Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Alexandr Nesterovschi

star gold 1.0 din star 10

Ultima actualizare : 23/04/2024

Data nașterii: 02/10/1969
Deputat neafiliat

Este licențiat în drept și deține un master în administrare publică. Și-a început cariera în 2007, în calitate de specialist la Centrul de Cultură și Tineret din municipiul Bălți unde a activat timp de un an. Tot atunci a fost ales consilier în Consiliul municipiului Bălți, funcție pe care a deținut-o până în 2011 și, ulterior, în perioada 2013 – 2014. 

Din 2012, timp de doi ani, a fost director al filialei din Bălți a Fundației de Binefacere „Soluția”, fondată de socialistul Igor Dodon. Peste doi ani, alături de Igor Dodon, ajunge deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista PSRM. La scrutinul din 2019 își păstrează fotoliul de deputat, câștigând pe circumscripția uninominală Nr. 10 din municipiul Bălți. Iar la alegerile anticipate din 11 iulie 2021, candidează pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), dar ajunge în Legislativ abia în februarie 2022, pe lista candidaților supleanți, după decesul deputatei BCS, Svetlana Căpățină. 

La alegerile locale din 2019 Nesterovschi a fost candidatul socialiștilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, iar la localele noi din 2021 a reprezentat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în cursa pentru același fotoliu. La niciun scrutin nu a obținut suficiente voturi pentru a deveni edilul municipiului Bălți. 

În martie 2023, Nesterovschi părăsește fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și, respectiv, rândurile Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Aderă la „Mișcarea pentru popor” din care fac parte Partidul „ȘOR”, condus de Ilan Șor și Partidul Acasă Construim Europa (PACE), în frunte cu Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției în perioada 2014-2019. Peste două luni, Nesterovschi a aderat la Partidul „Renaștere”, alături de alți trei deputați: Vasile Bolea, Irina Lozovan și Alexandr Suhodolski care, la fel, au părăsit BCS.

În ​​septembrie 2023, la solicitarea procurorului general, Legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară, fiind învinuit de corupere pasivă și finanțarea ilegală a unui partid politic. Tot atunci, Nesterovschi a fost reținut, iar ulterior plasată în arest la domiciliu.

La alegerile locale din 5 noiembrie 2023, Nesterovschi a candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți din partea Partidului „Renaștere” și a obținut doar 3,96% din voturi.

Rating

12345678910

Evaluare medie: 1.0 din 5 (2 voturi)
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
O stea
2
Alexandru Costache
platform_info

2 ani acum
Alexandru Efros
platform_info

2 ani acum

Alexandr Nesterovschi recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 268 884 MDL
Imobile
  • Apartament (44,4 mp):
    300 000 MDL
  • Apartament (78,1 mp), în abitație:
    500 000 MDL
  • Altă avere imobilă (44,8 mp):
    160 000 MDL
Mașini
  • Lincoln MKZ:
    247 000 MDL
  • Ford:
    200 000 MDL
Afaceri
  • Fama Glamosa SRL (50%):
    1 502 MDL
Conturi bancare
  • În anul 2023 Alexandr Nesterovschi nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Alexandr Nesterovschi nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Alexandr Nesterovschi nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 1 teren agricol (0,06 ha):
    59 993 MDL
Altele
  • În anul 2023 Alexandr Nesterovschi nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputat?

Încă de când am terminat școala, nu era  un secret, discutam și cu colegii mei de clasă faptul că mereu mi-am dorit să fac politică, în primul rând, pentru că astfel pot influența soarta statului, dar și ajuta oamenii. Nu sunt primul an în politică. Am fost consilier municipal la Bălți timp de două mandate. Am lucrat în Consiliul Municipal din Bălți. Acum sunt la al treilea mandat, deja în funcția de deputat. Cu alte cuvinte, lucrăm pentru a ajuta oamenii. Urmăresc cu plăcere momentele când unele proiecte de lege, pe care le adoptăm cu colegii noștri, îmbunătățesc viața cetățenilor. Acum, din păcate, e mai greu. Practic, tot ce propunem, nu trece, dar ne luptăm și încercăm să schimbăm situația, să facem astfel încât viața cetățenilor să fie mai bună.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Obiectivul nostru de bază, în acest moment, este să ajutăm cetățenii să supraviețuiască acestei ierni, pentru că iarna va fi grea. Despre asta am vorbit și la Bălți, acolo unde trăiesc și lucrez. Sarcina noastră de bază este să ajutăm cetățenii, să facem așa încât să aibă ce mânca, cu ce să se încălzească și cum, în general, să supraviețuiască acestei ierni, pentru că iarna va fi printre cele mai grele. De aceste lucruri ne pregătim acum. Am ajutat activ cetățenii în timpul pandemiei de Covid-19. A funcționat linia fierbinte, le duceam produse, medicamente, pentru că era nevoie. Cu asta ne vom ocupa și acum, acesta e cel mai important lucru. Al doilea obiectiv este, desigur, să elaborăm proiecte noi de lege prin care să putem influența totul la nivel de stat, să schimbăm situația spre bine. Iar cea mai importantă și de bază sarcină pentru sesiunea de toamnă-iarnă este să facem astfel încât să se schimbe Guvernul Gavriliță, iar partidul PAS să plece de la putere, pentru că, tot ce se întâmplă acum în republică, este din cauza celor care au venit la putere. Situația, din păcate, se înrăutățește pe zi ce trece, soluții nu se întrevăd. Ei, înșiși, despre asta vorbesc.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Îi vom susține, desigur, pe colegii noștri, mai ales, dacă e ceva inventat. În rest, nu au decât să meargă în instanță, ne vom judeca și vom spera că în justiție se va face ordine. Și eu am probleme cu ANI-ul. Nu știu dacă sunteți la curent, dacă ați citit sau nu, pentru că se leagă de lucruri absolut hilare. Vă povestesc despre mine. De exemplu, în cazul meu, s-au legat de faptul că, atunci când încă nu eram deputat, am deschis o firmă și, din cauză că am deschis cândva o firmă și am fost administratorul ei, ei intenționează să-mi ridice mandatul. Iată, acum, au loc procese de judecată și așa mai departe, din cauză că ar fi un caz de incompatibilitate, chiar dacă eu nu am primit salariu și nu era, practic, niciun venit, dar ei oricum încearcă. Altă situație amuzantă este că s-au legat de colegul meu, din motiv că fiica sa, care învață în România, este studentă și merge în România la studii, iar ANI a înaintat pretenții și au de gând să clarifice de ce fiica traversează granița atât de des, fără măcar să știe că e studentă și învață în România. Din păcate, se ocupă cu vânătoarea de vrăjitoare. Încearcă să găsească orice la socialiști, nu pot găsi și inventează astfel de situații amuzante. Încă multe vor mai fi.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul meu loc de muncă… Am absolvit universitatea…. Apropo, neoficial, primul meu loc de muncă a fost în calitate de asistent de deputat al Dumei de Stat a Federației Ruse. Ulterior, am venit aici și am lucrat la Casa de comerț Chișinău-Kiev-Moscova în calitate de jurist. Am fost specialist principal pe domeniul de tineret, apoi am lucrat la piață, am făcut negoț. Viața a fost imprevizibilă. Primii mei bani, pe care i-am câștigat, au fost făcuți pe un șantier. Am construit o casă cu tatăl meu la Moscova. Am fost „gastarbeiter”.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Poziția mea clară, indiferent ce limbă vorbim și ce naționalitate considerăm că avem, cred că trebuie, în primul rând, să ne iubim țara, Republica Moldova. Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru dezvoltarea și păstrarea independenței țării noastre. Este groaznic când auzi că se vorbește că drumul nostru către Uniunea Europeană poate fi prin unire, prin pierderea statalității. Este cel mai rău lucru ce se poate întâmpla cu țara noastră. Punctul meu de vedere este că trebuie să rămânem o țară independentă și neutră. Să fim prieteni și cu Uniunea Europeană, și cu Uniunea Euroasiatică, și cu România, și cu Ucraina, și cu Rusia. Ar fi ideal pentru țara noastră, având în vedere că suntem mici și, din păcate, nu avem o influență mare, dar dacă vom fi prietenoși cu toții, va fi mai bine, din punct de vedere economic, pentru cetățenii noștri.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Cartea mea preferată, pe care am recitit-o la vârste diferite. De trei ori am citit-o: prima dată la școală, apoi la vârstă medie și acum – „Maestrul și Margarita”, de Mihail Bulgakov. O recomand tuturor. Cartea este plină de citate. Cred că este cunoscută, practic, în toată lumea. Toți au citit-o. Recomand „Maestrul și Margareta” de Bulgakov. Îmi plac poeziile. Până în prezent îi țin minte poeziile și le pot recita ale lui Esenin, Pușkin, Lermontov. Le recomand cetățenilor și pe ele pentru dezvoltare, pentru dezvoltarea umanității și a omului, în primul rând. Deci, cel mai important: „Maestrul și Margarita” preferată și irepetabilă, „Inimă de câine” și poeziile lui Lermontov și Esenin.


Unde locuiți, în condițiile în care, în declarația de avere pentru 2021, nu ați indicat niciun bun imobil?

În apartamentul care aparține mamei mele. Mama l-a cumpărat și trăiesc în casa părintească, ca mulți alții. O să corectez și o să adaug informația dată, ca să nu fie probleme. Acesta nu este un secret, pentru că este menționată adresa unde locuiesc oficial și acolo se vede al cui este apartamentul și că este înregistrat pe numele mamei.


De ce în declarația de avere pentru 2021, ați indicat valoarea de piață a mașinii dvs., cumpărată în 2018, mai mare cu 50.000 lei?

Brandul mașinii este american, preferatul meu „Ford”. Aceasta e mașina pe care o conduc. Când cumperi la licitație din SUA, mașina vine deseori accidentată. Ea era accidentată de la licitație, am reparat-o și am decis că valoarea ei e mai mare acum.