Mihail Cojocaru are 39 de ani și este magistrat la Judecătoria din orașul Bălți de șase ani. A fost numit în funcție în iunie 2015 prin decretul fostului președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. De cum și-a început cariera de magistrat, a intrat în conflict cu conducerea judecătoriei, fiind nemulțumit, inclusiv, de condițiile de muncă.

MIHAIL COJOCARU, judecător, Judecătoria Bălți: S-au început amenințările: „că depune cererea de demisie, depune cererea de transfer”. Noi lucrăm, uneori, câte jumătate de an fără asistent, că se fac economii. Și, mai ales, dacă ești incomod, ți se garantează lucru fără asistent jumătate de an.

Mihail Cojocaru are o dizabilitate accentuată, preponderent locomotorie. Potrivit legii, astfel de persoane, inclusiv cele cu dizabilități severe, sunt încurajate să muncească, nu însă fără a li se garanta condiții speciale, care i-ar pune pe poziție de egalitate cu ceilalți colegi. Cum ar fi – program redus de muncă la același salariul. Lucru care, însă, nu s-a întâmplat. Timp de cinci ani, Mihail Cojocaru a muncit 40 de ore pe săptămână în loc de 30, așa cum i se cuvenea. Asta chiar dacă, spune el, a prezentat la angajare certificatul de dizabilitate.

MIHAIL COJOCARU, judecător, Judecătoria Bălți: Nu odată am fost prezent și la președinte, și la vicepreședinte cu aceste întrebări. Actele le-am prezentat. Ce aveți de gând să faceți? „Păi, uite, o să vorbim, o să coordonăm, o să vedem. Dar care-i problema ta? Am insistat și le-am comunicat – oameni buni, este o încălcare, eu lucrez supra normă. Și îți dai bine seama când omului îi este garantat 30 de ore pe săptămână, dumnealui lucrează 40, nu are posibilitatea să se adreseze la medic, să-și facă procedurile, nu are posibilitatea să ia medicamentele, starea se agravează. 

Pentru că administrația Judecătoriei Bălți nu a dat curs solicitării lui, în 2019, după patru ani în care a fost discriminat, Cojocaru s-a adresat, în cele din urmă, cu o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Consiliul este, de fapt, organul care întocmeşte şi păstrează dosarele personale ale judecătorilor și care trebuie să apere drepturile lor. Peste jumătate de an, CSM emite o hotărâre prin care îi recunoaște dreptul și decide reducerea timpului și volumului de muncă.

VALERIU PĂDURARI, vicepreședinte, Judecătoria Bălți: Până ce nu s-a ridicat situația, nu s-a creat, mai bine zis, situația respectivă, un asemenea certificat nu a fost prezentat de dizabilitatea a ultimului.  

DUMITRU GHERASIM, președinte interimar, Judecătoria Bălți: – La angajare, dumnealui a prezentat un certificat de dizabilitate? În 2015? – Deci, în cartela lui care a fost prezentată de la altă instituție, am înțeles că nu era. Pe urmă a apărut. Cum a apărut acolo, dă mă rog… Referitor la dumnealui, eu n-am nimic, nici n-am avut împotrivă. Dumnealui nu este angajatul instanței, este angajatul CSM-ului. Toate întrebările referitor la magistratul Cojocaru Mihail, vă adresați la Consiliul Superior al Magistraturii. 

CSM este parte într-un proces de judecată în care se examinează cazul de discriminare a lui Mihail Cojocaru. Respectiv, susține că „orice opinie a Consiliului Superior al Magistraturii expusă în spațiul public, până la audierea juridică, cât și până la pronunțarea unei decizii de către instanța de judecată, poate fi calificată ca circumstanță probantă în cadrul dezbaterilor judiciare”.

NATALIA CIOARĂ, șefă interimară, Secretariatul CSM: Din partea noastră vă spun că, ca și orice angajat, orice solicitare se face prin cerere scrisă. – Adică judecătorul trebuie să se adresează la judecătoria în care activează? – Da.  

Ian Feldman este președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității care a examinat o plângere a judecătorului de la Bălți și a constatat că magistratul a fost hărțuit și discriminat pe criteriu de dizabilitate. 

IAN FELDMAN, președinte, Consiliul de Egalitate: Nu trebuie să ceri. Este un drept care ți se acordă automat. Legea nu prevede că persoana cu dizabilitate trebuie să ceară ceva suplimentar. Persoana a atașat certificat de dizabilitate, el a fost ignorat. 

Fiecare a cincea decizie a Consiliului pentru Egalitate se referă la cazuri de discriminare a persoanelor cu dizabilități. Vorbim de statistica anului 2020. Totuși, discriminarea la muncă din cauza dizabilității este constatată în mult mai puține plângeri. Motive ar fi două: lipsa cazurilor sau neraportarea unor astfel de situații discriminatorii la Consiliu. Cel puțin, statistic vorbind, cazul judecătorului Cojocaru este unic. 

Reporter: Felicia CREȚU 
Editor: Olga CEAGLEI 

„Acest video a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a AO Proiectul media „Cu Sens” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.