Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Nicolai Rusol

star gold 1.0 din star 10

Ultima actualizare : 29/05/2023

Data nașterii: 26/12/1983
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Este membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) din 2016. Iar din 2019, este coordonator al organizației de partid din municipiul Chișinău. 

Pentru prima dată obține mandatul de deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Anterior, acesta a mai lucrat în Parlament în calitate de șef al Cabinetului președintelui fracțiunii parlamentare a PCRM (2018-2019) și asistent al unui deputat (2012-2018). 

Până a accede în funcții publice, acesta a fost administrator al rețelei de informatizare la două  instituții medicale. 

Rating

12345678910

Evaluare medie: 1.0 din 5 (1 voturi)
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
O stea
1
Alexandru Costache
platform_info

2 ani acum

Nicolai Rusol recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 487 116 MDL
Imobile
  • Apartament (52,1 mp), 50%:
    308 468 MDL
  • Apartament (52,1 mp), 25%:
    293 353 MDL
  • Apartament (52,1 mp), 25%:
    293 353 MDL
  • Apartament (52,1 mp), 100%:
    293 353 MDL
Mașini
  • VAZ 2107:
    10 000 MDL
Afaceri
  • În anul 2022 Nicolai Rusol nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • În anul 2022 Nicolai Rusol nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2022 Nicolai Rusol nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2022 Nicolai Rusol nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 1 teren (0,07 ha), 50%:
    179 971 MDL
Altele
  • În anul 2022 Nicolai Rusol nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputat?

Din copilărie mi-am dorit să particip la schimbarea țării noastră. De aceea, în 2003, am intrat la Universitatea de Stat, la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative și am absolvit specialitatea politologie. În 2010 am terminat masteratul, specialitatea – analiză politică. De aceea accederea mea în Parlament pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a fost un pas conștient la care am mers pe durata mai multor ani. Din 2019 până în 2021, eu am fost consilier al municipiului Chișinău pe lista Partidului Comuniștilor. De aceea, venirea mea în Parlament, a fost pentru mine următorul pas, întrucât, fusesem consilier municipal în Chișinău și am participat la schimbarea Chișinăului.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Pentru că sunt chișinăuean, eu m-am născut și am crescut în Chișinău, vreau ca, în primul rând, Capitala, orașul meu natal, să se dezvolte și să fie, cu adevărat, un oraș european. De aceea, cred că pot numi aceasta prima prioritate. Când eram consilier municipal am făcut tot posibilul ca să-mi aduc aportul la dezvoltarea Chișinăului. A doua direcție, după Chișinău, putem spune așa, sunt proiectele sociale. Adică, tot ce ține de oameni: ajutor persoanelor de diferite categorii, tineri, în etate, șomeri. Asta e a doua prioritate. A treia, desigur, proiectele de legi naționale care, dacă urmăriți, noi le susținem, cele care privesc statul în general. 


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Nici nu știu. Minimum, aș condamna. Legea, cum se spune, pentru toți este la fel. Nu contează că e coleg, rudă, deși la noi cumătrimul e răspândit și noi, înșiși, vedem cum unii oameni nu sunt trași la răspundere. Legea pentru toți e unică. A pârî este o calitate rea. Desigur că, în primul rând, aș discuta, aș face persoana să înțeleagă că a comis o greșeală.  


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Din păcate, eu nu am avut, cum se spune, cumătru și de aceea m-am angajat, după studii, la spital pentru un salariu destul de modest – asistentul administratorului. Făceam unele operațiuni legate de computer, pe care orice tânăr de 25 de ani le poate face. E prima înscriere în carnetul de muncă care arată că, fără un cumătru, e greu să te angajezi pe profesie.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Cred că noi trebuie să construim politica noastră de stat, aici, în Moldova. Trebuie să găsim limbaj comun atât cu Vestul, cât și cu Estul. De ce? Pentru că Moldova, aflându-se geografic în centrul Europei, ne-a legat foarte mult cu Estul. Și dacă e să ne uităm istoric, Dimitrie Cantemir împreună cu Petru I a participat la lupte militare, asta a fost încă cu 300 de ani în urmă. Dacă e să analizăm mai profund, din păcate, pe Ștefan cel Mare nu l-a susținut Europa când el oficial a cerut Statului Creștin să-l susțină în lupta împotriva Imperiului Otoman. Cred că, în primul rând, trebuie să ne gândim la interesele țării noastre, acum și aici. Adică, de luat ceea ce e mai bun și de la Vest și de la Est.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Ar fi Biblia, pentru că, pentru o persoană credincioasă, aceasta trebuie să fie ca o stea călăuzitoare. Cred că religia este alegerea individuală a fiecărei persoane, nu trebuie acest lucru niciodată judecat, omul trebuie să ajungă singur la anumite concluzii. Ca și politolog, le recomand oamenilor o carte foarte bună, se numește „Principele” de Niccolo Machiavelli. Citind-o, ai impresia că evenimentele au loc astăzi, în timpurile noastre, deși cartea a fost scrisă cu peste 400 de ani în urmă. A treia carte – aș recomanda „Oaspeții din viitor” de Kir Bulychev. E o carte fantastică, scrisă pentru copii și, când o citești, te transpui în altă lume. 


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, ați indicat că dețineți un sfert dintr-un apartament de 52 de metri pătrați. Cine sunt ceilalți proprietari?

De facto, o pătrime nu există. De ce? De fapt, cine a participat la privatizare? Noi, toată familia: mama, tata, fratele, am participat la privatizare și de aceea ea e împărțită. Acolo mai este scris că am o mașină. Un Jiguli. O conduc de zece ani.