Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Mihail Popșoi

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 21/03/2024

Data nașterii: 10/03/1987
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este la al doilea mandat de deputat. Prima dată a ajuns în Legislativ, în 2019, pe lista Blocului electoral ACUM, format din Partidul Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). A doua oară, în 2021, pe lista PAS al cărui vicepreședinte este din 2017. 

Popșoi a făcut doctoratul în studii politice la Universitatea din Milano, Italia. Până a intra în Parlament, acesta a oferit consultanță politică mai multor organizații internaționale (2014-2019), printre care Fundația Jamestown, American Enterprise Institute (Washington); Compania IHS, Chatham House (Londra); Global Focus (București), etc. A mai lucrat ca manager de proiect la Centrul NATO în Moldova (2009-2010), a fost analist politic la Ambasada SUA în Moldova (2010-2014), a coordonat un proiect privind implementarea Acordurilor de Asociere dintre UE și Georgia, Moldova și Ucraina (2016-2017).

Rating

12345678910

2 ani acum
Alexandru Efros
platform_info

3 ani acum
Iulian
platform_info

3 ani acum

Mihail Popșoi recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 1 193 783 MDL
  • 40 500 EUR
Imobile
  • Apartament (65,6 mp):
    405 196 MDL
  • Spațiu comercial (236,3 mp):
    60 000 EUR
  • Casă (demolată):
    122 453 MDL
  • Altă avere imobiliară (demolată):
    43 799 MDL
Mașini
  • Renault Kadjar:
    325 984 MDL
Afaceri
  • În anul 2022 Mihail Popșoi nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • 5 conturi:
    642 186 MDL
  • 1 cont (depozit):
    50 EUR
  • 3 conturi:
    267 EUR
  • 1 cont:
    1 112 USD
Obiecte de valoare
  • În anul 2022 Mihail Popșoi nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2022 Mihail Popșoi nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 1 intravilan (0,12 ha):
    135 939 MDL
  • 1 extravilan (0,18 ha):
    0 MDL
Altele
  • În anul 2022 Mihail Popșoi nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputat?

Să știți că n-am hotărât, într-o bună zi, că vreau să devin deputat. Am hotărât, într-o bună zi, că vreau să mă implic în politică și am devenit în septembrie 2017 vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. Atunci, un partid foarte mic, nou, dar cu oameni cumsecade și, grație avântului meu de a schimba lucrurile în țară. Așa a evoluat situația politică că am ajuns să fiu deputat, dar nu a fost neapărat un scop în sine.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Prioritatea numărul unu pentru mine este să pun umărul la tot ceea ce înseamnă Integrarea Europeană, tot ce ține de armonizarea legislației Republicii Moldova cu acquis comunitar, care să ajute, să contribuie, să aducă Republica Moldova cu un pas mai aproape de Integrarea Europeană – este ceea ce pentru care îmi voi dedica toată stăruința și priceperea. 

O altă prioritate pentru mine este reglementarea transnistreană. Recent am devenit președintele al Comisiei speciale în legătură cu reglementarea transnistreană și această problematică, la fel, îmi este foarte aproape. 

În același timp, un proiect pe care planific să-l promovez începând cu următorul an, sesiunea primăvară-vară va fi: Codul de etică și conduită al deputatului, un document important care, din păcate, lipsește Parlamentului Republicii Moldova. Mai există o serie întreagă de priorități din domeniul securității și politicii externe, care le voi promova, dar acestea trei: integrarea Europeană, reglementarea transnistreană și codul de etică și conduită al deputatului vor fi domeniile principale.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Aș face ceea ce ar face orice om care nu doar că nu are probleme de integritate, dar respectă legea. Aș sprijini toate demersurile necesare pentru ca acea persoană, sau oricare alta, să poartă răspunderea legală pentru acțiunile respective. Pentru început, dacă Doamne ferește, un coleg deputat ajunge să fie acuzat de anumite crime, mai întâi, se ridică imunitatea și, ulterior, Procuratura și alte organe trebuie să-și facă meseria.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Încă fiind student la masterat, am activat în calitate de manager de proiect în cadrul Centrului de informare și documentare NATO din Republica Moldova.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Uniunea Europeană, evident, pentru că Uniunea Europeană este de departe cel mai bun partener din perspectiva economico-politică a Republicii Moldova, un areal de peste 500 de milioane de oameni cu putere de comparare foarte mare. Este garanția dezvoltării economice și politice durabile a Republicii Moldova.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

În primul rând, Constituția Republicii Moldova. Ar fi bine să pornim de la această carte. Din literatura artistică, un autor care îmi place foarte mult este Jared Diamond – Guns, Germs, and Steel”. Este o carte mai veche, dar foarte bună. Din literatura artistică: [William] Shakespeare este mereu popular. Dar mie îmi place și poezia, de aceea: Eminescu, Byron, Pușkin, Esenin – mereu sunt de apreciat pentru iubitorii de cultură și artă.


Pentru ce ați primit indemnizații de peste 160.000 lei de la Parlament în 2020, despre care ați indicat că sunt pentru „compensarea cheltuielilor”?

Activitatea deputaților este destul de amplă. În cazul meu, eu am foarte des deplasări în străinătate și acolo sunt cheltuieli destul de mari. Sunt cheltuieli de consiliere, de protocol, un șir întreg de cheltuieli. Așa cum în toate parlamentele lumii există aceste indemnizații, este firesc să existe și în Parlamentului Republicii Moldova.