Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Olesea Stamate

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 05/04/2024

Data nașterii: 20/12/1983
Partidul Acțiune și Solidaritate

În 2004 obține diploma în Științe Politice la Colegiul Invizibil din Moldova și licență în drept la Universitatea de Stat din Moldova. Își continuă studiile de master în Studii Europene Interdisciplinare la Colegiul Europei (Natolin) din orașul Varșovia, Polonia.

Își începe cariera profesională în 2007 în funcția de directoare a programului Buna Guvernare a Fundației Soros Moldova. Iar, în perioada 2011-2017, a fost expertă în diverse proiecte, susținute de UE, UNDP sau UN Women. În paralel, a fost președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), funcție pe care o deține până în iunie 2019, când devine ministră a Justiției în Guvernul Sandu. 

După ce Maia Sandu a fost aleasă președinta Republicii Moldova, devine, din decembrie 2021, consiliera acesteia în domeniul justiției. La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, candidează pe lista PAS și se alege cu fotoliul de deputat în Legislativul de la Chișinău.

Rating

12345678910

Roman M
platform_info

1 an acum
Iulian
platform_info

2 ani acum

Olesea Stamate recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 542 620 MDL
Imobile
  • Casă (329 mp), 1/2:
    1 795 191 MDL
  • Apartament (70 mp), 1/3:
    437 234 MDL
Mașini
  • Mitsubishi L200 pick-up:
    4 700 EUR
  • Porsche Macan:
    1 009 500 MDL
Afaceri
  • În anul 2023 Olesea Stamate nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • 3 conturi:
    2 991 MDL
  • 1 cont:
    36 EUR
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Olesea Stamate nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Olesea Stamate nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • Agricol (1,7 ha), 1/2:
    12 100 MDL
  • Agricol (0,2823), 1/2:
    6 743 MDL
Altele
  • În anul 2023 Olesea Stamate nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputată?

Am candidat pentru funcția de deputat, deoarece Parlamentul, ca și organ legislativ în țara noastră, este cel care promovează, aprobă proiectele de legi și, probabil, ați observat că activitatea mea este dedicată reformei justiției. Or, unde poți să faci mai mult pentru reforma justiției decât dacă nu aici, fie la Ministerul Justiției. Respectiv, am considerat că avem o echipă cu care ne putem mândri, echipa PAS în Parlament, care este și ea, la fel ca mine, dedicată reformei justiției. Asta a fost motivația de bază.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Cu siguranță, este aprobarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor. La fel, evaluarea extraordinară a candidaților pentru funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor. La fel, împreună cu Ministerul Justiției, revizuirea politicii penale și revizuirea Codului Penal în ceea ce ține de sancțiuni. Deci, categoriile de infracțiuni și sancțiuni, pe diferite tipuri de infracțiuni. Cred că nu este cazul să dau mai multe detalii. 

Totodată, n-aș vrea să zic că este o anumită prioritate, dar sunt în dialog constant cu cetățenii, prin a-i primi în audiență, prin a merge în teritoriu, prin petițiile pe care le primesc de la ei și, de acolo, se evidențiază anumite necesități, starea cadrului legal în vigoare, pentru a ușura viața cetățenilor noștri. De exemplu, foarte multe petiții, în ultima perioadă, și din discuțiile cu cetățenii – ceea ce ține de moșteniri, modificări la Codul Civil în ceea ce ține de moșteniri. Ar putea fi unul din subiecte. Legea taxei de stat, revenirea sau revizuirea taxei de stat. Asta e, cel puțin, din ceea ce am putut puncta pentru anul 2022, dar după 2022 – mai vedem.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

În primul rând, aș avea o discuție cu colegul ca să mă conving că este sau nu adevărat, deoarece în spațiul public, în ultima perioadă, sunt lansate multe informații care sunt denigratoare și nu neapărat adevărate. Și în funcție de răspunsul sau de concluzia la care ajung după discuția cu colegul sau colega, voi întreprinde următoarele acțiuni.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

După absolvirea facultății, am lucrat consilier juridic la Ambasada Turciei, dar o perioadă foarte scurtă de timp. Dar, deja, un loc mai consacrat a fost la Fundația Soros ca director de program, [de fapt] coordonator de program și, după asta, director de program. În timpul facultății am lucrat o perioadă la ziarul municipal „Capitala” ca manager. La fel, o perioadă de un an. Mai puțin chiar.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Europeană, evident. Fiindcă acolo sunt valorile cu care ne identificăm noi. Deci, valorile democrației, valorile statului de drept, valorile unei justiții care lucrează în interesul statului și al cetățenilor, nu în interesul unor grupări de interese, respectul pentru drepturile omului.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Eu citesc cărți din domenii sau sfere foarte diferite. Dacă este să vorbim de literatura clasică, atunci Bulgakov – „Maestrul și Margareta”, Dostoievski – „Idiotul”. Din literatura română: „Pădurea spânzuraților” și nu doar, „Adam și Eva”. Sunt prea multe ca să identific trei.

Din cărțile la capitolul dezvoltare personală, ar fi probabil, Eckhart Tolle, „Puterea prezentului”. Am citit mai multe cărți, fiind mămică, ca să înțeleg copiii, în ceea ce ține de educația copiilor. Și atunci – Iulia Gippenreiter, ca un psiholog. V-am dat câteva titluri sau câțiva autori, care cumva m-au impresionat, dar la diferite etape ale vieții m-au marcat diferiți autori.


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, ați indicat că dețineți, în posesie, 50% dintr-o casă de 329 de metri pătrați. Cui aparține casa?

Am declarat că sunt beneficiar efectiv al acestei case, deoarece casa aparține părinților mei. A fost construită de părinții mei, dar noi locuim împreună cu familia. Hai să zicem așa, de la fondarea familiei noastre, locuim în acea casă. Deci, titular al bunului este tăticul meu și, probabil, acolo se regăsește o doime, fiindcă îl deține în proprietate cu mămica mea, împreună. Iar noi suntem, eu – beneficiar efectiv. Am zis să declar acest bun, fiindcă locuiesc acolo, dar nu am niciun drept, niciun contract, nici de uz, nici de folosință asupra acelui bun. Dar am zis, ca să fie foarte clar. Într-adevăr locuim acolo de foarte mult timp.