Din august 2022, în satul Molovata din raionul Dubăsari, apa de la robinet este mai ieftină cu 20%. Asta datorită panourilor fotovoltaice care au fost instalate la una dintre cele două stații de pompare din localitate și produc electricitate din energie solară. Stația asigură cu apă 600 de gospodării.

TATIANA PROCOP, secretara Consiliul local, satul Molovata: Proiectul a fost inițiat în toamna anului 2021, dar finalizat în anul 2022. Nu era atunci o situație foarte acută cu lumina electrică, lumina costând aproximativ doi lei. Dar, după cum a demonstrat timpul, s-a dovedit că a fost foarte oportună ideea și la moment implementată. Ulterior a crescut foarte mult prețul la energia electrică și a fost foarte benefică ideea pentru sat. Dacă costul apei este de zece lei, doi lei sunt economisiți de la panourile solare și lumea achită opt lei. 

Instalarea panourilor fotovoltaice a costat peste 686 de mii de lei. 57% din sumă – grant, iar restul banilor, circa 292 de mii de lei, au fost alocați din bugetul primăriei Molovata.

TATIANA PROCOP, secretara Consiliul local, satul Molovata: Este o sumă destul de mare pentru localitatea noastră, dar au fost găsiți acești bani pentru că era foarte nevoie de așa ceva. În primul rând, este o economie la energie, în al doilea rând – sunt mai mici emisiile de carbon în atmosferă și cu asta punem și noi umărul sau aportul la îmbunătățirea mediului.

Zinaida Popa, 68 de ani, folosește doar apă de la robinet, pentru că nu are în preajmă nicio fântână.

ZINAIDA POPA, locuitoare a satului Molovata: Noi suntem în vârful dealului. Dacă nu avem fântâni, nu avem. Și dacă nu o să avem o zi apă, noi simțim că nu e apă. 

Reporter: Cât achitați pentru apă? 

ZINAIDA POPA, locuitoare a satului Molovata: 120 – 260 de lei, vara. De exemplu, să fi fost zece lei trebuie să plătim 300 și ceva de lei. Dar așa plătim 200 de lei și din diferență putem să cumpărăm pâine sau medicamente.

De facturi mai mici la apă se bucură și alți locuitori din sat.

TATIANA SIOMCHINA, locuitoare a satului Molovata: E și normal că bani nu-s mari, dar oricum. Mai ales, aici, la noi la sat, după pensiile și salariile pe care le avem, e un plus, un venit în casă, o economie. Cât de puțin, dar este.

VITALIE IVANOV, locuitor al satului Molovata: Suntem aprovizionați la timp, zi și noapte lucrează pompele. Foarte ușor lucrează și sunt în folosul comunității. Să facem o diferență după calculele altor sate din împrejurimea noastră, noi suntem încă la un preț foarte pământesc, foarte stabil. Eu cred că pentru comunitatea noastră este bine cu acest tarif.

Unii locuitori ai satului spun că facturile îi bat, totuși, la buzunar, mai ales, pe timp de vară.

ELENA GAVRILAȘ, locuitoare a satului Molovata: Noi suntem două familii și ajungem la 1000-1200 de lei pe lună. Asta pentru noi e foarte mult. Suntem patru – șase membri. Și mai am, mai vin de la oraș. Cheltuim, mai pe scurt, cheltuim. 

La Molovata, au fost implementate și alte proiecte similare cu energie solară. Panouri fotovoltaice au fost instalate la casa de cultura, dar și la grădiniță. 

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea UE sau PNUD.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.