Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Virgiliu Pâslariuc

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 16/04/2024

Data nașterii: 27/07/1969
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este doctor în științe istorice, titlu pe care îl obține la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România. Din 1996 a avut un singur loc de muncă, cel de conferențiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

Se implică în activități politice în 2016, atunci când se alătură Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Ajunge deputat în Parlament în decembrie 2019, pe lista deputaților supleanți ai Blocului ACUM, format din Partidul Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).  La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 candidează pe lista PAS, iar rezultatele scrutinului îi asigură un loc în Legislativul de la Chișinău.

Rating

12345678910

Virgiliu Pâslariuc recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 876 450 MDL
Imobile
  • Apartament (68,9 mp) 2/3:
    256 170 MDL
  • Apartament (39,1 mp):
    203 664 MDL
Mașini
  • În anul 2023 Virgiliu Pâslariuc nu a avut venit în categorie această.
Afaceri
  • În anul 2023 Virgiliu Pâslariuc nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • În anul 2023 Virgiliu Pâslariuc nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Virgiliu Pâslariuc nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Virgiliu Pâslariuc nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • În anul 2023 Virgiliu Pâslariuc nu a avut venit în categorie această.
Altele
  • În anul 2023 Virgiliu Pâslariuc nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputat?

Bine, am fost ales în funcția de deputat, dar am intrat în politică la sfârșitul lui 2015, 2016, la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, de fapt, ca un răspuns la ce sa întâmplat atunci în societate, când instituțiile statului au fost capturate. Și am considerat că e timpul să mă implic, de fapt, inclusiv în viața politică, ca o datorie de cetățean, în primul rând.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Domeniile în care mă axez nemijlocit sunt legate de comisia de specialitate din care fac parte – Educație. Eu vin din mediul academic. Sunt profesor universitar. Evident, prioritățile sunt cele legate de reforma audiovizualului, de probleme legate de patrimoniu, educație, reforma învățământului, mai ales al învățământului superior, cercetarea. Deci, astea sunt domeniile mele nemijlocite, responsabilitățile mele.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Ce se face de obicei. Deci, aș cere explicații. Fiecare din noi, toți suntem egali în fața legii, inclusiv deputații. Pentru orice faptă, încălcare și așa mai departe, trebuie să răspundă în conformitate cu Constituția. Noi vom acționa în conformitate cu valorile partidului care ne-a trimis în Parlament. În caz că careva încalcă legea și acest lucru este probat, evident că vin sancțiunile, inclusiv pe linie de partid.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie, acum 25 de ani. Tot acolo a fost, practic, singurul meu loc de muncă. Lector universitar.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Prima, evident Uniunea Europeană, fiindcă acesta este acel model pe care noi dorim să-l urmăm, modelul unui stat de drept, prosper, liber, democratic, ceea ce noi dorim să implementăm și vrem și Republica Moldova să meargă pe această cale, evident.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Este o întrebare grea pentru un profesor universitar. Depinde, iarăși, de persoană. Mie mi-au plăcut zeci și sute de cărți, evident, că asta este meseria mea. Hai să spunem, din literatura artistică, da, eu le-aș recomanda, îmi place Orhan Pamuk, de la Mă numesc Roșu”, „Zăpada”, „Cartea neagră”, extraordinare, multe sunt. Și recomand, da. Deja de istorie nu mă întrebați că va dura mult interviul.


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, ați indicat că dețineți ⅔ dintr-un apartament de 68,9 mp. Cine este celălalt proprietar?

Este apartamentul părinților. Eu am moștenit după decesul tatălui o parte din apartament. A treia parte este împroprietărit de mine și mama are partea cealaltă. Acesta este un apartament cu trei camere. Deci, o cameră a mea, o cameră a tatălui, și una a mamei. Simplu. Pe lângă apartamentul, bine, pe care îl am cu familia.