Orașul Caesarea, Israel. În primăvara lui 2023, o companie de arhitectură publica primele video-uri de promovare ale acestei proprietăți cu un design modern și exclusivist. Vila a fost construită în ultimii trei ani pentru confortul unor persoane obișnuite cu luxul și opulența. Aceasta are o piscină panoramică în care se varsă o cascadă, iar cele trei niveluri ale proprietății se bucură de spații generoase cu finisaje și mobilier de o finețe aparte. Dormitoarele sunt spațioase cu dressinguri și camere de baie proprii. Vila are un SPA cu două saune, dar și o sală de sport, o zonă de relaxare cu cinema și masă de biliard, iar garajul este suficient de spațios pentru trei mașini. Vila nu are grădină și ocupă aproape în întregime un teren de 13 ari, iar de câteva luni servește drept noua reședință de lux a politicianului fugar, Ilan Șor, și a familiei sale. Imobilul se află la doi pași de proprietatea de peste 10 milioane de euro, pe care v-am aratat-o acum mai bine de un an în ancheta: „Ilan Șor, răsfăț în ascunziș” și unde politicianul a locuit în ultimii ani, începând cu vara lui 2019, adică imediat după ce a fugit din Republica Moldova, unde este condamnat penal pentru implicare în dosarul numit generic „Furtul miliardului”.

Cele două vile sunt la o distanță de doar 100 de metri una de alta, în același cartier de lux cu acces restricționat din orașul Caesarea, Israel și care se întinde de-a lungul malului Mării Mediterane. Proprietățile se aseamănă prin răsfățul pe care îl oferă. Totuși, noul ascunziș al lui Șor, pe lângă faptul că este construit de curând, este mai mare decât precedentul cu aproape 500 de metri pătrați.

Primele videouri din noua locuință din Israel, pe care am reușit să le identificăm pe mai multe rețele sociale, au fost publicate de Șor în primăvara acestui an. În unul dintre ele, politicianul fugar este așezat în fața biroului, de pe care nu lipsesc steagurile Republicii Moldova și un tablou cu tatăl său. Din acest loc, Șor continuă să se implice în viața politică din Republica Moldova cu discursuri pe care le citește de pe ecranul unui laptop de ultimă generație. Dacă facem un stop-cadru și potrivim priveliștea de după geamul din biroul lui Șor cu imaginile publicate de compania de arhitectură, vedem că acestea coincid: pomul care se află în depărtare, elicea care atârnă de tavanul terasei, dar și forma ferestrei și a jaluzelelor de la geam. 

Într-un alt video, publicat în luna septembrie, Șor apare lângă scara din interiorul aceleiași vile. Cu un fundal asemănător în spate, în septembrie 2023, a postat un video pe TikTok și soția politicianului, Sara Șor, interpreta de muzică pop din Federația Rusă, cunoscută cu numele de scenă Jasmin.

Pe lângă imaginile pe fundalul bazinului cu cascadă, mărginit de palmieri, vedeta își etalează viața luxoasă pe rețelele de socializare și în fața intrării impunătoare a vilei din Israel, în cele câteva dormitoare, dar și în bucătăria generoasă cu uși panoramice care duc spre o terasă. 

Terenul pe care este amplasată somptuoasa vilă este deținut în acte, printr-un contract de ipotecă, de un cuplu de arhitecți. Tot ei sunt fondatorii și, respectiv, beneficiarii unei companii de arhitectură din Caesarea, care s-a ocupat de proiectarea și designul casei. Pe site-ul firmei, proprietatea este descrisă drept „un lux modern (…) potrivit pentru cei ce pun accentul pe traiul într-un mediu sănătos și luxos”. Am sunat la telefonul afișat pe site-ul companiei și am reușit să vorbim cu unul dintre fondatori, fără a-i spuse că suntem jurnaliști, ci niște potențiali clienți, pentru a afla mai multe detalii despre vila în care locuiește familia Șor.

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Această casă este un proiect pe care l-am făcut pentru cineva. Acum, acel cineva locuiește acolo. Vă putem ajuta să găsiți lotul de teren în locații bune, cu vedere la mare, fără vedere la mare, cum vă place, depinde de bugetul dumneavoastră. Facem proiectarea casei, designul ei, obținem autorizațiile. Vă putem ajuta să o construiți. 

Potrivit arhitectului, costul aproximativ al unui teren de circa 10 ari în Caesarea și construcția unei vile, începe de la circa 8 milioane de euro și poate ajunge până la peste 11 milioane de euro. Mai mult, se pare că firma de arhitectură ar putea oferi clienților generoși mai mult decât servicii de proiectare ale unor case de milioane.

Reporter: Ați spus că acolo locuiește cineva, clientul dumneavoastră, dar, în același timp, terenul este pe numele dumneavoastră, așa că mă întreb cum funcționează asta și dacă ar putea funcționa cu o viitoare proprietate?

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Da. 

Reporter: Ok. Deci, din punct de vedere legal, totul este în regulă. 

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Desigur. 

Reporter: Aveți niște asigurări suplimentare de confidențialitate pe care ați putea să le oferiți clienților cu care lucrați?

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Da. Ce vă interesează?

Reporter: De exemplu, numele real al clientului să nu fie în documente. Este important. 

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Da, putem să deschidem o companie care nu este pe numele clientului. Am nevoie de un nume pentru a semna contractul, nu pot pune orice, îmi trebuie cineva. Deci, putem deschide o companie, iar numele clientului nu figurează în companie. Asta e tot.

La telefon, am stabilit o discuție pentru a doua zi, pe o platformă de comunicare online. De această dată, i-am spus arhitectului cǎ suntem jurnaliști și documentăm un subiect despre Ilan Șor. 

Reporter: Ilan Șor, vă spune ceva acest nume? 

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Da. 

Reporter: A fost clientul dumneavoastră?

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Nu vreau să vorbesc despre Ilan Șor. Îi respect viața privată și nu vreau să vorbesc despre el.

Reporter: A plătit pentru servicii cu cash, prin transfer bancar sau poate prin intermediul unor companii?

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Nu vă voi răspunde, îmi pare rău. 

Reporter: Știați despre faptul că a fost condamnat în Moldova pentru fraude financiare și este fugar? 

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Nu. 

Reporter: Ar schimba acest lucru relația cu el?

MORDECHAI MALCA, arhitect, Caesarea, Israel: Nu știu, trebuie să verific ce spuneți. Poate ce spuneți e ok, dar poate nu. Trebuie să verific și apoi să analizez asta. 

Chiar dacă s-au mutat într-o vilă nouă, în ultimele luni, membrii familiei Șor au continuat să publice fotografii și de la reședința precedentă, în care distingem terasa din sticlă, dar și salonul cu șemineu. Sursele noastre din Israel susțin că Șor folosește ambele proprietăți, cea veche fiind locuită de mama și angajații acestuia. Am vrut să aflăm de la Ilan Șor din ce bani își permite un trai de lux în Israel și dacă folosește ambele proprietăți. I-am lăsat un mesaj pe Facebook, platformă de socializare pe care este activ aproape zilnic. Deocamdată, nu am primit un răspuns. 

Din 2019, de când, potrivit procurorilor, a părăsit ilegal Republica Moldova, Ilan Șor este dat în căutare internațională pentru a fi adus în fața justiției. Acesta este anchetat penal pentru fals în declarații pentru că nu a raportat la Autoritatea Națională de Integritate toate bunurile pe care familia sa le deține, dar și pentru delapidarea averii străine, abuz în serviciu, crearea și conducerea unei organizații criminale, iar în aprilie 2023 a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, cu executare imediată în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul numit generic „Furtul miliardului”. Decizia a fost contestată de avocații lui Șor la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, autoritățile de la Chișinău au cerut statului Israel extrădarea lui Ilan Șor pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea în Moldova. Mai mult, l-au dat în căutare internațională prin intermediul Interpol. Cu toate acestea, politicianul a călătorit recent, nestingherit, cu avionul, părăsind pentru trei zile Israelul.  

Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, care face schimb de informații cu peste 190 de state, membre ale Interpol, inclusiv Federația Rusă și Turcia, declară că nu știe unde a zburat Ilan Șor.  

VIOREL ȚENTIU, şeful Centrului de cooperare poliţienească internaţională, IGP: Ilan Șor poate ieși liber din țară, fiind cetățean al acelui stat, dar atunci când va ateriza sau va pleca într-un alt stat, el obligatoriu va fi reținut și arestat. Cu certitudine confirm că oficial persoana nu a fost înregistrată la traversarea frontierei de stat a vreunui stat membru Interpol. Din informațiile recepționate din partea BNC Interpol, Israel, Șor a ieșit, a plecat din Tel Aviv pe data de 6 noiembrie, în jurul orei 16:00. Autoritățile de aplicare a legii din Israel nu ne-au putut confirma sau comunica care a fost traseul sau care a fost ieșirea, ruta, avionul cu care Șor a ieșit din Israel, și care a fost direcția lui de deplasare. Am presupus că, posibil, Șor o fi zburat în Turcia. Comunicând cu colegii din Turcia, ultimii nu ne-au putut confirma că Șor a intrat în Turcia. După trei zile, în data de 9 noiembrie, ora 21:34, avem și ora exactă, Șor a intrat în Israel prin Aeroportul Ben Gurion. Cert este că Șor n-a trecut vreun hotar oficial. Deci, posibil au fost utilizate alte căi de a putea ateriza undeva și de a putea decola de undeva. Autoritățile din Israel nu ne-au putut comunica că e vorba de o cursă normală, că e o cursă privată, că o fi un charter. În experiența și istoria mea este unicul caz când persoana, fiind căutată, fiind vizibilă în Interpol, nu a putut fi cumva oprită, nu a putut fi reținută și nu a putut fi urmărită. 

Care sunt măsurile întreprinse de autorități pentru a-l aduce pe Ilan Șor în fața procurorilor și judecătorilor moldoveni pentru a-și ispăși pedeapsa de 15 ani de închisoare? Am întrebat-o pe ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministra Justiției: Am informat imediat autoritățile israeliene despre faptul că este o condamnare definitivă, decizia respectivă urmând a fi motivată și am solicitat atunci accelerarea examinării cererii. Ulterior, am luat legătura și am transmis deja decizia motivată, tradusă și cu cererea completată, deja cu schimbarea temeiului de extrădare privind deja ispășirea pedepsei, fiindcă, ca urmare a deciziei Curții de Apel, deja dumnealui are statutul de condamnat. Apoi, am mai transmit documente suplimentare și deja așteptăm decizia autorităților. Ni s-a transmis că acestea se examinează cu maximă atenție. Un răspuns oficial nu este. În general, cererile de extrădare nu au un termen anumit de examinare, deci este la discreția autorității de a lua decizia. Având în vedere că decizia motivată și de condamnare a domnului Șor a fost în primăvara acestui an, în principiu nu putem vorbi despre faptul că e un termen îndelungat.  

În timp ce Ilan Șor duce o viață de lux pe malul Mării Mediterane, partidul „ȘOR”, pe care l-a condus și îi poartă numele, a fost scos în afara legii. Mai mult, acesta a fost inclus în lista de sancțiuni de Statele Unite ale Americii pentru că a fost implicat în acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova în favoarea Federației Ruse și a încercat să submineze obținerea statutului de țară candidată la UE. Sub sancțiuni similare a fost pus și de Uniunea Europeană, Elveția și Canada. 

Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED. 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.