Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, municipiul Chișinău. Avocatul Alexandru Cebanaș a venit să discute cu clientul său, un bărbat cu probleme de sănătate mintală, posibil, victimă a torturii.
ALEXANDRU CEBANAȘ, avocat, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova: Țineți minte când am fost la dumneavoastră?
Pacient: Da, asta-i atunci, în 2022, cu poliția. Așa și-au bătut joc de mine. Da, m-au bătut peste mâini, peste picioare, iată, putem… Uitați-vă. Iată, cum poliția își bate joc de oameni bolnavi, care știu că o să se ducă în spital și nu o să fie mult timp, și se poate de bătut joc de dânșii.
În mai 2022, bărbatul a fost internat pentru un tratament prin constrângere, în baza unei decizii de judecată, care l-a absolvit de pedeapsă penală. După emiterea deciziei judecătorești, poliția trebuia să-l rețină și să-l ducă la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Potrivit polițiștilor, la reținere, bărbatul avea mai multe leziuni pe față și corp. Totuși, semne ale torturii erau vizibile și după trei săptămâni de spitalizare, susține avocatul lui.
ALEXANDRU CEBANAȘ, avocat, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova: El a fost depistat de către o echipă multidisciplinară, formată din membri ai Avocatului Poporului și ai Institutului pentru Drepturile Omului. Eu, la fel, făceam parte din această echipă. Conform registrului, care ni s-a prezentat la acea etapă, deci, erau notate leziunile de pe corpul domnului, adică a victimei. Însă, din ceea ce am depistat noi la acea etapă, nu toate leziunile, absolut toate leziunile, erau notate în acel registru.
Mai exact, spitalul nu ar fi respectat regulamentul privind înregistrarea pretinselor cazuri de tortură. Prin urmare, a apărut suspiciunea că bărbatul ar fi fost victima torturii și în incinta instituției spitalicești.
IURIE PAVLOV, vicedirector al Spitalului Clinic de Psihiatrie: A fost și o anchetă, a fost și poliția a lucrat, și procuratura a lucrat. Și, după cât eu țin minte, nu s-a confirmat nimic aici.
Reporter: Conform avocaților de la IDOM, erau doar o parte din leziuni înregistrate în acest registru.
IURIE PAVLOV, vicedirector al Spitalului Clinic de Psihiatrie: Vă spun cum era atunci. Atunci, pacientul a fost internat și chiar atunci au venit toate comisiile astea. Și umblau prin secție încolo, încoace: „Dă registrul acela, dă fișa aceea!”. Nu a reușit doctorul să le dea, le-a dat a doua zi, nu? Și gata, și toată problema, asta e, nu s-a ascuns nimic. Tot s-a raportat. Pur și simplu, s-a nimerit momentul că atunci toată comisia asta umbla prin secție, încolo. Închipuiți-vă și dumneavoastră, e perturbat lucrul în secție.
VICTOR FURTUNĂ, directorul Spitalului Clinic de Psihiatrie: Leziunile corporale nu pot apărea imediat. Acum au fost loviți, imediat au apărut. Ele pot apărea peste o zi, două. Iată, din această cauză. Posibil că așa s-a întâmplat. Puteau să fie leziunile corporale provocate cu câteva zile până la internare și au putut fi în ziua când el a fost internat. Apoi, peste câteva zile au apărut și alte leziuni corporale.
Avocații IDOM au depus o plângere penală, iar cazul a intrat în vizorul procuraturii municipiului Chișinău. În cadrul anchetei, a fost făcută expertiza leziunilor la Centrul de Medicină Legală.
VANU JEREGHI, directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova: În momentul în care a ajuns expertiza, noi am rămas uimiți, cu colegii mei, pentru că expertul spune că el a văzut beneficiarul sau pacientul, fizic l-a văzut, deci, asta este scris în expertiză, însă alte leziuni, decât o zgârietură pe frunte, el nu are depistate.
Expertul judiciar care a efectuat expertiza a refuzat să ne ofere vreo explicație.
Reporter: Cum explicați că, în expertiza medico-legală, ați indicat doar leziunile de pe față?
IURIE SCURTU, expert judiciar medico-legal, Centrul de Medicină Legală: Faceți o comunicare cu administrația Centrului de Medicină Legală. Eu nu vă pot da informații de genul acesta la telefon. Nu vă supărați.
Potrivit Centrului de Medicină Legală, expertul nu a examinat complet victima din cauza comunicării defectuoase cu aceasta. Expertul nu a fost sancționat disciplinar pentru că șeful secției a informat tardiv administrația despre acest caz.
ALEXANDRU CEBANAȘ, avocat, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova: S-a emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale de către procurorul care la acea etapă examina acest caz. Ca, ulterior, deja, să ne adresăm cu plângeri împotriva acestei ordonanțe către Procuratura Generală și către Procuratura Municipală. S-a anulat această ordonanță de refuz în pornirea următorii penale de către Procuratura Generală și Procuratura Municipală a preluat acest caz, să examineze în continuare, Procuratura Municipală, care are procurori specializați pe cazurile de tortură și care au început să examineze toate materialele prezentate de către noi.
După aproape trei ani de anchetă, dosarul se află abia la etapa de urmărire penală. Niciun polițist sau angajat al spitalului nu are statut de bănuit sau învinuit pe acest caz și se prezumă a fi nevinovați.
VANU JEREGHI, directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova: Dacă noi, ca organizație, împreună cu instituția Avocatului Poporului, destul de greu luptăm în acest caz, deja trei ani de zile, și noi nu avem nicio decizie, dosarul nici nu este transmis în instanță. Deci, organele abilitate nici nu au stabilit cine l-au maltratat pe beneficiar. Vă închipuiți ce se întâmplă în cazul unei persoane care este de una singură în acea instituție și nu are nici telefon, nici nu poate suna pe nimeni, tot sistemul este împotriva lui? Deci, el rămâne cu durerea lui stând acolo, în salonul acela.
Comentarii: 0