Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Angela Munteanu-Pojoga

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 22/04/2024

Data nașterii: 03/12/1972
Partidul Acțiune și Solidaritate

Are un master în administrare publică și deține diplomă de licență în filologie. Și-a început activitatea în 1996 în calitate de corespondent special al Companiei Teleradio Moldova, în Departamentul Actualități Mesager. Începând cu anul 2004 și-a continuat activitatea jurnalistică în Portugalia, la Radio Elvas și, ulterior, la Radio Portalegre, ca autoare și prezentatoare a unor emisiuni despre diasporă. În 2005 devine președinta Asociației Imigranților din Țările Est-Europene din Portugalia, funcție pe care o deține timp de cinci ani. În toată această perioadă, aflată peste hotare, a fost, în paralel, traducătoare la Tribunalul Elvas și la Crucea Roșie. 

În 2010 fondează în Moldova o întreprindere individuală care-i poartă numele. Peste șase ani, în 2016, devine redactor-șef al postului de televiziune TVC 21 din Chișinău. În următorii ani, în cadrul aceleiași televiziuni, prezintă două talk-show-uri. 

Intră în politică în 2016, atunci când devine președinta Organizației locale a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a sectorului Buiucani din Capitală, iar peste un an ajunge și în fruntea Organizației de Femei PAS Chișinău.  

Între timp, în 2017, activează în calitate de redactoră-șefă a postului de televiziune Accent TV, afiliat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Din 2019, timp de jumătate de an, a activat în calitate de asistentă a deputatului PAS, Vladimir Bolea. Ulterior, a fost aleasă consilieră a municipiului Chișinău pe lista PAS, funcție pe care a deținut-o până în 2021. Totodată, între anii 2019 – 2020 a fost și vicepretoră a sectorului Buiucani al Capitalei.  

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 candidează pe lista PAS și se alege cu primul mandat de deputat.

Rating

12345678910

Alexandru Efros
platform_info

2 ani acum
Alexandru Costache
platform_info

2 ani acum
Stoian Sergiu
platform_info

2 ani acum
Mihail Omelianovici
platform_info

2 ani acum

Angela Munteanu-Pojoga recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 1 024 017 MDL
  • 38 000 EUR
  • 90 983 USD
Imobile
  • Casă (92 mp):
    100 000 MDL
  • Apartament (77,2 mp):
    471 783 MDL
  • Spațiu comercial de producere (15 mp):
    20 000 EUR
Mașini
  • Wolkswagen :
    9 000 EUR
  • Ford Escort:
    800 USD
Afaceri
  • În anul 2023 Angela Munteanu-Pojoga nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • 2 conturi:
    51 983 USD
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Angela Munteanu-Pojoga nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Angela Munteanu-Pojoga nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 3 terenuri agricole (1,54 ha):
    17 478 MDL
  • 1 teren agricol (0,048 ha), 50%:
    174 517 MDL
  • 1 intravilan (2,497 m), 50%:
    32 000 EUR
Altele
  • În anul 2023 Angela Munteanu-Pojoga nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputată?

Am hotărât să devin deputat, pentru că consider că politica din Republica Moldova are nevoie de femei. De ce? Pentru că Parlamentul reprezintă societatea și atunci este normal să fie reprezentată și de femei în egală măsură. Ceea ce se întâmpla anterior, nu prea vorbea despre egalitate. Plus la toate, am o viziune aparte vizavi de această implicare a femeilor. Consider că femeile au o abordare mai umană față de probleme. Pentru femei prioritățile sunt mult mai umane, comparativ cu bărbații. Adică, ca să fiu mai clară, pentru femei ce este mai important? Să fie bine hrăniți copiii, să fie cald în casă, să fie bine îmbrăcați. Și după asta – alte priorități. La bărbați, în viziunea mea, este invers. Ei gândesc lucruri de amploare, dar mai puțin se axează pe lucruri mărunte. Noi suntem o țară mică și pentru noi este important să avem confort în casă, părinți cu pensie și asigurați, copii educați și bine hrăniți.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Eu mi-am propus să fiu un avocat al copiilor în Parlament. Mă voi axa pe inițiative care vizează respectarea drepturilor copiilor, în mod special. Și, drept dovadă, este primul meu proiect – Legea anti-bullying. Dar, în general, voi promova toleranță zero față de orice tip de violență și de hărțuire, discriminare. Următorul proiect de lege la care lucrez și care va ajunge, ulterior, pe agendă, va viza hărțuirea. Deci, cam acestea sunt prioritățile mele, cel puțin, la început de mandat. Dar, bineînțeles, în acest unghi voi continua, pentru că am înțeles că sunt foarte multe probleme la acest capitol. 


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

În primul rând, nu cred că unul din colegii noștri va încălca legea, pentru că îmi cunosc colegii, pentru că de șase ani suntem în această luptă pentru democrație, pentru libertate, pentru dreptate. Îi cunosc pe toți cam din aceeași perioadă, și viziunile. Știu de ce s-au implicat în politică, pentru că nu a fost politica scopul vieții lor, dar, pur și simplu, au hotărât să ia atitudine atunci când nedreptatea era deja exagerată. Dacă și s-ar întâmpla, deși nu cred acest lucru, cred că primul lucru pe care l-aș face, ar fi să văd cât de adevărată este acea acuzație sau acel caz de încălcare de lege. După care, bineînțeles, aș asculta și argumentele colegului pentru că, vă spun, noi suntem obișnuiți cu faptul că, de foarte multe ori, e manipulare și minciună, din păcate. În societatea noastră încă predomină asemenea fenomene și cred că, după asta, vom avea și o discuție în fracțiune și tot așa. Dar eu nu cred că asta s-ar putea întâmpla.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul meu loc de muncă, exact după facultate în Cluj-Napoca, a fost la televiziunea națională, corespondent la Departamentul actualități – Mesager, unde am activat șapte ani.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Uniunea Europeană, bineînțeles. Pentru mine este indiscutabil acest subiect, eu nu văd viitorul meu și al fiului meu, și al nepoților mei, decât în Uniunea Europeană. 


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

În general, îmi place să citesc. Adevărul e că, în ultimul timp, suntem foarte antrenați în activitatea asta, să fiu sinceră. În trei luni am avut în audiență peste 60 de oameni, am făcut peste 60 de demersuri, interpelări, încercăm să rezolvăm problemele oamenilor pentru că sunt foarte multe. Dar mă axez, dacă găsesc o clipă liberă, pe cărți ce vizează dezvoltarea personală. În ultimul timp, îmi plac asemenea cărți. Și chiar chitesc acum o carte a lui Osho despre curajul de a spune lucrurilor pe nume, ceva de genul, nu prea rețin denumirile, dar cartea anterioară a fost biografia fostei Prima Doamnă a SUA, Michelle Obama. Astea au fost ultimele. Și a treia, care mi-a plăcut, iarăși e ceva de dezvoltare personală, dar îmi scapă, sincer, denumirea. Sunt prea obosită acum ca să-mi amintesc.


Sunteți membră de partid?

Da, sunt din 2016 membră de partid. Apropo, sunt prima dată în politică și prima dată membră de partid. Nu am mai fost în alte partide, nici nu a fost pentru mine scopul vieții să fac politică. Nu am introdus calitatea de membru de partid? Cred că a fost o scăpare, dacă sincer. Nici nu știam. Eu am făcut declarația de avere și în calitate de consilier municipal, fiindcă doi ani am fost consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău și am făcut declarații de avere, dar nimeni nu mi-a atras atenția că trebuie de făcut acest lucru. Nu, nu intenționat. Chiar nici nu am știut.