ION CEBAN, primarul general al municipiului Chișinău: Nu știu dacă știți, dar în prezent grădinițele sunt construite de la zero și se deschid doar în Chișinău. Nu există o astfel de experiență în țară și nu a existat o lungă perioadă de timp.
Declarație falsă: Grădinițele sunt construite de la zero și se deschid doar în Chișinău.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și Cercetării, în 2023 s-a început construcția din temelie a grădiniței din satul Merenii Noi, raionul Anenii Noi. De asemenea, în 2016 o grădiniță modernă, eficientă energetic, a fost deschisă în orașul Călărași.
ION CEBAN, primarul general al municipiului Chișinău: În prezent, construim și finalizăm aproximativ 20 de grădinițe pe teritoriul municipiului Chișinău. Același lucru este valabil și pentru școli, și pentru complexe educaționale.
Declarație falsă: Construim și finalizăm aproximativ 20 de grădinițe.
Potrivit datelor publice, în ultimii cinci ani, în municipiul Chișinău s-au construit de la zero doar două grădinițe: una în orașul Sîngera și alta în satul Brăila. Totodată, grădinița din satul Bîc este în proces de constricție și urmează să fie dată în exploatare în 2026. Alte cinci grădinițe din municipiul Chișinău au fost redeschise, după ce au fost reparate capital și peste 130 au fost renovate.
NEGREI VIORICA, șefa Direcției management în învățământul general, Ministerul Educației: Pentru orașul Chișinău, la moment, putem să stabilim că, în unele grupe, în evidența copiilor, avem până la 38 de copii. Iar în unele localități, numărul de copii în grupe pot fi și opt, și șapte. Din media care am stabilit-o, vedem că la nivel de țară, media copiilor, într-un grup de copii, este 17, iar pentru orașul Chișinău depășește 24-26 de copii în grup. Dacă mergem pe criteriul de comparație între necesitatea administrației publice locale Chișinău și administrația publică locală a altor localități, bineînțeles că această necesitate este stringentă pentru Chișinău.
Comentarii: 0