Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Oleg Canațui

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 05/04/2024

Data nașterii: 28/01/1976
Partidul Acțiune și Solidaritate

Și-a început cariera politică în 2016 în funcția de președinte al Organizației Teritoriale a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Leova, fiind din 2019 și membru al Ligii Aleșilor Locali ai PAS. 

Vine pentru prima dată într-o funcție publică în 2015 când este ales consilier local în cadrul Primăriei Leova, iar în 2019 – consilier raional al aceluiași oraș. La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 candidează pentru funcția de deputat pe lista PAS. Rezultatele scrutinului îi asigură un loc în Legislativul de la Chișinău.

Are diplomă de inginer-tehnlog, obținută la Universitatea Tehnică din Moldova și de master în administrare publică la Academia de Administrare Publică de pe lângă președintele Republicii Moldova.

Rating

12345678910

Oleg Canațui recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 1 061 398 MDL
  • 15 000 EUR
Imobile
  • Casă, în abitație:
    72 300 EUR
Mașini
  • BMW:
    13 600 EUR
  • Volkswagen Passat:
    11 800 EUR
  • Remorcă Wiolla:
    2 000 EUR
  • Remorcă Weinsberg:
    2 000 EUR
  • Remorcă Jet Loader:
    500 EUR
  • Remorcă WM Meyer:
    500 EUR
  • Remorcă Masannek:
    300 USD
  • Motocicletă Cobra 180:
    400 EUR
Afaceri
  • Varinela-Can SRL (100%):
    210 000 MDL
  • CSV Stabil-Global-Can SRL (100%):
    1 MDL
  • CSV Eromed-Lux SRL (100%):
    1 MDL
Conturi bancare
  • În anul 2023 Oleg Canațui nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Oleg Canațui nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • Sergiu Țurcanu (2016-2030):
    30 000 EUR
  • Ana Varanița (2016-2030):
    350 000 MDL
Terenuri
  • În anul 2023 Oleg Canațui nu a avut venit în categorie această.
Altele
  • În anul 2023 Oleg Canațui nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputat?

Am hotărât să devin deputat ca să mă implic în cât mai multe, viața mea să mi-o implic în viața politică pentru a contribui la dezvoltarea și ridicarea nivelului de trai în țara mea. 


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

În primul rând, vreau să simt că nivelul de trai se ridică. Asta ar fi unul – nivelul de trai al oamenilor. Doi – aș vrea să văd mai multe în urmă, peste patru ani de zile, să mă întâlnesc cu oamenii pe stradă, să pot cu mândrie să le spun că am fost deputat și am putut face ceva pentru țara asta. Și trei – aș vrea ca numărul de întâlniri al oamenilor noștri să fie mai multe, decât numărul de despărțiri. Mă refer, ca să fie cât mai multă lume acasă, că avem fiecare rude, neamuri, surori, frați care-s plecați peste hotare și chiar mă doare.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Cu siguranță, aș spune, ca organele competente să-și facă meseria. Eu îs pentru aceea că trebuie toți să respecte legea, toți absolut. Indiferent că-i rudă, coleg, că-i apropiat și așa mai departe.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Din păcate, primul loc de muncă al meu, asta a fost în anul 1998 și a fost plecarea peste hotare, în Germania. Am muncit la șantier, la șantier cu universitatea terminată. Am terminat Universitatea și părinții, fiind profesori, anii 1997-1998 când nu aveam salariu câte jumătate de an, mai mult de opt luni de zile, am fost nevoit, ca și toți alți tineri. Am plecat peste hotare și a durat zece ani de zile.  


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Europeană, cu siguranță. Am trăi zece ani în Germania și, credeți-mă, cunosc foarte bine cum locuiesc și în excursii am fost în Rusia, am văzut și Rusia. Eu nu spun că e rău în Rusia, pur și simplu nu văd dezvoltare. În Europa e cu mult mai ridicată.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Recunosc, în ultimii 3 – 4 ani n-am citit cărți. Dar am citit, păcat că n-am citit mai devreme, „Tată bogat, tată sărac”, care aș recomanda-o la fiecare adolescent, în primul rând. Am citit-o eu și am dat-o băiatului meu și recomand, în primul rând, toți să citească cartea asta că e cu niște deprinderi de viață foarte bune. Și încă două, trei nu-mi vine amu, îmi scapă.


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, ați indicat o casă în abitație care valorează zero lei. Cui aparține această casă și care e, de fapt, valoarea ei?

Casa îmi aparține mie. Adică, a fost perioada în care, v-am spus că, am fost plecat peste hotare și eu, în genere, am vrut să plec și să nu mă mai întorc înapoi. Și plecând peste hotare, eu mi-am dat seama că, dacă o să fie nevoie, că eu am cumpărta o casă veche și încet, încet o renovez în continuare. Încă nu-i terminată. Și m-am gândit că dacă mă duc peste hotare și o să fie nevoie să o vând, să nu mă mai întorc înapoi peste hotare, am înregistrat-o pe mama mea. Și proprietarul e mama, dar, de facto, eu trăiesc în casă. 

Valoarea nu o țin minte, la notar atunci cât a fost. Asta a fost vreo șase-șapte ani, cred că mai mulți ani în urmă, când am cumpărat-o. Casa e veche, au decedat persoanele care trăiau acolo și copiii mi-au vândut-o mie. Dar dacă aș fi indicat acum valoarea, credeți-mă că nu o cunosc, chiar nu cunosc. Am plătit în lei, știu precis, dar nu tare mult.