Cei doi candidați care au ajuns în turul II de scrutin sunt: Igor Dodon, candidat independent, dar susținut de Partidul Socialiștilor, și Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Oficial, la ora 21.00 au fost închise secțiile de vot din întreaga țară. Din cauza diferenței de fus orar, deocamdată rămân deschise mai multe secții de peste hotare. Ultimele, cele de pe teritoriul SUA se vor închide mâine dimineață la ora 7, ora Moldovei. 

Turul doi de scrutin a fost organizat pentru că la alegerile din 1 noiembrie, niciunul dintre cei opt candidați la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. 

Deoarece în turul II de scrutin ar putea să se înregistreze o prezență la urne mai înaltă în rândul diasporei decât în ziua de 1 noiembrie, CEC a majorat tirajul buletinelor de vot pentru unele secții de votare din afara țării. Astfel, tirajul buletinelor de vot care au ajuns la cele 139 secții din afara țării a fost de 671.500. Pentru secțiile de votare din țară au fost tipărite aproape 3 milioane de buletine de vot.

Candidatul care obține astăzi cele mai multe voturi va fi cel de-al patrulea șef de stat ales prin vot direct de către cetățeni. Președinții aleși în perioada 2000 – 2012 au fost desemnați de către Parlament. 

Rezultatele alegerilor urmează a fi validate sau invalidate către Curtea Constituțională. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. 

Acest subiect a fost realizat cu suportul European Endowment for Democracy (EED). Conținutul acestuia nu reflectă în mod necesar viziunea oficială a EED. Informația și opiniile exprimate în cadrul subiectului ține în totalitate de responsabilitatea autorilor. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.