Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Natalia Davidovici

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 05/04/2024

Data nașterii: 17/11/1971
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este absolventă a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, dar nu a lucrat vreodată în sectorul educațional, fiind atrasă de industria media. Din 1998 până în 2013 a lucrat la mai multe televiziuni reporteră, editoră, prezentatoare sau autoare de emisiune la TVC21, PRO TV, Publika TV. A ajuns, în următorii trei, ani să conducă din funcția de directoare generală TV7 – televiziune deținută la acea vreme de politicianul liberal-democrat, Chiril Lucinschi.

 În 2017 fondează și administrează compania Danat Prim SRL și se ocupă de organizarea evenimentelor culturale. În martie 2021, devine consiliera președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în domeniul relațiilor interetnice. 

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 candidează pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și se alege cu fotoliul de deputat în Legislativ de la Chișinău.

Rating

12345678910

Natalia Davidovici recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 704 818 MDL
Imobile
  • Apartament (123,7 mp):
    752 156 MDL
  • Apartament (50,7 mp):
    298 495 MDL
  • Altă avere imobilă (2901,30 mp), 0,65%:
    27 566 MDL
Mașini
  • Ford Kuga:
    17 700 EUR
Afaceri
  • Danat Prim SRL (100%):
    100 MDL
Conturi bancare
  • 1 cont:
    17 000 EUR
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Natalia Davidovici nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Natalia Davidovici nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • În anul 2023 Natalia Davidovici nu a avut venit în categorie această.
Altele
  • În anul 2023 Natalia Davidovici nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputată?

Niciodată n-am vrut să fiu politiciană, nici acum nu mă simt politiciană. Pur și simplu, nu-mi place când unii politicieni, în interes personal și meschin, folosesc așa-zisul interesul național și împart societatea, jucându-se cu cele mai delicate sentimente ale oamenilor. Cred că este o infracțiune împotriva propriului popor și anume acest lucru m-a făcut să vin în politică, pentru a lupta împotriva acestor lucruri și să unesc, nu să dezbin oamenii.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Lucrăm, în prezent, cu colegii asupra proiectului de legi împotriva discursului de ură, așa-numitul „hate speech”. Este o problemă globală, o adevărată durere pentru societatea contemporană, nu doar în Republica Moldova, doar că în țările mici, cum este a noastră, consecințele acestui fenomen sunt cu mult mai distrugătoare. Instigarea la ură, discursul de ură, dar și publicațiile care provoacă publicul la agresiune, pun în pericol securitatea omului și securitatea societății. Nepedepsirea acestor fapte duce la permisivitate, de aceea trebuie să luptăm cu acest fenomen. Ce ține de planurile pentru viitorul apropiat, lucrăm acum cu colegii asupra pregătirii ratificării Cărții Europene a Limbilor Regionale și a Limbilor Minorităților Naționale. În principiu, tot ce are legătură cu respectarea drepturilor omului, protecția drepturilor omului și păstrarea păcii interetnice în Moldovei – toate fac parte din cercul responsabilităților și priorităților mele.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

De la bun început, ne-am înțeles, în cadrul fracțiunii, că nu există niciun fel de indulgență pentru ai noștri sau pentru cei străini. Toți sunt egali în fața legii, iar dacă cineva dintre noi va încălca legea, atunci el va trebui să răspundă pentru fapta sa.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul meu loc de muncă a fost la școală. Am muncit patru ani profesoară la școală, după universitate. După asta, am ieșit în concediu de maternitate și după asta am ajuns la TV, iar după  am lucrat 20 de ani în televiziune. Am fost profesoară la clase primare și am lucrat patru ani la școală. Până acum vorbesc cu copiii pe care i-am învățat și mă felicită cu ocazia tuturor sărbătorilor și mă numesc Natalia Victorovna. Am amintiri foarte emoționante de atunci.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Trăim într-o țară mică, dar frumoasă, iar bunul Dumnezeu a aranjat așa lucrurile, astfel încât ne aflăm în centrul Europei, la intersecția drumurilor de la Est la Vest și invers. Noi trebuie să păstrăm relațiile reciproc avantajoase cu toți vecinii, să acționăm doar în baza principiilor de bună vecinătate și beneficii reciproce. Să fim prieteni cu toții.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Prima carte pe care aș numi-o și pe care am citit-o de foarte multe ori, e un antidepresant personal la care revin mereu când am dificultăți sau sunt într-o dispoziție proastă. E cartea lui Ray Bradbury – „Vin de păpădie”. E o carte despre un copil de 12 ani, Douglas, care retrăiește aceeași vară și, în fiecare zi, face niște descoperiri. Principala descoperire este: tu ești, respiri, ești viu. Cred că fiecare din noi are ce învăța de la Douglas, pentru că, ce poate fi mai frumos decât să trăiești, să respiri și să te bucuri de viață? A doua carte, care m-a influențat foarte mult, este „Să ucizi o pasăre cântătoare”, Harper Lee. E o istorie impresionantă care a educat în mine să nu accept nedreptatea. Iar a treia a carte pe care aș menționa-o este „Un veac de singuratate” al lui [Gabriel Garcia] Marquez. Această istorie e despre o familie mare și deosebită cu care se întâmplă cele mai deosebite lucruri. Aproape toții membrii familiei nu puteau să iubească, de aceea toți au fost condamnați la singurătate. 

Dar, în general, trei cărți e foarte puțin, pentru că e foarte greu să alegi. Nu-mi imaginez viața fără povestirile lui Cehov, romanele lui Tolstoi, fără Hemingway, O. Henry, Remarque, fără cartea „Fructele mâniei” a lui [John] Steinbeck sau fără cartea „Leii tineri” a lui Irwin Shaw, sau fără „Insula Misterioasă” a lui Jules Verne, sau fără cartea „De veghe în lanul de secară” a lui [J.D.] Salinger, fără „Cei trei mușchetari” a lui [Alexandre] Dumas, fără „Pыцари” de Walter Scott, și, în general, fără întreaga bibliotecă cu cărți de aventuri. [Mihail] Bulgakov, [Ivan] Bunin, [Boris] Pasternak, [Iosif] Brodski și toți autorii contemporani pe care îi apreciez: Boris Akunin, Lyudmila Ulitskaya, Dina Rubina, dar și preferații mei, Narine Abgaryan și Marina Stepnova, pe care am avut fericita ocazie să-i întâlnesc în persoană. Am putea vorbi la infinit despre această temă și cred că merită o discuție separată.