Circa 250 de mii de ucraineni au fugit din calea războiului, care a început pe 24 februarie, și s-au refugiat în Moldova. În această situație, Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, are un discurs iresponsabil și creează panică.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: Vreau să anunț Guvernul, odată în plus, și să atenționez public că dacă nu activează spații suplimentare, în următoarele două-trei zile putem avea catastrofă umanitară pe teritoriul municipiului Chișinău și, în general, în Republica Moldova. Noi încă facem față, dar asta nu înseamnă că lucrurile nu pot degenera. Fluxurile sunt foarte mari.  

Mai mult, Ceban vine cu acuzații grave în adresa refugiaților și incită la ură.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: Atestăm că, în această perioadă, sunt oameni care au nevoie de asistență, dar sunt oameni care sunt foarte obraznici. Sunt oameni care se comportă absolut inadecvat. Estimăm că în perioada imediat următoare, repet, din bunul nostru simț, se pot trezi și ne putem trezi cu lucruri destul de urâte, începând de la: furturi, tâlhării, abuzuri, etc., vandalism, care deja are loc. De asta, în maximă alertă, și nu dă Doamne să fie pusă securitatea locuitorilor municipiului Chișinău în zona de risc. Or, acest risc persistă la această etapă. Demersul să fie făcut pentru întărirea, fortificarea capacităților atât pe linia de carabinieri, pe linia de patrulare, inclusiv Ministerul de Interne și Ministerul Apărării.  

MAIA SANDU, președinta Republicii Moldova: Este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane în funcții publice. Exploatarea și manipularea intenționată cu tensiunile dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi penalizată conform legii. Moldova e o țară liberă, fiecare poate decide singur cum să-și organizeze activitatea publică, dar nimeni nu poate incita la ură și violențe în numele libertății de exprimare. Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor, speriați de războaie, este ilegitimă și josnică. 03.02 

Președinta țării, Maia Sandu, îndeamnă oamenii să nu generalizeze incidente izolate.

MAIA SANDU, președinta Republicii Moldova: În ultimele două zile, pe rețelele sociale sunt distribuite mesaje și videouri care reprezintă neînțelegeri sau situații de conflict cu implicarea refugiaților din Ucraina. Atestăm un efort concertat, organizat, de divizare a societății pe tema refugiaților. Acest lucru este inacceptabil și trebuie oprit. Instituțiile statului analizează această campanie și vor interveni pentru a o opri. Numărul de oameni, care intră în țara noastră, este mare. E adevărat, noi nu am fost pregătiți pentru un asemenea flux de oameni. Nicio țară din lume, oricât de prosperă și organizată, nu este pregătită de așa ceva. Și totuși am reușit. Ne-am mobilizat foarte bine, am pus mână de la mână și le-am oferit casă și masă celor refugiați în Moldova.

Incitarea la ură, la violență și acțiuni de ațâtare a vrajbei sau diferențierii sunt interzise de lege și pedepsite penal, inclusiv cu ani de închisoare.

Mai multe detalii, vezi VIDEO.

Subiect realizat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane. Părerile exprimate aparțin exclusiv autorilor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.