Comentarii: 0

Un apartament cu trei camere și terasă, într-o zonă de elită din București – Greenfield Residence, este achiziția pe care colonelul și, mai nou, politicianul Gheorghe Cavcaliuc ar fi vrut s-o țină în taină.

CU SENS a obținut documente care arată că apartamentul de 74,9 metri pătrați i-a costat, pe el și partenera lui, 459.703 RON, adică circa 95.000 EUR – bani achitați în șase rate, într-o perioadă de doar patru luni și jumătate. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat în decembrie 2019, la doar jumătate de an de la demisia lui Cavcaliuc din funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), admiterea unor date incomplete sau falsul în declarația de avere se pedepsește penal. 

De cum faci stânga pe lângă Grădina Zoologică, se deschide o alee ce șerpuiește prin Pădurea Băneasa, la capătul căreia apare un oraș diferit de tot ce există în București. Blocuri albe, construite într-un stil minimalist se îmbină armonios cu peisajul natural. Ai ajuns în complexul Greenfield Residence, situat în zona de Nord a capitalei României, la doar zece minute de Aeroportul Internațional Henri Coandă. 

Într-un bloc din acest cartier cochet, departe de aglomerația orașului, protejat de scutul de verdeață, e proprietatea din străinătate a colonelului Gheorghe Cavcaliuc. 

Potrivit documentului emis de autoritățile române, Gheorghe Cavcaliuc deține 50% din apartamentul cu suprafața utilă de 68,6 metri pătrați și o suprafață totală de 74,9 metri pătrați. Cealaltă jumătate se află în proprietatea partenerei sale de viață – Eugenia Cavcaliuc. Cei doi apar în contractul de vânzare-cumpărare drept cetățeni români, cu viza de reședință la Vaslui.

Apartamentul este compus din trei camere, grup sanitar, bucătărie, dressing, baie și terasă și a fost cumpărat la pachet cu o cotă-parte de 4,12% din părțile comune ale blocului și o cotă de teren aferent cu suprafața de 15,6 metri pătrați. 

L-au achiziționat în decembrie 2019, la doar jumătate de an de la demisia lui Cavcaliuc din funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP). Prin urmare, noua achiziție nici nu s-a regăsit în declarația de avere și interese pentru anul 2019, care a fost depusă la demisie. Atunci, Cavcaliuc a declarat un venit de puțin peste 200 mii de lei – salariul său de șef-adjunct la IGP, două apartamente și o vilă.

Primul care a vehiculat informația despre apartamentul nedeclarat al lui Cavcaliuc a fost Renato Usatîi, liderului blocului electoral care-i poartă numele, candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Și a făcut-o acum, în plină campanie electorală. Cavcaliuc s-a înscris și el în cursa pentru fotoliul de deputat pe lista Partidului Acasă Construim Europa (PACE), a cărui președinte este. Deși se află pe poziția a cincea în lista candidaților PACE, ar putea avea un loc în Parlament doar dacă partidul său va obține numărul minim de voturi, adică 5%.

Gheorghe și Eugenia Cavcaliuc
Sursa poză: Instagram/GheorgheCavcaliuc

Colonelul Cavcaliuc se apără și declară într-un briefing de presă că nu a inclus proprietatea de peste hotare în declarația de avere, depusă la CEC, cu bună știință. Asta chiar dacă a încălcat legea.

Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE: „Nu am indicat apartamentul din București sau alt imobil, sau contul bancar legal pe care le dețin acolo, pentru că i-am pregătit [lui Usatîi] o capcană. Acest lucru l-am făcut pentru a-l verifica și a-l deconspira pe Renato Usatîi și a arăta legătura dintre el și serviciile secrete ale altor state”.

Pentru a fi înregistrat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat, orice persoană depune, pe proprie răspundere, declarația de avere și interese personale pentru o perioadă de doi ani, în cazul dat 2019-2020. Candidatul este obligat să declare, inclusiv, informații despre proprietăți și venituri de peste hotare. Asta chiar dacă autoritățile electorale nu verifică veridicitatea acestora. Se dă mult credit onestității și bunei-credințe a candidatului. 

DORIN CIMIL, președintele Comisiei Electorale Centrale: Oricare act depus la CEC se depune pe propria răspundere a candidatului. Noi nu putem verifica momentan, în ziua depunerii, dacă persoana a declarat corect averea sa”. 

O astfel de declarație, sub semnătură, a depus la CEC și Gheorghe Cavcaliuc. Documentul este semnat în data de 12 mai 2021 și nu conține informații despre vreo proprietate din străinătate. Altceva arată extrasul cadastral, obținut de jurnaliștii CU SENS. 

Maria Dastic, purtătoare de cuvânt ANI: „Referitor la cetățeanul Gheorghe Cavcaliuc, precizăm că nu este subiect al ANI în calitate de concurent electoral, dar ar putea fi evaluat ca ex-subiect. Pe numele acestuia există o sesizare asupra căreia Inspectorul de Integritate urmează sa examineze și să ia o decizie despre care va fi informat petiționarul și, după caz, opinia publică. Dacă în cadrul controlului averii, inspectorul de integritate depistează admiterea unor date incomplete sau falsul în declarații, acesta face un denunț către Procuratura Generală, iar cel vizat în control riscă să devină și subiect al unei cauze penale”. 

Nu este pentru prima dată când Gheorghe Cavcaliuc nu și-a declarat averea. În 2017 acesta nu a inclus două apartamente din Chișinău, înscrise pe numele copiilor. Tot în 2017 Cavcaliuc a vândut unul dintre cele două imobile nedeclarate și nu a raportat venitul obținut. 

Gheorghe Cavcaliuc a muncit cam toată viața la stat, în poliție, avansând de-a lungul anilor de la funcția de inspector în 2003 la cea de șef-adjunct și șef interimar al IGP în perioada 2014-2019. Cel mai mare salariu pe care l-a avut, lucrând la stat, a fost de circa 20 de mii de lei lunar. Cu toate acestea, familia lui a deținut, în tot acest timp, mai multe apartamente și o vilă de 180 de metri pătrați în satul Trușeni, evaluată la doar circa 230 de mii de lei, și a avut în folosință mai multe mașini scumpe.

După o carieră de peste 15 ani în poliție, Gheorghe Cavcaliuc a plecat din sistem odată cu prăbușirea imperiului de stat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. În scurt timp, s-a angajat șef de pază la Komet Group SA, companie controlată de omul de afaceri Anatol Stati, încasând în perioada 2019-2020 un salariu de 198.000 USD. Cavcaliuc revine în spațiul public, în august 2020, în fruntea unei noi formațiuni politice – PACE. 

Din februarie 2021, Cavcaliuc se află în vizorul procurorilor, care au repornit două dosare penale pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu”. Mai exact, în 2015 pe când deținea interimatul IGP, Gheorghe Cavcaliuc ar fi aplicat ilegal stimulări, sancțiuni disciplinare, avansări, transferuri, concedieri sau a acordat grade speciale și concedii, prejudiciind statul în proporții deosebit de mari.

Pentru documentrea acestui subiect a contribuit jurnalista Ana Poenariu (RISE Project).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.