Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Artemie Cătănoi

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 05/04/2024

Data nașterii: 26/02/1982
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este licențiat în drept și cu masterat în administrare publică. Are o carieră de mai bine de un deceniu în cadrul structurilor de administrare publică locală. A început în calitate de secretar al Consiliului comunal al Primăriei Tănătarii Noi, Căușeni. Apoi, a lucrat în cadrul Aparatului președintelui de raion și la Consiliul Raional Căușeni.

În 2014, devine șeful Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat, iar peste doi ani revine în calitate de auditor în cadrul Aparatului președintelui aceluiași raion. În 2017, se orientează spre sectorul neguvernamental, fiind coordonator de proiecte sau oferind consultanță juridică.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 candidează pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Rezultatele alegerilor îi asigură un loc în Legislativ de la Chișinău.

Rating

12345678910

Artemie Cătănoi recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 916 194 MDL
  • 8 548 RON
Imobile
  • Apartament (67 mp):
    600 000 MDL
  • Garaj (43,1 mp):
    60 000 MDL
Mașini
  • Dacia Sandero:
    8 000 EUR
  • Opel Astra, în posesie:
    3 500 EUR
  • Dacia Sandero, în posesie:
    3 400 EUR
Afaceri
  • Justiceconsult Prim SRL (50%):
    50 MDL
Conturi bancare
  • 1 cont:
    47 795 RON
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Artemie Cătănoi nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Artemie Cătănoi nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • 9 terenuri agricole (3,03 ha):
    62 571 MDL
Altele
  • În anul 2023 Artemie Cătănoi nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputat?

Consider că am o experiență în spate, niște cunoștințe acumulate, abilități formate, care vor contribui la creșterea calității [vieții] cetățenilor din Republica Moldova.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

În primul rând, de a schimba lucrurile spre bine în țară, de a lichida corupția, în primul rând, din justiție și celelalte organe. O prioritate pe care o am, și vin cu experiența pe care o am, cu administrațiile publice locale, să încercăm să ajutăm sau să modificăm legislația ca să dăm mai multă autonomie financiară administrațiilor publice locale. Cam astea, așa, pe scurt, prioritățile.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Ca și orice cetățean, conform legislației, trebuie să anunțe organele de a căror competență e acea încălcare pe care a comis-o. În primul rând, părerea mea, eu întotdeauna caut, pentru că sunt jurist de profesie și am învățat întâi să aflu cât mai multă informație, ca să-mi fac o concluzie pentru mine personal. Din concluziile și ce este, dacă consider că este, clar că este domnul președinte al Parlamentului, respectiv și organele care vizează sau în competența cărora este, să soluționeze problema dată.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul meu loc de muncă a fost profesor de fizică și informatică. Și matematică am predat la Gimnaziul Tănătarii Noi, este satul unde am venit. Am activat scurt timp, deoarece după aceea am fost secretar al Consiliului local. A fost o perioadă scurtă, dar când am revenit în localitate nu știam ce serviciu să caut. Și atunci cineva mi-a propus, că era lipsă de profesori și atunci în 2005 ca și acum, și am mers profesor, după aia s-a eliberat funcția și am mers ca funcționar public, din 2005.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Desigur, Uniunea Europeană. Mai mult în partea asta privesc. De ce Uniunea Europeană? Pentru că instituțiile statului își fac bine meseria și sunt conduse strict de buchia legii. Doi, condițiile de viață ale cetățenilor sunt mult mai bune decât în Federația Rusă. Corupția în Uniunea Europeană nu este. În Federația Rusă, vreau să vă spun, că este foarte mare. Acolo e destul numai să ieși în orașul Moscova și deja vezi toată… ce se întâmplă. Cred că asta. Și desigur, amenajarea localităților, condițiile de trai, amenajarea satelor, orașelor e net superioară [față de] ceea ce se întâmplă în Federația Rusă. În Federația Rusă, dacă vedem Moscova, când te duci sub Moscova, ieși în suburbiile Moscovei sau te duci încă și mai departe de centrul capitalei, e mai mare sărăcia decât la noi, părerea mea.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Vreau să vă spun că acum cu trei cărți chiar e o problemă. Eu nu prea am timp să citesc. Ultimele cărți pe care le-am citit: este regulamentul Parlamentului care mi s-a dat, Codul Administrativ. Din păcate, mai mult citesc legi decât literatură artistică. Cred că am vreo cinci ani [de când] nu am pus mâna pe literatură artistică. Când mai eram funcționar public, mai dispuneam de timp, după aceea, am plecat în societatea civilă și nu prea am acest timp de a citi. Dar, dacă dumneavoastră acum m-ați provocat, cred că acum o să iau o carte. Fiul cel mai mare citește cărți artistice, are foarte multe. Cred că acum, dacă o să avem un pic de vacanță, chiar o să iau o carte de la fiu să citesc. Chiar îmi doresc acest lucru. Deja numai legi, și legi, și articole, numai asta mai mult citesc din păcate.


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, ați indicat că ați semnat în perioada 2020-2021, 28 de contracte cu mai multe primării din țară. Ce servicii ați prestat pentru care ați fost plătit din bani publici?

Eu am deschis un SRL, [prin] care prestez servicii juridice de vreo trei ani, adică prestam până a veni încoace, la primării, cu mai multe primării din raionul Căușeni și Ștefan Vodă. Contractele, dacă le-ați văzut, nu sunt sume extraordinare, sunt sume foarte mici. Am încercat cu minim să ajut, împreună cu un coleg, să ajutăm, să oferim servicii juridice primăriilor, în dependență, ați văzut, o mie jumătate, două mii. Adică sumele sunt mici, nu-s mari, dar le-am declarat pe toate, pentru că am semnat.