Într-o postare pe Facebook, a fost ținta discursului care incită la discriminare pe criterii etnice, care a degenerat în atacuri publice și insulte. Este cazul unei moldovence, stabilite acum în Germania. Totul a început de la o postare publicată de un bărbat cu care intrase într-un conflict. A decis să-și facă dreptate în instanță și a avut câștig de cauză, obligând bărbatul să-și ceară scuze publice și să achite prejudiciu moral și cheltuieli de judecată în sumă totală de 20 mii lei.

Autorul postării cu pricina, susține că replici dure și ofensatoare ar fi venit din ambele părți. El spune că nu se simte vinovat și că nu intenționează să-și ceară scuze, deși dă de înțeles că a întrecut măsura.

Comunitatea LGBT, la fel, este deseori ținta discursului de ură și incitare la discriminare mai ales în mediul online. Motivul fiind unul singur – orientarea sexuală diferită.

Deși avem cazuri în care instanța de judecată a putut trage linie între libertatea de exprimare și instigarea la discriminare, avocata Doina Ioana Straisteanu afirmă că legile de la noi au anumite limitări, iar pedepsele sunt mult prea blânde. “La noi în legislație nu există o recunoaștere a unui astfel de fenomen cum sunt infracțiunile motivate de ură și prejudecată. Este un proiect de lege în rândul de examinare la Parlament, doar cu regret nu este considerat prioritar.”

Acest subiect este un cadou al Guvernului Statelor Unite. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a AO Proiectul media “Cu Sens” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Guvernului SUA.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.