Pe 22 mai 2022, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile bașcanului UTA Găgăuzia. Iată cum și-au argumentat poziția în fața instanței avocații candidatei Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul.
VADIM BANARU, avocat: 81 de observatori naționali, dintre care 24 ai Asociației Promo-LEX. Având în vedere că nici unii din reprezentanții internaționali sau naționali nu au ieșit cu careva critici sau constatări a unor încălcări flagrante, aceasta dovedește faptul că Comisia Electorală Centrală a asigurat un scrutin legal, cu toate garanțiile prevăzute de Constituția Republicii Moldova și de Codul Electoral.
NICOLAE PANFIL, director de programe, Promo-LEX: Noi am văzut în aceste declarații o încercare de manipulare. La etapa de depunere a actelor la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, când ne-am prezentat, am explicat în ce va consta misiunea noastră. Și am spus că nu vom avea o misiune pe termen lung, vom avea doar pe termen scurt o misiune, cu observatori doar în ziua alegerilor și că nu vor fi rapoarte publice. Nu este suficient doar să monitorizezi ziua alegerilor pentru a avea o apreciere complexă, corectă, să spunem așa, asupra întregului proces electoral. Or, cele ce se disputau în cadrul ședinței la Curtea din Comrat, erau, în primul rând, alegații sau erau spețe legate de finanțarea ilegală a campaniei electorale, care ar fi avut loc în perioada campaniei propriu-zise, în perioada de agitație și, poate, mai puțin în ziua alegerilor.
Și Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia a avut un discurs similar cu cel al avocaților Evgheniei Guțul.
VALENTINA DELI, vicepreședintă a Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia: La alegerile bașcanului UTA Găgăuzia, au fost acreditați observatori internaționali în număr de 79 de persoane. Aceștia nu au fixat vreo neregulă, nu a fost depusă nicio plângere. Doar observatorii naționali au depus două plângeri cu privire la fotografierea buletinelor.
NICOLAE PANFIL, director de programe, Promo-LEX: De data aceasta, am avut posibilitatea de a organiza doar misiuni limitate, așa cum am și anunțat. Tocmai din acest considerent și ne-am limitat în a expune un punct de vedere public despre cele observate în ziua alegerilor, pentru că nu am considerat corect și suficient ca să dăm o apreciere a întregului proces, ceea ce ar fi fost preluat, evident, și de către presă, și de către alți actori implicați, ca fiind o apreciere a întregului proces când, de fapt, noi am observat doar ziua alegerilor.
Între timp, autoritățile anticorupție adună probe în cadrul unui proces penal privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, inclusiv la scrutinul din Găgăuzia. Iar Comisia Electorală Centrală a constatat în cazul a opt candidați donații care depășesc plafonul minim legal de 11 700 de lei.
Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).
De fapt falsificarea si manipularea/coruperea electoratului incepe cu mult mai devreme. Prin PR de doi bani si diferite siretlicuri camuflate. Certuri mediatice. Proteste orchestrate de la distanta etc etc