Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
deputati
fractiuni

Vitali Gavrouc

star gold 0 din star 10

Ultima actualizare : 05/04/2024

Data nașterii: 15/10/1986
Partidul Acțiune și Solidaritate

Este pianist, absolvent al Conservatorului de Stat P. I. Ceaikovski din Moscova, Federația Rusă. Din 2008, pe lângă activitatea concertistică, s-a implicat și în activități didactice și de organizare a festivalurilor de muzică și a diverselor proiecte culturale. În 2010 se angajează concertmaistru la catedra de dirijat simfonic la Conservatorul de Stat P.I. Ceaikovski din Moscova, iar în perioada 2011-2017 devine șef al oficiului festivaluri, concursuri și evenimente speciale în cadrul Departamentului activități artistice al aceluiași Conservator.

În 2016 se implică voluntar în activități civice, cluburi de discuții, proteste, iar în 2018 devine membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 candidează pe poziția a 70-a. Ajunge în Legislativ câteva luni mai târziu, pe lista supleanților.

Rating

12345678910

Vitali Gavrouc recenzie.

* Date extrase din declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate, care conțin informații despre averea familiei deputatului

Venit
  • 577 642 MDL
  • 232 264 RUB
  • 500 EUR
Imobile
  • Apartament (90 mp), în locațiune:
    0 MDL
Mașini
  • În anul 2023 Vitali Gavrouc nu a avut venit în categorie această.
Afaceri
  • În anul 2023 Vitali Gavrouc nu a avut venit în categorie această.
Conturi bancare
  • 3 conturi:
    14 404 USD
  • 3 conturi :
    77 628 MDL
  • 1 cont:
    1 EUR
  • 1 cont:
    1 RUB
Obiecte de valoare
  • În anul 2023 Vitali Gavrouc nu a avut venit în categorie această.
Datorii
  • BC MAIB SA (2024 - 2029):
    105 700 MDL
  • BC MAIB SA (2024 - 2029):
    94 300 MDL
  • SberBank (2023 - 2028):
    1 500 220 RUB
  • TINKOFF Bank (2023 - 2026):
    490 000 RUB
  • TINKOFF Bank (2019 - 2031):
    320 000 RUB
Terenuri
  • În anul 2023 Vitali Gavrouc nu a avut venit în categorie această.
Altele
  • În anul 2023 Vitali Gavrouc nu a avut venit în categorie această.

De ce ați decis să fiți deputat?

De fapt, nu cred că a fost o decizie, a fost o asumare de a fi parte a unei echipe, o echipă cu care muncesc alături de mulți ani, probabil, de vreo cinci ani, de când președinta actuală, Maia Sandu ne-a inspirat pe mulți din diasporă să credem în viitorul și speranța Republicii Moldova. Atunci m-am implicat în mai multe echipe, grupuri de discuții, la fel, mulți colegi din diasporă și a fost o mare onoare pentru mine să fiu nominalizat pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate. Respectiv, nu am avut așteptări să ajung deputat, dar dacă mi s-a oferit această oportunitate, sper să contribui la rezolvarea multor probleme din domeniul din care fac parte, domeniul muzicii și al artei.


Ce vă propuneți să faceți pe durata mandatului? Menționați trei priorități.

Domeniul culturii a fost, într-un fel, subestimat foarte mulți ani și aceste lucruri le-am simțit de mic copil când am studiat în sistemul educațional al Republicii Moldova. Desigur, cele mai mari angajamente pe care le am eu din punct de vedere etic, moral, dar și, acum, în calitate de deputat, țin de domeniile următoare. Deci, în primul rând aș vrea să particip și acum sunt în elaborarea acestor politici de creare a unui curriculum special pentru educația de învățământ artistic. Cred că trebuie să revenim la practicile bune din trecut când învățământul artistic avea un domeniul absolut separat, controlat și ghidat de comunitatea artistică care elabora și curricula, și baza învățământului. Asta ar fi prioritatea număru unu. 

Prioritatea doi ține de modificarea completă a sistemului de salarizare în acest domeniu. De fapt, anumite prevederi au fost incluse în bugetul pentru anul 2022, dar sunt niște, sunt primii pași care duc la ameliorarea, eu știu, nivelului de viață al muzicienilor și al oamenilor de artă. Sunt foarte multe condiții, foarte speciale în care activează muzicienii, artiștii de balet, artiștii de operă, actorii. Deci, aceste condiții trebuie evaluate la valoarea lor justă și creat un sistem echitabil pentru această categorie de oameni care, de fapt, nu sunt foarte mulți oameni, respectiv repercusiunile la buget nu vor fi atât de majore, dar este foarte important ca fața noastră, a Republicii Moldova, cultura să fie reprezentată pe măsură și să fie apreciată. 

O altă prioritate ține de ajustarea sistemului de instrumente muzicale care este în țară. Deci, este o situație deplorabilă. Aici putem include legăturile noastre transfrontaliere, finanțarea externă, respectiv anumite modificări la legea care susține aceste proiecte de investiții, la legile care țin de finanțe și investiții. Probabil, ar fi vorba de legea indumentului, care nu există la moment, și sunt foarte multe chestii care trebuie ajustate la legislația țărilor moderne, precum este în: Statele Unite, Uniunea Europeană. Anumite practici din Federația Rusă le-am putea prelua.


Ce ați face dacă ați afla că unul dintre colegii dumneavoastră a încălcat legea sau are probleme de integritate?

Cred că este o poziție generală în Partidul Acțiune și Solidaritate. Eu cred că nu va exista indulgență la asemenea capitol, fiindcă partidul nu este, eu știu, o gașcă de oameni care s-au adunat pe interese personale, dar este o idee, este un simbol și nu contează persoanele, contează această idee și acest simbol. Eu cred că mulți dintre noi s-ar simți trădați, dar partidul nu ar avea ce pierde dacă s-ar curăța de eventuale cazuri de lipsă de integritate. Cred că nu este cazul, dar, iarăși, cum spunea și președinta Maia Sandu, nu poți băga mâna în foc pentru nimeni. Respectiv, aceste situații dacă ele vor fi, eu cred că nu va fi o problemă de a avea o reacție cuvenită. 


Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă?

Primul lucru pe care l-am făcut, probabil, au fost lecțiile private de muzică. După asta, fiind în facultate, am activat, deci, am studiat peste hotare, am studiat la Moscova, am activat în diferite organizații care au atribuții față de domeniul muzical, dar era un fel de job part-time și nu cred că este foarte relevant. Primul loc oficial – am fost șeful Oficiului pentru festivaluri de concursuri și evenimente speciale la Conservatorul de Stat din Moscova. Acolo am lucrat șapte ani și, în aceeași perioadă, am activat în calitate de maestru de concert la Catedra dirijat simfonic la același Conservator. Deci, alt lucru nu am avut, după asta, acum sunt angajat al Parlamentului.


Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Cred că trebuie să întrebăm cetățenii. Cetățenii spun clar că este vorba de Uniunea Europeană. Când vorbim, punem întrebarea cum o puneți dumneavoastră. Trebuie să înțelegem că vorbim despre un vector de dezvoltare sau vorbim despre relații. Când vorbim despre vectorul de dezvoltare, desigur, modelul Uniuni Europene ține de transparență, de democrație, de drepturi, este practic unicul care poate fi urmat, care este o formulă de succes. Când vorbim despre relații, desigur că trebuie să menținem un cadru de relații extraordinare cu toți partenerii, respectiv avem vecini în Est și în Vest și este normal să avem relații pragmatice și eficiente.


Menționați trei titluri de cărți pe care le-ați recomanda?

Nu m-aș limita la trei cărți, dar cred că aș recomanda, eu știu, noua generație să citească literatură universală. Să privească la literatura rusă: Dostoevski, Tolstoi, Bulgakov, care sunt scriitori mei preferați. Să vadă ceva din literatura engleză, de exemplu: Somerset Maugham sau din literatura americană Mark Twain și așa mai departe. Și literatura franceză. Să nu se limiteze la un anumit autor, dar să-și diversifice orizontul.


Cui aparține apartamentul în care locuiți gratuit, conform declarației de avere, depusă la validarea mandatului?

Este apartamentul care aparține mamei. Eu nu am imobile în proprietate, nici nu planific în viitorul apropiat. La moment, mă aflu în abitație. În perioada imediat următoare, intenționez să iau un apartament în chirie, dar la moment nu am găsit o soluție.


Până a ajunge în Parlament ați lucrat la Conservatorul de Stat din Moscova. Ce v-a determinat să reveniți în Moldova și să fiți deputat?

Probabil sunt într-o situație mai specifică, nu cred că aș putea folosi cuvântul „am revenit”, dar nici nu pot folosi cuvântul „am rămas”. Deci, sunt într-o permanentă mișcare. Fiind din domeniul muzicii, nu pot să fac un stop pentru arta mea de creație. Continui să activez la Conservatorul de Stat din Moscova pentru că este o activitate didactică, compatibilă cu activitatea de deputat.


De ce, începând cu anul 2019, ați luat credite în fiecare an?

Este ușor de explicat. Sunt o persoană modernă. Noi, generația modernă, am învățat să luăm credite, să trăim în credite așa cum o face, știu eu, tot publicul din Statele Unite, din Uniunea Europeană. Sunt niște credite care sunt investite în dezvoltare, în tratament medical, dacă este nevoie, în investiție profesională, în procurare de instrumente și la binefacere, și inclusiv am declarat active la bursă. Eu cred că aceste lucruri trebuie să fie foarte transparente. Lumea să nu se teamă de activele financiare pe care le dispune, dobândite în mod corect și dacă lumea ar avea întrebări pe viitor: intenționez să mențin o rată de creditare la nivelul actual sau poate să o măresc pentru că sunt absolut sigur pe solvabilitatea și pe profesia pe care o dețin. Deci, nu am nicio problemă cu asta. Sunt un plătitor extraordinar, adică nu am datorii, restanțe la achitarea datoriei. Deci, mă mândresc cu acest lucru și chiar mă strădui să le explic apropiaților și prietenilor care sunt avantajele creditării, inclusiv a micului business. Eu nu fac business, dar prietenii, colegilor încerc să le explic acest lucru și să aibă o viziune nouă asupra faptului cum funcționează economia.