Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Veronica Roșca

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 19/04/2024

Data nașterii: 03/02/1982
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și deputată pe lista aceluiași partid în urma scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie 2021. Primul mandat l-a obținut, însă, în 2019 atunci când a acces în Legislativ din partea Blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA). 

Roșca are un master în științe politice, iar între anii 2004 – 2019, până să devină deputată, a fost lectoră la Universitatea Tehnică din Moldova.

Rating

12345678910

Iulian
platform_info

2 ani acum

Veronica Roșca recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 1 055 065 MDL
  • 6 144 RON
Imobile
  • Apartament:
    1 350 246 MDL
Mașini
  • Hyundai IX35:
    190 000 MDL
  • Dacia Logan:
    20 000 MDL
Afaceri
  • În anul 2023 Veronica Roșca nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • 1 cont:
    150 201 MDL
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Veronica Roșca nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • BCR (2012-2032):
    650 000 MDL
Terenuri
  • 4 terenuri agricole (0,88 ha) 1/2:
    20 370 MDL
  • 1 teren agricol:
    11 000 EUR
Altele
  • În anul 2023 Veronica Roșca nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputată?

A fost mai mult o situație de moment. În 2016 m-am implicat enorm să susțin un om care întruchipa ceea ce credeam eu ca trebuie să fie modul de a face politică. Apoi, a fost mai mult și mai mult. Nu știu dacă a fost o dorință. Mai mult a fost o situație sau o circumstanță de moment.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

La moment sunt membra Comisiei juridice, numiri și imunități. Respectiv, pe platforma Comisiei noi ne-am asumat să promovăm și să elaborăm, în primul rând, acele proiecte de legi care vor îmbunătăți situația justiției din Republica Moldova. În primul rând, ceea ce ține de statul de drept, independența și imparțialitatea justiției, a magistraților, a procurorilor. Avem în față un mandat suficient de dificil, fiindcă reforma justiției este una dintre cele mai provocatoare reforme care avem a o face în Republica Moldova. Avem conceptul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor și, credeți-mă că, au încercat multe state înaintea noastră să facă procesul acesta de vetting și sunt foarte, foarte multe provocări la acest capitol. De aceea toate proiectele legislative ale Comisiei juridice, numiri și imunități vin în a consolida, să zic așa, independența justiției.

Pentru mine drepturile omului sunt o prioritate. Și, respectiv, mi-ar plăcea foarte mult ca să fim un catalizator de a motiva femeile să se implice în politică. Îmi place să cred că politica nu are gen și nu are vârstă, dar totuși sunt anumite categorii de persoane care trebuie un pic susținute în a se implica în politică. Și politica poate fi făcută cu mâinile curate, cu fața curată, cu inima curată. De aceea eu cred că femeile, tinerii trebuie un pic încurajați de a se implica în politică.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Primeam deseori întrebarea în cauză în timpul campaniei electorale și de fiecare dată ziceam oamenilor că n-o să mă împiedice nimic să fac un denunț la CNA, de exemplu, împotriva unui membru PAS. Oamenii veneau cumva neîncrezători, cu replica: Nu credeți că vă va afecta pe voi, ca partid, ca fracțiune? Nu cred, fiindcă eu cred că noi trebuie să fim, în primul rând, corecți cu noi. Mi-ar place să cred că Partidul Acțiune și Solidaritate, fracțiunea PAS, este sută la sută integră. Însă, în situația în care unul dintre noi va merge pe mâna ispitei, n-o să mă împiedice absolut nimic să-l denunț și, respectiv, să facem procesul acesta de curățare, în primul rând, intern.


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul loc de muncă a fost la Universitatea Tehnică în calitate de lector universitar, la catedra științe socio-umane. Am mers având vreo 22 de ani și prima lecție a fost foarte și foarte plină de învățăminte. Pot să vă zic câteva detalii. Am intrat într-o aulă cu 180 de studenți, de aceeași vârstă, o aulă masculinizată, pentru că era Universitatea Tehnică, facultatea de mecanică, cu 15-16 ani în urmă aveam, în primul rând, studenți băieți, ei crezând că sunt o colegă. Apoi, am înțeles că disciplina trebuie să fie disciplină și au înțeles-o și ei. Și cumva acest lucru m-a maturizat în cinci minute.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Eu, în general, am ca fundament valorile europene. Cred în vocația noastră europeană, cred în vocația noastră românească și, cu siguranță, Uniunea Europeană este nu doar o direcție spre care mergem. Noi suntem un stat european, un stat creștin. Suntem un stat românesc.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Aș recomanda literatură românească. Aș recomanda literatură motivațională. Și aș recomanda literatură de specialitate. Dacă vorbim de literatura românească, mi-ar place să-l recomand pe [Ioan] Slavici, spre exemplu, să-l recomand pe [Mihail] Sadoveanu. Dacă vorbesc de literatură motivațională, atunci aici am putea să începem cu Brian Tracy până la [Robert] Kiyosaki. Și dacă vorbim de literatură de specialitate, mi-ar plăcea să recomand cărți ce țin de democratizare, cărți ce ține de anticorupție, indiferent care sunt ele.