
    15 000 EUR
Afaceri
  • În anul 2024 Mariana Cușnir nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • 6 conturi:
    180 467 MDL
  • 1 cont:
    11 712 EUR
  • 1 cont:
    3 200 RON
Obiecte de valoare
  • În anul 2024 Mariana Cușnir nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2024 Mariana Cușnir nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 2 intravilane (0,08 ha):
    168 510 MDL
  • 1 intravilan (0,01 ha), 1/2:
    4 814 MDL
Altele
  • În anul 2024 Mariana Cușnir nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputată?

Eu sunt un activist civic deja de cinci ani. Atunci când am fost dezamăgită de marele elite politice prodemocratice, care ne-au dezamăgit pe noi cu toții, și am spus eu că pe cine am să susțin în viața asta, încă o dată o să mai dau o șansă, ăsta o să fie Partidul Acțiune și Solidaritate, dar, de fapt, pe doamna Sandu. Ulterior, am pus mâna, am pus umărul la susținerea partidului. De fapt, în sine, eu am luptat și lupt pentru o clasă politică onestă, cinstită și bine intenționată, muncitoare, profesionistă și ceea ce nu vedeam eu în clasa politică de atunci. Deci, am luptat pentru dreptate, pentru ca lucrurile să se întâmple frumos și corect, onest în țara noastră. M-am regăsit în rândurile candidaților la funcția de deputat datorită, probabil, implicării mele, în raionul din care sunt, din Orhei. Acolo, cu echipa am crescut, am muncit foarte mult pentru ca să luptăm pentru dreptate și rezultatele noastre s-au văzut în ultimele două scrutine și ne bucurăm. Aici, în Parlament, eu sunt sigură că putem să facem o politică cinstită. Pentru mine asta e important, să fac eu o politică cinstită alături de colegii mei, să fim integri, să fim bine intenționați, să promovăm legi corecte, legi pentru binele cetățenilor și sper eu foarte mult să reușesc cu izbândă în acest domeniu.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Eu mă implic acum cu trup și suflet în Comisia mediu și dezvoltare regională. Nu este domeniul meu de activitate. Sunt jurist de profesie și am activat în domeniul marketingului și comerțului, dar este un domeniu extraordinar de interesant, un domeniu în care nu s-a făcut nimic timp de 30 de ani, în care este foarte mult de lucru și niște chestii foarte practice și foarte necesare. Personal, acum, eu am și fost inițiatorul, alături de colega mea, Ina Coșeru, pentru a crea Comisia de anchetă privind modul de exploatare a resurselor minerale. Consider un domeniu în care s-au făcut într-atât de multe șmecherii și mișmașuri pentru ca anumite persoane să profite și să exploateze resursele și să creeze legi, și să modifice legi pentru profitul lor. Noi ne responsabilizăm aici să facem ordine, să elucidăm lacunele, dar pentru asta noi investigăm domeniul. Este foarte mult de lucru și asta îmi place foarte mult. 

Paralel vedem ce se întâmplă în domeniul silvic. Colaborăm aici cu Ministerul Mediului, punem umărul la reforma instituțională și organizatorică care va avea loc în anul care vine. Va fi ceva absolut nou. Ne vom implica activ alături de colegii noștri, Ministerul Mediului. După aia, o să începem să ne implicăm, iarăși, într-un grup privind rețelele edilitare de apeduct. Este vorba de legea care reglementează acest domeniu și este foarte complicat acolo, trebuie intervestiție serioasă și noi ne propunem să facem un grup de lucru mult mai amplu, nu doar audieri publice. Avem de lucru în comisia asta și mă bucur foarte mult.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Am spus-o și colegilor mei din organizația teritorială, asta o spun și pentru colegii mei din Parlament. O să fiu cred că prima, dacă voi afla despre o iregularitate pe care cred că au comis-o, voi fi cea care am să o denunț.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul loc de muncă, încă din băncile facultății am fost învățătoare de limba engleză. După aia, am fost la o companie la care am lucrat 15 ani de zile, începând de la agent comercial, apoi crescând. Practic 15 ani nu mi-am schimbat locul de muncă.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Uniunea Europeană. Fiindcă noi suntem parte a Uniunii Europene și e viitorul nostru acolo alături de ei, și cu tradițiile noastre, integrați în tradițiile Uniunii Europene, în democrația acestora. E drumul nostru de parcurs. Fiindcă noi suntem europeni de firea noastră. Noi suntem frați cu România, care este parte a Uniunii Europene. Avem aceeași limbă, avem aceleași tradiții. N-avem un alt parcurs decât acesta.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Ultimile două cărți pe care le-am citit, una mai devreme a fost „În țara norului alb”, nu țin minte cine era autorul, cineva din Noua Zeelandă. Și următoarea carte, pe care am citit-o, a fost „Viața pe un peron” de Octavian Paler. La fel – interesantă, dar acum sunt preocupată de cadrul normativ și, credeți-mă, sunt cu legile în mână.


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, ați indicat că, împreună cu soțul, ați primit prin donație, două case, un apartament și două terenuri. De la cine sunt aceste donații?

Terenul este aferent caselor. De la părinții noștri. Mama soțului meu i-a donat casa. Părinții mei, care, mă rog, mama nu mai este în viață, a rămas tata, eu am grijă de el, dar casa îmi este donată mie. Părinții locuiesc în acele case, care sunt de fapt donate nouă, dar ei locuiesc în continuare acolo. Eu cu soțul locuiesc în apartamentul nostru comun, care, la fel, a fost donat, iarăși, de părinți mult mai devreme.