Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM la alegerile prezidențiale, lansează speculații despre Uniunea Europeană și investițiile din partea țărilor europene. 

ALEXANDR STOIANOGLO, candidatul PSRM la alegerile prezidențiale, ex-procuror general: Noi vorbim despre aderarea europeană și vectorul european, începând din 2003, adică mai mult deja de 20 de ani. Și spuneți, vă rog, ce am realizat în direcția asta? Am avut investiții din partea companiilor europene? Am avut investiții din partea țărilor europene?

Declarație speculativă: Am avut investiții din partea țărilor europene?

MIHAI MOGÎLDEA, director adjunct, IPRE: Aș sugera acestor persoane publice, care sunt mai sceptice vis-a-vis de impactul produs de fondurile europene în Republica Moldova, să analizeze datele statistice, să meargă în diferite regiuni ale țării, să discute cu oamenii, să se informeze și să vină cu o poziție publică care este bazată pe argumente și nu doar pe speculații, pentru că, în cazul în care lansezi mesaje care nu au legătură cu realitatea, riști să fii combătut și să pierzi orice dezbatere în acest sens, din cauză că datele statistice și adevărul demonstrează o cu totul altă realitate. Deci, există o cooperare strânsă cu Uniunea Europeană de mai bine de 20 de ani și progresele obținute în această perioadă ne-au adus în punctul în care suntem astăzi, la mijlocul drumului de aderare în Uniunea Europeană.

ALEXANDR STOIANOGLO, candidatul PSRM la alegerile prezidențiale, ex-procuror general: Da, auzim în fiecare săptămână că am primit atâția bani, dar unde sunt banii aceștia? Cineva poate răspunde la întrebarea asta, unde au fost banii cheltuiți?

Declarație speculativă: Unde au fost cheltuiți banii?

MIHAI MOGÎLDEA, director adjunct, IPRE: Vorbim de miliarde de euro care au ajuns în țara noastră sub formă de proiecte de asistență la nivel local, proiecte de ajutor umanitar, proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii și susținerea mediului de afaceri. Multe proiecte, așa cum sunt cele legate de reparația grădinițelor în majoritatea satelor din Republica Moldova, reparația spitalelor la nivel raional, izolarea termică a clădirilor publice, a primăriilor, caselor de cultură și, nemaivorbind de reparația drumurilor și iluminatul stradal au fost finanțate și susținute de către partenerii noștri europeni. Rețeaua de apă și canalizare a fost construită în multe localități cu bani europeni, iar atunci când țara noastră s-a confruntat cu criza energetică, în perioada anilor 2021-2023, Uniunea Europeană a oferit compensații la căldură și electricitate pentru aproape 900 de mii de cetățeni moldoveni, aflați sub un grad de vulnerabilitate ridicat sau mediu, oameni care au avut nevoie de susținere pentru a trece peste această perioadă dificilă. Banii au venit, la fel, dinspre Uniunea Europeană și cetățenii săi.

Doar în ultimii trei ani, UE a oferit Moldovei 2,2 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi.

Alexandr Stoianoglo și-a anunțat candidatura la funcția de președinte a țării pe 8 iulie 2024.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.