Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Vasile Porțevschi

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 17/04/2024

Data nașterii: 09/05/1988
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este la primul mandat de deputat. În august 2022, ajunge în Legislativ pe lista supleanților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) după ce colegul său de partid, Vladimir Bolea, schimbă fotoliul de ales al poporului pe cel de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Între anii 2011 – 2015 a fost profesor de informatică și matematică la gimnaziul din localitatea Boldurești, raionul Nisporeni. Din 2019 își continuă munca didactică la școala profesională din orașul Nisporeni. Totodată, din 2015 și până în 2022 a fost consilier în comuna Boldurești. Mai deține și funcția de președinte al organizației teritoriale PAS din Nisporeni.

Rating

12345678910

Vasile Porțevschi recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 696 984 MDL
  • 1 800 EUR
Imobile
  • Casă de locuit:
    100 000 MDL
Mașini
  • Toyota:
    5 000 EUR
Afaceri
  • FINANSIT-SERVICE (1/2):
    1 000 MDL
Conturi bancare
  • În anul 2023 Vasile Porțevschi nu a avut venit în categorie această.
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Vasile Porțevschi nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • Victoria Bank (2023-2028):
    300 000 MDL
Terenuri
  • În anul 2023 Vasile Porțevschi nu a avut venit în categorie această.
Altele
  • În anul 2023 Vasile Porțevschi nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să deveniți deputat?

Pentru că vreau să facem schimbări în societate, să ajut și simt că pot. Și, cu echipa PAS, o să facem schimbări bune pentru societate.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Venind din domeniul educației, vrem să reformăm sistemul de învățământ din Republica Moldova, așa cum este o prioritate pentru toți reforma justiției și a avea un stat de drept, care lucrează pentru oameni. Cam acestea sunt prioritare. În rest, toate împreună cu fracțiunea.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

La noi, știți cum, e foarte ușor de acuzat oamenii repede. Adică, întâi aș discuta, aș vedea dacă, într-adevăr, se confirmă ceea ce se vehiculează sau ce se presupune și dacă, într-adevăr, trebuie sesizate organele competente. La ANI, de exemplu, dacă persoana nu se integrează  corect, adică are probleme de integritate.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul loc de muncă a fost în 2011 – profesor de matematică și informatică la școala din sat. Eu, practic, 11 ani, din 2011 încoace, am activat în calitate de profesor, în Boldurești, Nisporeni.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Sigur, Uniunea Europeană. Pentru că acolo e un trai mai decent, libertate de exprimare, democrație, oamenii circulă liber, adică vrem și noi să fim ca Europa.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Am fost ocupat, am fost în activitatea de profesor, adică cele mai multe cărți, pe care le-am citit, sunt din metodologia predării. Ceva din literatura artistică demult n-am citit, dar vă spun așa cum este, mai mult din domeniul metodica profesorilor am citit.


Veți locui în continuare la Nisporeni și veți face naveta sau vă veți muta la Chișinău?

La moment, fac naveta, pentru că, am spus, noi suntem din Boldurești și eu am activat, în ultimul timp, la Nisporeni ca profesor. Cu familia ne-am transferat, recent, la Nisporeni. Eu circul Nisporeni – Chișinău, dar cred că, pe parcursul perioadei reci a anului, am să aleg o gazdă în Chișinău. Prefer să aleg o gazdă, decât hotelul Parlamentului.


O familie de pedagogi, așa cum este a dvs., poate avea un trai decent în Republica Moldova?

Știți, este o profesie nobilă. De fiecare dată spun că la baza fiecărei societăți, o societate bine dezvoltată, democrată, stă educația, adică toți trec: și aceeași procurori, și judecători, medici, toți trec prin mâinile profesorilor. Ne simțim minunat, pentru că ne-a plăcut ceea ce am ales să profesăm. E greu cu un salariu de profesor să te descurci, dar, sperăm că, de asta și suntem în Parlament, să schimbăm lucrurile spre bine pentru profesori.