27 noiembrie 2024
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: Dragi cetățeni, trebuie să fiu onest cu dumneavoastră, noi avem de confruntat o iarna foarte grea. Este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului. Acolo trăiesc aproximativ 350 de mii de persoane și majoritatea sunt cetățenii noștri, și ei riscă să rămână fără căldură și fără electricitate, și asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazpromul nu-și va onora obligațiunile contractuale. 

În noiembrie 2024, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a mers la Sankt Petersburg să discute cu Gazprom despre livrările de gaze în stânga Nistrului. Vizita are loc după ce Ucraina a anunțat că nu va prelungi contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul său.

27 noiembrie 2024
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei în perioada 2023 – 2024: Domnul Miller a spus că, bineînțeles, livrările pe o rută alternativă se discută. Este un scenariu posibil, dar ei preferă ruta tradițională și, am înțeles asta așa, dacă nu vom recunoaște și nu vor fi progrese pe subiectul datoriilor, atunci sunt posibile schimbări ale condițiile de livrare pe rute alternative.  

12 decembrie 2024 
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: Astăzi, sunt aici, în fața dumneavoastră, pentru a solicita instituirea stării de urgență. Venim cu această solicitare pentru a  ne proteja cetățenii și a ne asigura că vom putea gestiona eficient riscurile iminente legate de sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Rusia și Gazprom.

1 ianuarie 2025 prima zi fără căldură

Din 1 ianuarie oamenii din regiunea transnistreană au rămas fără gaze, respectiv și fără căldură, cu excepția spitalelor, iar peste două zile au început și deconectările de lumină.

1 ianuarie 2025
VADIM KRASNOSELSKI, liderul separatist de la Tiraspol: Anul începe din sediul operațional. N-a început tocmai ușor. Desigur că avem o problemă, deconectarea gazului pentru consumatorii din Transnistria. Noi, în mare parte, eram pregătiți pentru asta. În seara zilei de 31 decembrie, deja, era clar. Rusia a stopat tranzitul de gaze prin Ucraina. 

Întreruperile de curent au loc pe sectoare și au ajuns de la o oră până la cinci și chiar opt ore pe zi. Cu toate acestea, în plină criză, Palatul Republicii din Tiraspol găzduiește concertele orchestrei militare a așa-zisei armate.

14 sate din zona de securitate, aflate în subordinea Chișinăului, dar care sunt conectate la rețeaua transnistreană, sunt și ele afectate de criză.

9 ianuarie 2025
MAIA SANDU, președinta Republicii Moldova: Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, sub formă de peleți, e nevoie de generatoare în plus. 

9 ianuarie 2025
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: Era nevoie de coordonat activitatea atât a autorităților centrale, cât și a celor locale, pentru interconectarea rețelelor de energie electrică și a gazelor naturale în cele 14 localități care sunt în gestiunea autorităților constituționale, dar infrastructura cărora încă este gestionată și aparține Republicii Moldova, dar sunt în gestiunea Stângii Nistrului.

La Copanca, un sat din zona de securitate, mai  mulți localnici au luat-o la rost pe șefa statului.

– Nouă nu ne trebuie lumină. Nu vrem.

– Ne-am înțeles? Noi aducem…

– Nu, nu ne-am înțeles.

– Noi aducem curentul până la capătul satului. Dumneavoastră decideți dacă vă conectați sau nu vă conectați. E decizia dumneavoastră.

– Toată vara nu ați avut când să vă bateți capul. Acum, când am ajuns…

– Nu noi am planificat această criză.

Pe 17 ianuarie, s-a dat startul lucrărilor de conectare a satelor din zona de securitate la rețeaua electrică de pe malul drept. Unii locuitori din Copanca au ieșit la protest și au blocat efectuarea lucrărilor. Între timp, Krasnoselski pleacă la Moscova ca să discute cu partea rusă condițiile de furnizare a gazelor naturale pentru Transnistria.

15 ianuarie 2025
VADIM KRASNOSELSKI, liderul separatist de la Tiraspol: Inițiativa a fost comună cu partea rusă, iar discuțiile au avut loc la nivelul Ministerului Energiei al Federației Ruse, unde s-a discutat reluarea furnizării de gaze naturale în Transnistria. Este gaz umanitar din partea Federației Ruse în volumul necesar pentru populația din Transnistria, pentru sectorul termoenergetic și pentru întreprinderile industriale din regiunea transnistreană. 

Despre vizita lui Vadim Krasnoselski la Moscova, presa de la Chișinău a aflat abia la revenirea acestuia în țară.

14 ianuarie 2025
MAIA SANDU, președinta Republicii Moldova: Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova și aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Noi ne dorim, cât mai repede, oamenii din regiunea transnistreană, de pe malul stâng, să aibă curent, să aibă căldură și să aibă apă și, respectiv, dacă aceasta vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve. 

17 ianuarie 2025 
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare: De ce Tiraspolul n-a făcut o adresare către Chișinău de a ajuta cetățenii din partea stângă a Nistrului? Am spus de atâtea ori, public. Suntem gata să oferim alimente, medicamente, combustibil, generatoare, să primim bolnavi gravi în instituțiile noastre medicale, să deservim cu ambulanțele noastre raioanele din stânga Nistrului.

Ulterior, Krasnoselski a fost de acord ca gazul rusesc să fie furnizat de Moldovagaz și nu de o companie terță, așa cum s-a vehiculat în presa rusă. Gazprom, însă, nu a făcut rezervări de capacitate de transport prin conducta transbalcanică, singura rută de alternativă celei care trece prin Ucraina.

Soluția vine din Vest

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova 20 de milioane de euro ca să cumpere gaze naturale pentru regiunea transnistreană. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, prin intermediul unei declarații de presă, că pachetul de asistență este un prim pas pentru a sprijini Republica Moldova în soluționarea crizei energetice provocate de Gazprom.

27 ianuarie 2025
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: Prima componentă se referă la intervenția imediată. Și asta înseamnă că, astăzi, vom aproba un împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stânga Nistrului, în așa fel încât să poată să fie menținută presiunea în sistemul de gaze naturale de acolo. Componenta doi a acestui pachet de susținere este intervenția de urgență pentru perioada 1-10 februarie. Componenta trei este un program complex de reziliență energetică pentru următorii doi ani.

Din 1 februarie, datorită garanțiilor financiar ale Comisiei Europene, au început livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană. Deocamdată, aceste gaze naturale, cumpărate de Energocom de pe platforme autorizate de UE, vor ajunge pe malul stâng până pe 10 februarie.

1 februarie 2025
VADIM KRASNOSELSKI, liderul separatist de la Tiraspol: Desigur că sunt recunoscător Comisiei Europene și oficialilor care, în mare parte, nu au rămas indiferenți și au fost gata să ajute poporul transnistrean să depășească aceasta criză energetică. Și noi nu am refuzat acest ajutor. Probabil, ar fi fost o lipsă de respect față de popor dacă am fi refuzat acest ajutor în aceste timpuri grele. 

Pe 4 februarie, comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, a anunțat că UE va sprijini Moldova cu 250 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică. 60 de milioane de euro vor fi pentru regiunea transnistreană, dar sprijinul va fi condiționat de respectarea drepturilor omului, creșterea tarifelor pentru agenții economici, dar și alte condiții. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Cu Sens
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.