Contramanifestanții ultrareligioși se năpusteau asupra lor și-i „luau în furci”. Autoritățile le interziceau să se apropie de monumente istorice și să depună flori. Erau stigmatizați, judecați, marginalizați pentru că sunt altfel.

După 15 ani de luptă​ în stradă, dar și prin instanțe, le-a reușit. Vorbim de comunitatea LGBT din Moldova, care a fost nevoită să se zbată timp de un deceniu și jumătate pentru dreptul de a se întruni în spații publice, în formatul unor marșuri pașnice.

Din 1997 până în prezent, Moldova a fost condamnată de 14 ori la CtEDO pentru că a încălcat dreptul la întruniri mai multor organizații și persoane. În medie – o condamnare la doi ani.

Deoarece nu am fost capabili, ca stat, să respectăm un drept fundamental, am achitat din bugetul public și despăgubiri totale de peste 135.000 de euro. Acești bani sunt suficienți cât să achităm salarii (de circa 10.000 de lei lunar), timp de un an, pentru 21 de polițiști, care să asigure ordinea publică în timpul unor astfel de întruniri.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.