Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru în cursa pentru fotoliul de președinte, s-a lansat în campania electorală vineri, 2 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă. 

Candidatul își propune, inclusiv, să lupte aprig cu marea corupție prin lichidarea Centrului Național Anticorupție și crearea unei structuri de forță nouă. „Această structură trebuie să rupă și să distrugă tot ce ține de corupție în termen de un an de zile. M-am inspirat foarte mult din mai multe reforme care au fost realizate în Singapore.”

Menționăm că Singapore este cel mai puțin corupt stat din Asia. Dar acest rezultat a fost obținut prin instaurarea unui regim hibrid cu elemente democratice, dar și totalitare, în care drepturile omului și libertatea de exprimare sunt frecvent încălcate. Amnesty International a numit Singapore ca fiind „probabil țara cu cele mai multe execuții capitale pe cap de locuitor din lume.”

Renato Usatîi are 41 de ani și este cel mai bogat candidat la prezidențiale. Deține în proprietate 6 case, un garaj și 3 alte imobile cu o valoare totală de peste 14 milioane de ruble rusești (circa 3 milioane lei moldovenești). Mai are în proprietate 18 terenuri cu o valoare totală de peste 40 milioane de ruble și circa 3.800 de lei moldovenești. 

Candidatul are în conturi economii de peste 1 milion de ruble, 6,5 mii de euro și circa 5 mii de dolari. Deține trei ceasuri de lux în valoare totală de 250 mii de euro și o mașină Rolls Royce Cullinan care costă peste 7 milioane de lei. 

În ultimii doi ani, Usatîi a avut venituri de circa 24 mii de lei din salariul de primar de Bălți și peste 27 milioane de ruble din înstrăinarea a cinci mașini de lux. A mai primit și o donație de 3,7 milioane de lei, iar din vânzarea unei părți sociale dintr-o firmă a câștigat 5.400 de lei. 

Până a intra în politică, Usatîi a făcut afaceri în Federația Rusă. Din 2014 este în fruntea Partidului Nostru. În 2015 a fost ales primar de Bălți, iar în 2019 câștigă și al doilea mandat. 

Acest subiect a fost realizat cu suportul European Endowment for Democracy (EED). Conținutul acestuia nu reflectă în mod necesar viziunea oficială a EED. Informația și opiniile exprimate în cadrul subiectului ține în totalitate de responsabilitatea autorilor. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.