Sunt printre sponsorii electorali ai două partide, ambele conectate la politicianul fugar, Ilan Șor, însă spun că nu au făcut vreodată binefaceri electorale. Alții, deși confirmă că au făcut donații, nu pot explica sursa banilor sau se încurcă în declarații. Vorbim de zeci de persoane, numele cărora le-am găsit în rapoartele financiare, depuse la Comisia Electorală Centrală de partidele înscrise în cursa electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023. Despre cine este, mai exact, vorba, cum se apără liderii partidelor cu donatori de fațadă și ce au de spus la acest subiect autoritățile electorale? Aflați în investigație.

TATIANA TARGAN, asistentă didactică, Grădinița „Andrieș”, Ceadîr-Lunga: Alo, Ivan Mihailovici, bună ziua. Vanea, ascultă, la grădiniță au venit reporterii. Careva bani am donat, 5000 de lei pentru „Renaștere”. Afanasii, cât?

Reporter: 1 100 [lei].

TATIANA TARGAN, asistentă didactică, Grădinița „Andrieș”, Ceadîr-Lunga: 1 100 [lei]. Nu am dat nimic, dar ei mi-au arătat lista. 

Tatiana Targan este asistentă didactică la Grădinița „Andrieș” din orașul Ceadîr-Lunga. Tocmai a aflat că ea și soțul ei, Afanasi Targan, sunt doi dintre sponsorii campaniei electorale locale din toamnă a partidului „Renaștere”. L-a sunat pentru explicații pe Ivan Constantinov, șeful organizației teritoriale a partidului.

IVAN CONSTANTINOV, consilier ,,Renaștere”, Consiliul Municipal Ceadîr-Lunga: De ce vă lăsați provocată? Haideți să nu discutăm la telefon.

Reporter: Asta nu e provocare.

TATIANA TARGAN, asistentă didactică, Grădinița „Andrieș”, Ceadîr-Lunga: Asta nu e provocare, ei mi-au arătat listele.

Reporter: Sunt documente oficiale.

TATIANA TARGAN, asistentă didactică, Grădinița „Andrieș”, Ceadîr-Lunga: Sunt documente oficiale. Cu ștampilă.

Reporter: Pe care partidul ,,Renaștere” l-a depus la CEC.

IVAN CONSTANTINOV, consilier ,,Renaștere”, Consiliul Municipal Ceadîr-Lunga: Tatiana, haideți nu la telefon, Tatiana. 

TATIANA TARGAN, asistentă didactică, Grădinița „Andrieș”, Ceadîr-Lunga: Care ,,Renaștere” l-a depus la CEC.

IVAN CONSTANTINOV, consilier ,,Renaștere”, Consiliul Municipal Ceadîr-Lunga: Nu ați dat nimic și gata, Tatiana. Care e motivul?

TATIANA TARGAN, asistentă didactică, Grădinița „Andrieș”, Ceadîr-Lunga: Nu știu.

Ivan Constantinov pare să aibă un rol important în partid, fiind candidatul „Renaștere” la funcția de primar al municipiului Ceadîr-Lunga la scrutinul din 5 noiembrie 2023. Mai mult, pe 21 aprilie 2024, acesta a mers la Moscova pentru a participat la evenimentul în cadrul căruia politicianul fugar, Ilan Șor, dat în căutare internațională pentru implicare în „Furtul miliardului”, a anunțat crearea blocului politic ,,Victorie”. L-am sunat pe Constantinov pentru a-l întreba de ce i-a spus femeii să declare că nu a făcut donații electorale pentru partidul „Renaștere”. 

IVAN CONSTANTINOV, consilier ,,Renaștere”, Consiliul Municipal Ceadîr-Lunga: Ea nu știa despre ce este vorba, să începem cu asta. 

Reporter: Noi i-am explicat despre ce este vorba. I-am arătat toate datele și ea ne-a spus că nu a donat nimic. 

IVAN CONSTANTINOV, consilier ,,Renaștere”, Consiliul Municipal Ceadîr-Lunga: Nu știu, am vorbit cu ea și a spus că a înțeles ce se întâmplă. Și a spus că a dat bani. Așa că, care e problema? Nu văd nicio problemă.  

Tot în Ceadîr-Lunga o căutăm pe Cristina Stamova, angajata unei patiserii din centrul orașului. Potrivit rapoartelor financiare depuse de „Renaștere” la Comisia Electorală Centrală, tânăra de 22 de ani a donat partidului 1 500 de lei, în numerar. La telefon, Cristina Stamova ne spune că nu a făcut vreo donație electorală pentru partidul „Renaștere”.

Reporter: Ați donat bani pentru Partidul ,,Renaștere”?

CRISTINA STAMOVA, vânzătoare, Ceadîr-Lunga: Nu.

Reporter: Este scris că ați donat 1 500 de lei.

CRISTINA STAMOVA, vânzătoare, Ceadîr-Lunga: Am înțeles, dar nu a fost așa ceva.

Reporter: Dar știți de unde datele dumneavoastră au ajuns în această listă?

CRISTINA STAMOVA, vânzătoare, Ceadîr-Lunga: Idee nu am. Pe mine în oraș toți mă știu, poate cineva a utilizat pentru necesitățile sale. Idee nu am.

Pe Irina Jeleapova, care este asistentă medicală în cadrul Instituției de Stomatologie din Ceadîr-Lunga, am găsit-o acasă. Potrivit informațiilor prezentate de „Renaștere” autorităților electorale, femeia a făcut o donație de 3 000 de lei, în numerar.

IRINA JELEAPOVA, asistentă medicală, Instituția de Stomatologie din Ceadîr-Lunga: Eu? Ce-s cu aberațiile acestea.  

Reporter: Nu ați dat bani pentru Partidul ,,Renaștere”?

IRINA JELEAPOVA, asistentă medicală, Instituția de Stomatologie din Ceadîr-Lunga: Desigur că nu. 

Reporter: Puteți, vă rog, să vă uitați dacă acestea sunt datele dumneavoastră?

IRINA JELEAPOVA, asistentă medicală, Instituția de Stomatologie din Ceadîr-Lunga: Da, eu sunt. 

Reporter: Ați donat 3 000 de lei. 

IRINA JELEAPOVA, asistentă medicală, Instituția de Stomatologie din Ceadîr-Lunga: E o absurditate.

Reporter: Nu ați donat?

IRINA JELEAPOVA, asistentă medicală, Instituția de Stomatologie din Ceadîr-Lunga: Desigur că nu. Dar cu ce scop ar fi trebuit să le dau 3 000 de lei? Eu primesc 8 000 de lei, dar 3 000 să dau – nu. 

Lidia Karakadioglu este vânzătoare la un magazin alimentar din curtea unui bloc din Ceadîr-Lunga. În lista donatorilor „Renaștere”, numele ei apare în dreptul unei donații de 1 200 de lei, deși femeia susține că a donat o sumă mai mică. 

Reporter: Cât ați donat?

LIDIA KARAKADIOGLU, vânzătoare, Ceadîr-Lunga: Cât am avut posibilitatea. 1 000 de lei am dat. 

Reporter: Pentru ce? Cu ce scop?

LIDIA KARAKADIOGLU, vânzătoare, Ceadîr-Lunga: Eu, de exemplu, am vrut să ajut. Este un partid nou creat, dar ei cu acești banii îi ajută pe oameni. Curăță fântâni, totul fac. Este spre bine, sincer. Eu, personal, am fost și, personal, am dat banii. 1 000 de lei… Nouă Dumnezeu o să ne dea mai mult. 

Și fiica femeii, Olesea Jelezoglo, a contribuit la bugetul electoral al „Renaștere” cu 1 000 de lei. În pozele postate pe rețelele sociale, tânără apare alături de unul dintre membrii activi ai formațiunii politice, Vasile Bolea, la diverse evenimente de partid.

OLESEA JELEZOGLO, locuitoare a orașului Ceadîr-Lunga: Da, am avut posibilitatea și am donat. 

Reporter: Cât ați donat?

OLESEA JELEZOGLO, locuitoare a orașului Ceadîr-Lunga: Iertați-mă, dar nu-mi mai amintesc suma. Știți de câte ori pot să dau și să iau cu împrumut bani. Nu-mi amintesc cât am donat. Vă zic că am dat și mama mea a donat, și soțul meu tot a donat. Fiecare, cât a putut, atât a donat. Așa că, dacă va fi necesar, voi dona încă o dată. Dacă am o astfel de posibilitate, de ce să nu ajut? E pentru binele nostru. 

Din Ceadîr-Lunga mergem la Comrat, la Liceul Teoretic „Nicolai Tretiacov”, pentru a discuta cu profesoara de limba română, Elena Dimitrova. Numele ei apare în dreptul unei donații de 7 000 de lei, bani cash, care au ajuns în buzunarul electoral al partidului „Renaștere”. Am sunat-o pentru detalii. La telefon, însă, aceasta ne spune că nu a făcut vreo donație.

Reporter: Numele dumneavoastră l-am găsit în lista persoanelor care au dat bani pentru Partidul ,,Renaștere”.

ELENA DIMITROVA, profesoară de limba română, LT „N. Tretiacov”, Comrat: Nu, nu am dat. 

Reporter: Nu ați donat?

ELENA DIMITROVA, profesoară de limba română, LT „N. Tretiacov”, Comrat: Nu.

Reporter: Știți cumva cum numele dumneavoastră a ajuns în această listă?

ELENA DIMITROVA, profesoară de limba română, LT „N. Tretiacov”, Comrat: Nu, nu știu.

Reporter: Aici este indicat că ați donat 7 000 de lei. 

ELENA DIMITROVA, profesoară de limba română, LT „N. Tretiacov”, Comrat: Mie mi-au donat?

Reporter: Dumneavoastră ați dat pentru partid. 

ELENA DIMITROVA, profesoară de limba română, LT „N. Tretiacov”, Comrat: Nu, nu, nu.

Femeia din imagine este contabila Liceului Teoretic „Dmitrii Mavrodi” din Comrat – Matriona Croitor, iar numele ei apare la CEC în dreptul unei donații în numerar, de 10 000 de lei, pentru partidul „Renaștere”. Însă, când am luat-o la întrebări, s-a încurcat în declarații. 

MATRIONA CROITOR, contabilă, Liceului Teoretic „D. Mavrodi”, Comrat: Zece.

Reporter: 10 000, da?

MATRIONA CROITOR, contabilă, Liceului Teoretic „D. Mavrodi”, Comrat: Da.

Reporter: Dar cu ce scop?

MATRIONA CROITOR, contabilă, Liceului Teoretic „D. Mavrodi”, Comrat: Pur și simplu, s-au apropiat și au cerut ajutor. Atunci susțineam acest partid. 

Reporter: Cine s-a apropiat?

MATRIONA CROITOR, contabilă, Liceului Teoretic „D. Mavrodi”, Comrat: O rudă de-a soțului. Nu-mi amintesc, sincer, cum se numește.

Reporter: Dar cât reprezintă 10 000 de lei din salariul dumneavoastră?

MATRIONA CROITOR, contabilă, Liceului Teoretic „D. Mavrodi”, Comrat: Eu, atunci, lucram la primărie. Aproximativ 8 000 de lei era salariul meu. Se primește că, dacă aduni pentru două luni, puteam liniștit să donez.

Mergem la o altă instituție de învățământ din Comrat unde vorbim cu un alt sponsor electoral al partidului „Renaștere” – Vasilii Ichizli, șef adjunct de gospodărie la gimnaziul „Stepan Curoglo”, care a fost și unul dintre candidații formațiunii la funcția de consilier al municipiului Comrat.

VASILII ICHIZLI, șef adjunct de gospodărie, Gimnaziul „S. Curoglo”, Comrat: Eu nimănui nimic nu am dat și nu am primit nimic. 

Reporter: A fost înainte de alegeri. 

VASILII ICHIZLI, șef adjunct de gospodărie, Gimnaziul „S. Curoglo”, Comrat: Am înțeles. 

Reporter: Aceasta este ziua dumneavoastră de naștere?

VASILII ICHIZLI, șef adjunct de gospodărie, Gimnaziul „S. Curoglo”, Comrat: Da, data e a mea. 

Reporter: E adresa dumneavoastră?

VASILII ICHIZLI, șef adjunct de gospodărie, Gimnaziul „S. Curoglo”, Comrat: Da, unde eu locuiesc. Nimănui, nimic eu nu am dat. Poate am și uitat. 

Reporter: 4 000 de lei este o sumă mare. Ce salariu aveți?

VASILII ICHIZLI, șef adjunct de gospodărie, Gimnaziul „S. Curoglo”, Comrat: 6 000, șase și un pic. 

Pe teritoriul gimnaziului „Stepan Curoglo” se află Centrul de plasament temporar pentru copiii separați de părinți sau aflați în situații dificile – „Garmonia”, care nu activează și al cărui director, Valeri Cîssa, a fost candidatul formațiunii la funcția de primar de Comrat. Am găsit poarta încuiată, așa că l-am telefonat să-l întrebăm despre banii donați partidului.

VALERI CÎSSA, director, Centrul de plasament temporar pentru copii „Garmonia”, Comrat: Da, a fost așa ceva, nu neg. Sursa banilor e salariul, dar acum nu fac parte din Partidul ,,Renaștere”, vă spun din start ca să nu vă gândiți la ceva. 

Reporter: Bine, cât ați donat?

VALERI CÎSSA, director, Centrul de plasament temporar pentru copii „Garmonia”, Comrat: Nu-mi amintesc. Aproximativ, cred că vreo 3 000 de lei. Era notat la mine undeva. 3 000 de lei, da. Atunci, era o astfel de situație. Și după alegeri, au fost alegerile, alegerile au trecut și m-am retras din partid. Nu mai iau legătura cu nimeni. Am decis să nu mai iau legătura cu nimeni. 

Reporter: Vreau să vă spun că în listă este indicat 10 000 de lei. 

VALERI CÎSSA, director, Centrul de plasament temporar pentru copii „Garmonia”, Comrat: Cât?

Reporter: 10 000 de lei. Cât ați dat 3 000 sau 10 000?

VALERI CÎSSA, director, Centrul de plasament temporar pentru copii „Garmonia”, Comrat: Eu acum nu-mi amintesc. Țin minte că suma era… Nu vreau să vă mint.

Cum explică Vasile Bolea, membru al biroului politic al „Renaștere”, astfel de situații? 

VASILE BOLEA, membru al biroului politic al Partidului „Renaștere”, deputat neafiliat: Este un fals. Persoanele care au donat, ele au donat cu adevărat în campania electorală. Posibil nu au vrut să discute cu dumneavoastră, de asta au spus că nu donează sau nu au donat. Am văzut la unele posturi de televiziune încercări de a-i întreba și am văzut cum persoanele mai întâi au spus că nu, îi și normal, poate e o reacție firească atunci când vine cineva, încearcă să-i deranjeze, iar pe urmă au spus că – da, au donat. Și care-i problema? 

În campania electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023, Partidul „Renaștere” a cheltuit 2,5 milioane de lei pentru a convinge alegătorii să voteze în favoarea candidaților săi. Oficial, cei mai mulți bani, mai exact – 2,3 milioane de lei, au fost adunați din donații de la 384 de persoane fizice, unii dintre ei cu venituri modeste. De exemplu, partidul a fost susținut financiar de 67 de pensionari și 55 de studenți, care reprezintă aproape o treime din sponsorii electorali ai „Renaștere”. 

Deși a fost fondat în 2012, partidul „Renaștere” a devenit vizibil în spațiul public în mai 2023, cu circa cinci luni înainte de scrutinul pentru alegerile locale din toamnă, după ce Vasile Bolea, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a fost exclus din fracțiunea parlamentară și din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova după ce a zburat în Israel pentru a se întâlni cu deputatul fugar, Ilan Șor, condamnat, la Chișinău, la 15 ani de închisoare pentru implicare în „Frauda bancară”. Ulterior, Bolea a aderat la partidul „Renaștere”, formațiune politică care este, de fapt, afiliată lui Șor. Cei doi s-au revăzut la Moscova, unde Ilan Șor a anunțat crearea blocului politic „Victorie”.

Printre membrii blocului politic se numără și partidul „Șansă”, condus de Alexei Lungu, prezent și el la evenimentul de la Moscova. Partidul „Șansă” s-a relansat pe arena politică cu această denumire la începutul lunii august 2023, la fel, înainte de alegerile locale din 5 noiembrie 2023. Anterior, formațiunea se numea „Ai Noștri” și e cea cu care Ilan Șor a încercat  să creeze blocul ​​„Șansă, Obligații, Realizări”, pe scurt „Ș.O.R.”, după ce Curtea Constituțională a scos în afara legii partidul „ȘOR”. La alegerile locale din toamnă, Partidul „Șansă” a avut, oficial, un buget de campanie de 3,7 milioane de lei, în mare parte adunați din donații de la 483 de persoane. Dintre aceștia, un sfert sunt angajați ai unor companii, afiliate familiei Șor și persoanelor din anturajul politicianului fugar. Este vorba de companiile: Aeroport Handling SRL, DFM SRL, Avia Invest SRL, Aerofood SRL care activează pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău și de firma Magazine Sociale SRL. 

CONSTANTIN CREȚU, operator bagaje, Aeroport Handling SRL: Așa, ne-au pus să ne iscălim acolo, la lucru. Nu știu, au fost acolo donații, n-au fost, ne-am iscălit.

Reporter: Dar dumneavoastră, personal, ați dat ceva bani?

CONSTANTIN CREȚU, operator bagaje, Aeroport Handling SRL: Nu

Reporter: Niciun leu?

CONSTANTIN CREȚU, operator bagaje, Aeroport Handling SRL: De la mine din buzunar n-am dat nimic. 

Constantin Crețu din comuna Băcioi, municipiul Chișinău, localitate aflată la circa 7 km de Aeroportul Internațional Chișinău, este unul dintre cei 70 de angajați ai companiei Aeroport Handling SRL, care apar în lista donatorilor partidului „Șansă”. Bărbatul, care este operator bagaje, a făcut o donație electorală de 3 000 de lei. Tot în comuna Băcioi locuiește o altă angajată a companiei Aeroport Handling SRL – Galina Breahna care, potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, a donat formațiunii, la fel, 3 000 de lei. Am reușit să vorbim cu soțul femeii, Spiridon Breahna.

SPIRIDON BREAHNA, locuitor al comunei Băcioi, municipiul Chișinău: La „Șansă”, niciodată. Nu poate să fie așa ceva.

Reporter: Dar la dumneavoastră bugetul e comun? 

SPIRIDON BREAHNA, locuitor al comunei Băcioi, municipiul Chișinău: Da.

Reporter: Vă știți cheltuielile?

SPIRIDON BREAHNA, locuitor al comunei Băcioi, municipiul Chișinău: Desigur, e comun. Nu a luat nimic. 

Reporter: Nu a luat nimic, da?

SPIRIDON BREAHNA, locuitor al comunei Băcioi, municipiul Chișinău: Nu. 

Reporter: Adică nu cunoașteți dacă ar fi…

SPIRIDON BREAHNA, locuitor al comunei Băcioi, municipiul Chișinău: Nu cunosc așa ceva. 

Reporter: Nu cunoașteți cum ar fi ajuns numele ei în această listă?

SPIRIDON BREAHNA, locuitor al comunei Băcioi, municipiul Chișinău: Cred că de la serviciu de undeva, din altă parte nu poate să fie. Numai de la serviciu. În altă parte nu are cum să fie. 

Tot 3 000 de lei a donat și Victoria Stepanenco din Băcioi. Femeia este, la fel, angajată în cadrul companiei Aeroport Handling SRL și printre simpatizanții partidului „Șansă”.

Reporter: Dumneavoastră ați făcut vreodată vreo donație pentru Partidul ,,Șansă”? 

VICTORIA STEPANENCO, angajată a Aeroport Handling SRL: Cu ce ocazie trebuie să răspund la întrebările astea?

Reporter: Vrem să aflăm dacă ați făcut într-adevăr o donație pentru Partidul ,,Șansă”. 

VICTORIA STEPANENCO, angajată a Aeroport Handling SRL: Da, am făcut.

Reporter: Cu ce scop ați făcut această donație? 

VICTORIA STEPANENCO, angajată a Aeroport Handling SRL: Este propria mea inițiativă. 

În total, cei 70 de angajați ai Aeroport Handling SRL au contribuit la buzunarul electoral al partidului „Șansă” cu peste 200 mii de lei, donând fiecare exact 3 000 de lei, nici mai mult, nici mai puțin și toate donațiile au fost făcute în numerar. În prezent, firma este administrată și deținută de Alexandr Suvorov de 43 de ani, din Chișinău. Acesta nu a vrut să discute cu noi la telefon și nu ne-a răspuns nici la întrebările trimise prin SMS. Suvorov a devenit proprietarul Aeroport Handling SRL în iunie 2021. Anterior, aceasta era afacerea lui Arcadie Ciochină, al doilea în lista candidaților partidului „Șansă” la funcțiile de consilieri ai municipiului Chișinău la alegerile locale din 5 noiembrie 2023. Din 2014, timp de trei ani, Ciochină a fost alături de Ilan Șor, dar și alte personaje din anturajul acestuia, în Consiliul de Administraţie al Avia Invest SRL, companie care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău și care, potrivit procurorilor, este beneficiara unor transferuri de circa 5 milioane de euro, proveniți din miliardul furat de la Banca de Economii, fraudă pentru care Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. 

Întâmplător sau nu, 12 angajați ai Avia Invest SRL, printre care și Arcadie Ciochină, care este directorul adjunct al companiei, au contribuit la bugetul electoral al partidului „Șansă” cu 105 mii lei. În prezent, administratorul Avia Invest SRL este Boris Salov, unul dintre subalternii fostului administrator al firmei, Petru Jardan, care în 2019 a ajuns în Parlament pe lista Partidului „ȘOR”, scos în afara legii prin decizia Curții Constituționale din 19 iunie 2023. Am încercat să discutăm cu reprezentanții Avia Invest SRL, însă sediul companiei se află în zona sterilă a Aeroportului Internațional Chișinău, cu accesul restricționat unde nu am avut acces. L-am contactat telefonic, de mai multe ori, pe Arcadie Ciochină pentru a obține un comentariu la acest subiect, dar nu ne-a răspuns la apeluri. L-am anunțat și prin intermediul avocatului său că vrem să discutăm cu el, dar fără succes. 

De la Aerofood SRL, compania specializată în furnizarea de servicii de catering pentru Aeroportul Chișinău, au făcut donații pentru „Șansă” nouă angajați, printre care directorul adjunct, cinci contabili, doi manageri și un specialist superior. Firma a fost creată în 2014, iar unul dintre cei doi fondatori este Vadim Fotescu, care în 2019 a ajuns în Legislativul de la Chișinău pe lista fostului partid „ȘOR”. În prezent, Aerofood SRL este deținută de patru persoane, printre care Anghelina Fleaghina, secretara fostului partid „ȘOR”. Sediul firmei este, la fel, pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, cu acces restricționat. Am încercat să luăm legătura cu un reprezentant al companie. Nu am reușit, însă.

17 sponsori electorali ai partidului sunt angajați ai DFM SRL. Compania a fost deținută până ianuarie 2019 de Dufremol SRL, afacerea familiei Șor. În prezent, proprietar al DFM SRL este cetățeanul german, Andriy Minayev, cu o cotă-parte de 10% din afacere, iar 90% aparține lui Arie Geler, cetățean al Israelului. Sediul companiei se află într-un bloc al fostei uzine militare sovietice ,,Mezon”, unde nu ne-a fost permis accesul. Am reușit, totuși, să discutăm telefonic cu reprezentantul prin procură a lui Andriy Minayev, unul dintre cei doi proprietari ai firmei.

Reporter: 17 angajați din compania DFM SRL au făcut donații pentru Partidul ,,Șansă’’. 

STANISLAV MORARU, reprezentant prin procură al lui Andriy Minayev, asociat DFM SRL: Nu cunosc acest detaliu. Eu nu răspund pentru, să spunem așa, viața privată a colaboratorilor companiei DFM SRL. Eu cred că asta este o minciună și manipulare, dacă sincer. N-am auzit așa ceva în cadrul companiei. Mai mult că atât, nu am nicio solicitare din partea organelor.

Cu 139 450 de lei au contribui la buzunarul de campanie al „Șansă” și 18 angajați ai companie Magazine Sociale SRL, care deține rețeaua „Merişor”. Firma a fost creată în 2016 de Asociația Obștească „Pentru Orhei”, deținută, la rândul ei, de Asociația Internațională pentru Relații Economice Externe și Investiții ,,Prosperitatea Moldovei”, condusă de Ilan Șor. Magazine sociale SRL este administrată din 2018 de Vitalii Cușnir, care de-a lungul anilor, a lucrat pentru alte două companii ale familiei Șor – DFM și Dufremol SRL, de la șofer și contabil până la director comercial. Am mers la sediul firmei pentru explicații. Nu au reușit să discutăm cu administrația acesteia. Ni s-a spus să trimitem o solicitare la adresa de e-mail pe care o găsim pe internet. Nicăieri pe internet nu am găsit, însă, o adresă de e-mail a directorului pentru a expedia solicitarea.   

Pentru a afla de ce angajații unor companii afiliate lui Ilan Șor au făcut donații pentru „Șansă”, am încercat să stabilim un interviu cu liderul formațiunii politice, Alexei Lungu. 

ALEXEI LUNGU, președintele partidului ,,Șansă”: Eu vreau să văd ce fel de întrebări și o să decid dacă o să vă răspund sau nu.

Reporter: Vizează Partidul „Șansă” pe care îl reprezentați. 

ALEXEI LUNGU, președintele partidului ,,Șansă”: Eu înțeleg. Haideți, expediați-mi, vă rog frumos, întrebările și eu revin într-o jumătate de oră.

Așa și a făcut, doar că printr-un mesaj în scris. La întrebarea cum explică faptul că în lista sponsorilor electorali ai partidului „Șansă” se regăsesc persoane care nu cunosc că au făcut donații, Lungu susține că: „Este un fals”.

Responsabilă de verificarea rapoartelor financiare ale partidelor politice este Comisia Electorală Centrală, care, la fiecare scrutin, constată încălcări ce țin de depășirea plafonului donațiilor. În cazul oamenilor simpli, acest plafon este de 30% din venitul anual, iar în cazul funcționarilor și persoanelor cu funcții de demnitate publică – 10%. Astfel, la scrutinul din toamnă, CEC a depistat trei donații pentru partidul „Renaștere” care au depășit plafonul stabilit de lege cu 29 900 de lei, această diferență urmând, potrivit Codului Electoral, să fie virată în bugetul de stat. În privința donatorilor partidului ,,Șansă”, CEC a inițiat 71 de procese contravenționale pe numele persoanelor, care nu au avut venituri sau acestea au fost nesemnificative, respectiv au depășit plafonul stabilit de lege. 

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: În cazul Partidului politic „Șansă, conform raportului de control pe care l-am inițiat noi, au fost atestate și elemente de gestionare necorespunzătoare a fondurilor și pornite procese contravenționale, inclusiv în privința președintelui și trezorierilor partidului politic. Trebuie să se înțeleagă că atunci când este posibil și există probatoriu, Comisia Electorală Centrală și organele electorale reacționează. 

Cât despre cazurile în care donatorii din rapoartele depuse la CEC declară că nu au făcut vreodată binefaceri electorale sau au scos din buzunar sume mult mai mici? 

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: Este una ce zic oamenii jurnaliștilor și este cu totul altceva – fapt juridic împlinit, atunci când persoanele vin la audieri și sunt audiate în conformitate cu prevederile legale. Am întâlnit și noi situații în care psihologic intuiam că persoana nu ar fi făcut o astfel de donație, dar efectiv, de facto, persoanele au recunoscut că au făcut donațiile respective. 

De cealaltă parte, experții Promo-LEX care monitorizează campaniile electorale  subliniază că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a lupta cu finanțarea ilegală a partidelor și fenomenul donatorilor de fațadă.

MARIANA FOCȘA, analistă, Asociația Promo-LEX: Acum cadrul legal prevede că donațiile făcute în numerar nu trebuie să depășească un salariu mediu pe economie. Dacă donațiile ar fi făcute mai multe prin transfer bancar, cred că ar fi un instrument de a controla acest fenomen. Fiecare cetățean care face un transfer bancar, consider că este deja conștient de faptul că prin efectuarea acestui transfer el, benevol, a donat partidului sau pentru campania electorală și nu poate ulterior să spună că a fost forțat sau impus.

Formațiunile politice, afiliate politicianului fugar, Ilan Șor, sunt în vizorul organelor de drept care, de mai bine de un an, acumulează probe privind finanțarea ilegală a acestora. Cu toate acestea, urmărirea penală nu este încă finalizată și, respectiv, nu a ajuns pe masa judecătorilor. Noi, de cealaltă parte, vom continua să analizăm listele donatorilor electorali și să-ți arătăm cine sunt sponsorii electorali ai partidelor pentru un plus de transparență.

Acest subiect a fost realizat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova. Conținutul și opiniile exprimate în video aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.