Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Liliana Nicolaescu-Onofrei

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 23/04/2024

Data nașterii: 06/11/1968
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este filologă de profesie, absolventă a Universității de Stat din Moldova. Și-a început cariera profesională în 1989, în calitate de profesoară de limba și literatura română la Tehnicumul de viticultură și vinificație din Stăuceni. Din 1990 până în 1993, a fost lectoră la Universitatea de Stat din Moldova, iar în următorii doi ani a fost coordonatoare lingvistică în cadrul Corpului Păcii al SUA în Moldova.

În 1996 este angajată la Fundația Soros-Moldova, în funcția de directoare a programului „Modernizarea învățământului umanistic”. Peste doi ani, devine directoare executivă a Centrul Educațional PRO DIDACTICA, iar peste alți doi ani este angajată ca expertă în cadrul aceluiași centru educațional.

În 2012 devine ​​consilieră a ministrei Educației, Maia Sandu, iar peste doar un an este numită viceministră a Educației, funcție pe care o deține până în 2015.

În februarie 2019, este aleasă deputată în Parlament din partea Blocului electoral ACUM, format din Partidul Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Peste câteva luni, renunță la funcția de ales al poporului pentru a fi ministra Educației în Guvernul Sandu, care rezistă până în noiembrie 2019. După ce Maia Sandu este aleasă în fruntea statului în noiembrie 2020, devine consiliera acesteia în domeniul educației și cercetării.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 candidează pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și devine din nou deputată în Legislativul de la Chișinău.

Rating

12345678910

Liliana Nicolaescu-Onofrei recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 450 909 MDL
  • 344 EUR
Imobile
  • Apartament (97,9 mp):
    690 625 MDL
  • Altă avere imobilă (5,8 mp):
    15 267 MDL
Mașini
  • Honda Accord:
    8 100 EUR
Afaceri
  • JLC Invest SA (257 acțiuni):
    0 MDL
  • L&D Proiect Plus SRL (100%):
    5 400 MDL
Conturi bancare
  • 5 conturi :
    17 983 EUR
  • 4 conturi :
    18 958 MDL
  • 1 cont:
    5 USD
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Liliana Nicolaescu-Onofrei nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • În anul 2023 Liliana Nicolaescu-Onofrei nu a avut venit în categorie această.
Terenuri
  • În anul 2023 Liliana Nicolaescu-Onofrei nu a avut venit în categorie această.
Altele
  • În anul 2023 Liliana Nicolaescu-Onofrei nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputată?

Cred că a fost o evoluție firească pentru că m-am implicat mai activ în politică din 2015, din decembrie, în momentul în care doamna președinte, Maia Sandu, atunci inițiase doar o mișcare, care s-a transformat în Partidul Acțiune și Solidaritate. Pas cu pas, am ajuns aici. O evoluție firească, după activitatea noastră de câțiva ani. Nu a fost niciodată un scop în sine. Cum ziceam, este rezultatul muncii noastre că suntem astăzi atât de mulți în Parlament. E o activitate destul de interesantă. Eu am avut experiență în domeniul organizațiilor neguvernamentale, în domeniul educației, în mod special. Și acum e o continuare firească și interesantă pentru mine.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Pe această perioadă cred că una dintre priorități, având în vedere funcția de președinte a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, una dintre priorități este să facilitez, pe cât se poate mai bine, activitatea acestei comisii, așa încât colegii din majoritate și din opoziție să lucreze congruent pentru că avem șase domenii foarte importante. O altă prioritate este să avem discuții foarte calitative pe inițiativele legislative pe fiecare domeniu și acum, în perioada imediat următoare, vom lucra în continuare pe domeniul mass-media și audiovizualului, pe domeniul educației, de asemenea. Dar prioritatea ar fi, iarăși, modul de lucru, să reușim să discutăm cu cât mai multe părți interesate, cu publicul larg, inițiativele pe care le propunem. Deci, cam acestea ar fi, mai degrabă: pe partea de activitate în cadrul Comisiei ca și funcționalitate și pe partea de discuție calitativă a inițiativelor legislative pe domeniile pe care avem responsabilități la Comisie.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Eu exclud așa ceva. Din neștiință și tot nu poți să fii absolvit de responsabilitate. Și fiind aici, în Parlament, trebuie să cunoaștem legea foarte bine. Nu ne scuză nimic, nu trebuie să încălcăm.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul meu loc de muncă a fost în anul V de facultate, în 1989-1990. Am fost profesoară de limbă și literatură română la ceea ce este acum Centrul de Excelență în Viticulturii și Vinificație din Stăuceni. Atunci se numea Tehnicum de Viticultură și Vinificație.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Uniunea Europeană, pentru că este foarte clară asocierea valorică, pentru că noi asta trebuie să facem, valorile general-umane și valorile care pun în prim-plan personalitatea ceea ce trebuie să însemne democrație reală și funcționarea statului și a funcționarilor statului într-un mod democratic, calitativ și responsabil în fața legii. Astea sunt nu doar valori, ci chiar realități care sunt, se întâmplă în Uniunea Europeană.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Cred că sunt foarte multe cărți care merită să fie citite. Dacă aveți copii mici, vă recomand, citiți-le în fiecare zi, chiar și atunci când ei încă nu vorbesc, citiți-le orice cărți de povești, orice cărți pentru copii, cumpărați cărțile pentru copii, pentru că editurile noastre au cărți frumoase pentru copii. Dacă ar fi o recomandare pentru cei care sunt interesați de educație, atunci ar fi cărți de regretatul Sir Ken Robinson, care a scris mai multe lucrări care țin de modul de funcționare și cum ar trebui să se schimbe școlile noastre pentru a sprijini mai mult copiii. Chiar sunt cărți foarte faine și, cine nu are timp pentru cărți, poate să vadă măcar TEDx-urile cu dumnealui și dialogurile pe viu care le-a avut. Dacă ar fi o carte mai de suflet, de dispoziție, Vasile Romanciuc – poezie, din orice perioadă.


În declarația de avere, depusă la validarea mandatului, ați indicat că dețineți cote de 50% în două companii. Nu ați declarat, însă, venituri din aceste afaceri. De ce?

Pentru că nu există [venituri]. E vorba de o afacere mai veche care nici măcar nu mai funcționează și e, de fapt, ceva la care a participat în altă căsătorie, dar aceasta e prea personală ca să o spun aici. Ceea ce am încercat să inițiem, împreună cu soțul meu, Dorin Onofrei, pe domeniul consultanță, lucruri la care ne pricepem mai bine, s-a întâmplat să fie inițiate exact în momentul în care, reîntorcându-mă din proiecte internaționale, din Asia Centrală, am vrut să facem ceva. Imediat după aceea am ajuns la Ministerul Educației în calitate de viceministru și atunci am zis că nu o închidem. Totuși, când ne lăsăm: el – de redactat cărți și eu – de făcut politică, poate totuși o să continuăm activitatea. Dar nu există o activitate propriu-zisă, ca să fie dividende sau… Deci, este un SRL obișnuit.