Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Valentina Manic

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 01/06/2023

Data nașterii: 14/08/1956
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este la primul mandat de deputat, fiind aleasă pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în urma scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie 2021. Până a ajunge în Legislativ, a activat la Consiliul raional Hîncești. A început în 1985 prin a fi contabilă și economistă principală la Direcția de învățământ. Apoi, 1990, a acces în funcția de economistă și șefă a Direcției Finanțe. Iar în 2020 a fost numită vicepreședintă a raionului Hîncești. 

A lucrat și la privat. Între anii 2005-2012 a fost contabilă-șefă la fabrica de vin Vitis Hîncești SA, iar în perioada 2015 – 2020 a fost consilieră financiară la Donaris Vienna Insurance Group  SA. 

În politică a intrat în 2017 când a devenit președinta Organizației teritoriale a Partidului Acțiune și Solidaritate din Hîncești.

Rating

12345678910

Valentina Manic recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 519 628 MDL
Imobile
  • Apartament (77 mp):
    53 900 EUR
  • Apartament (42,4 mp):
    94 618 MDL
  • Apartament (28,5 mp):
    62 713 MDL
  • Garaj (35,5 mp):
    21 050 MDL
Mașini
  • În anul 2022 Valentina Manic nu a avut venit în categorie această.
Afaceri
  • În anul 2022 Valentina Manic nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • 2 conturi:
    7 404 MDL
Obiecte de valoare
  • În anul 2022 Valentina Manic nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • Moldincombank (2023-2026):
    200 000 MDL
Terenuri
  • 1 teren (0,0035 ha):
    25 122 MDL
Altele
  • În anul 2022 Valentina Manic nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputată?

Mai concret, a fost o încredere a partidului pentru a mă afla în lista candidaților. Am avut un număr trecător, să zic așa, numărul 17. E o încredere destul de mare. Poate a fost și un avans din partea partidului. Și asta e. Nu mi-am pus atât de mult acest plan, dar așa s-a primit că-s deputat și sunt onorată de această funcție de demnitate publică.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Eu vin din administrația publică locală, din poziția de vicepreședinte a raionului, unde am elaborat cu colegii mei o strategie de dezvoltare socio-economică a raionului. Și, desigur, îmi propun dezvoltarea economică a raionului, să aduc cât mai multe proiecte în raionul nostru, raionul Hâncești. Este vorba despre un proiect foarte mare – alimentarea cu apă potabilă și sanitație de pe lunca Prutului unde intră zece localități. Deci, deja au fost implementate aproximativ vreo 70 de milioane, sunt duse rețelele până la marginea localităților. Acum, sigur că vrem, să implementăm și să facem extindere în fiecare localitate.

Alte priorități? Întotdeauna sunt activă la Comisia Economie, Buget și Finanțe din care fac parte. Sunt și secretarul acestei comisii. Mă pasionează sau mă interesează politica bugetar-fiscală, care în fiecare an se adoptă și a fost pe rol și anul acesta. Cu discuții foarte aprinse, cu Ministerul Finanțelor, cu colegii mei, s-a reușit careva schimbări în acest an în politica bugetar-fiscală. M-aș referi la aceste 100% defalcările în bugetele locale a taxei pentru folosirea drumurilor. 

Desigur că aș vrea să mă implic și cu agenții economici. Din comisia din care fac parte, este vorba de economie, buget și finanțe, aici am un plan. Nu vreau să-l spun acum, dar lucrez asupra unei inițiative în extinderea sau în aprecierea unor agenți economici, care ar vrea să se dezvolte economic cât mai mult.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

E o întrebare destul de provocatoare. Ce aș face? Fiecare deputat, fiecare om care a venit cu demnitate publică să-și exercite un mandat de deputat, este egal în fața legii. Ce i-aș spune? I-aș spune: Ai încălcat, trebuie să răspunzi. Dacă mi-ar fi un coleg foarte apropiat, desigur că, i-aș da niște sfaturi. Întotdeauna deciziile le luăm în echipă, în fracțiune și cum fracțiunea va decide, așa va fi.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

De profesie sunt economist. Primul loc de muncă a fost un simplu contabil, care calculează salariul la muncitori, la direcția învățământ, pe atunci era Direcția învățământ Hîncești. Apoi, pe parcursul a mai multor ani, am activat în Direcția finanțe până am ajuns șefa direcției finanțe. Apoi în funcția de vicepreședinte a raionului. Am activat și în domeniul privat, știu ce înseamnă să strângi impozitele sau să plătești impozitele la stat, ca să ai rezerve pentru a plăti salariile muncitorilor. Am trecut prin embargoul rus, unde producția noastră era, cum să spun, distrusă. Am avut diferite situații, știu ce înseamnă să lucrezi și la privat, și la buget.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Uniunea Europeană. În primul rând, suntem la hotar cu Uniunea Europeană, văd că partenerii noștri, frații noștri români, ne ajută foarte mult în a merge pe această cale. Nu demult am făcut parte dintr-o delegație în Polonia, și ei sunt în Uniunea Europeană, și am văzut cum se dezvoltă. De aceea toate standardele europene sunt mai aproape de noi.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

M-aș opri, mai bine, la [Erich Maria] Remarque. Îl recitesc mereu. Sunt pasionată de acest autor clasic. Nu am un titlu preferat, tot ce am citit de Remarque e foarte impresionant. Aș mai recomanda, atunci când ți-e greu pe suflet sau vrei să te relaxezi, niște cărți romantice, să spunem așa, pe care le citesc și eu de fiecare dată când vreau să mă relaxez. Lanțurile vieții” așa ceva este un roman pe care l-am citit ultima dată.


La validarea mandatului nu ați declarat nicio mașină. Cu ce vă deplasați?

Găsesc. Pot să vin și la transport de ocazie, pot să vin și cu prietenii care activează în Chișinău, de mai multe ori la ocazie.