Candidează pentru a treia oară la funcția de președinte al Republicii Moldova.
ANDREI NĂSTASE, candidat independent la funcția de președinte al Republicii Moldova: Candidez la funcția de președinte pentru că în țara noastră nu e deloc bine, pentru că suntem tot mai puțini rămași acasă. Eu sunt unul dintre cei care, împreună cu familia, chiar am revenit în țară după câțiva ani petrecuți în străinătate. Am revenit crezând că doar împreună, doar de aici, de acasă, putem schimba lucrurile în bine. Iar visul meu, visul meu cel mare este să pot participa la aceste schimbări împreună cu poporul meu aflat în țară și cât mai mulți dintre moldovenii noștri să revină acasă.
1997: De profesie jurist, își începe cariera în calitate de ajutor de procuror la Procuratura de Transport, funcție pe care o deține trei ani.
2000: Devine vicedirector al companiei moldo-germane AIR Moldova, în care statul deținea atunci o cotă parte de 51%.
2002: Își deschide un cabinet de avocatură și practică această profesie timp de 13 ani.
2015: Devine unul dintre liderii Platformei Civice Demnitate și Adevăr care protestează împotriva regimului oligarhic, controlat de Plahotniuc. Mișcarea civică devine partidul politic Platforma Demnitate și Adevăr (PDA), în frunte cu Andrei Năstase.
2016: Protestează alături de Igor Dodon și Renato Usatîi împotriva regimului oligarhic, controlat de Vladimir Plahotniuc. Candidează la funcția de președinte al țării, dar se retrage din cursă în favoarea Maiei Sandu.
2018: E ales primar de Chișinău, dar rezultatele sunt invalidate prin hotărârea judecătoarei Rodica Berdilo. Devine unul din liderii Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”, alături de Maia Sandu.
2019: Se alege cu fotoliul de deputat, candidând pe lista blocului electoral „ACUM”, format din PAS și PDA. Devine ministru al Afacerilor Interne și viceprim-ministru în Guvernul Sandu, funcție pe care o deține doar cinci luni. Încearcă, din nou, să obțină fotoliul de primar de Chișinău, dar, în turul doi, pierde în fața lui Ion Ceban. Se mulțumește cu funcția de consilier al municipiului Chișinău în fruntea fracțiunii „ACUM Platforma DA”.
2020: Candidează pentru a doua oară la funcția de șef al statului și obține 3,25% din voturi.
2021: Încearcă să obțină fotoliul de deputat, candidând pe lista PDA care nu trece pragul electoral.
2022: Dinu Plîngău este ales noul președinte al PDA. Din funcția de consilier municipal, votează cu socialiștii privatizarea terenului aferent centrului comercial „UNIC” din Chișinău. E acuzat de Plîngău că a votat mai multe planuri urbanistice zonale, în urma unor aranjamente cu socialiștii și Ion Ceban, fapt pentru care Năstase pierde sprijinul PDA.
2023: Potrivit ultimei sale declarații de avere, familia Năstase are venituri și bunuri cu o valoare totală estimată la circa 19 milioane de lei. În Moldova deține două case, un apartament, alte patru imobile și șase terenuri extravilane, iar în străinătate – un apartament și un garaj. A luat un împrumut de peste jumătate de milion de euro de la o bancă germană și încă 350 de mii de euro de la o persoană.
Reporter: Dumneavoastră, potrivit ultimei declarații de avere, ați contractat un credit de peste jumătate de milion de euro dintr-o bancă germană. Cum ați reușit?
ANDREI NĂSTASE, candidat independent la funcția de președinte al Republicii Moldova: Exact cum reușesc sutele de mii de moldoveni care trăiesc în străinătate. Acum am luat un credit ca să cumpăr un apartament pentru familia mea, pentru copiii mei. Decât să plătesc chirie, plătesc dobânda la bancă.
Reporter: În ce țară?
ANDREI NĂSTASE, candidat independent la funcția de președinte al Republicii Moldova: În Germania, domnișoară.
Comentarii: 0