Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale umflă cifrele atunci când vorbește despre banii alocați, în 2022, pentru reparația drumurilor locale.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Noi am făcut două chestii în acest an. Pe de o parte, am alocat mai mulți bani primăriilor și raioanelor, pentru că acestea au fost solicitările, că și în sate este nevoie de drumuri. Noi am decis că nu este corect să mergem politic, să zicem că acolo dăm, acolo nu dăm. Am zis că banii trebuie să meargă direct la primării și anul acesta primăriile și raioanele primesc cu 800 de milioane de lei mai mult decât au primit anul trecut. 

Declarația „anul acesta primăriile și raioanele primesc cu 800 de milioane de lei mai mult decât au primit anul trecut” este falsă. Potrivit Ministerului Finanțelor, în 2022, autoritățile locale, primăriile și consiliile raionale, primesc cu 456 de milioane de lei mai mult decât anul trecut. Adică, o sumă de aproape două ori mai mică decât cea menționată de ministru. Mai exact, în 2021, pentru infrastructura drumurilor publice locale au fost alocate – 958,3 milioane de lei, iar în 2022 – 1414,7 milioane de lei.

Reporter: Dumneavoastră, când ați declarat cifra de 800 de milioane [de lei], pe ce v-ați bazat atunci? 

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Pe cifra care s-a alocat la administrația publică locală de nivelul unu – 800 de milioane [de lei], care au fost alocate. 

Și de această dată Spînu greșește. Datele Ministerului Finanțelor arată că, în 2022, pentru primării s-au alocat 627,3 milioane de lei, cu 340,2 milioane de lei mai mult decât în 2021. Iar consiliile raionale au primit 787,3 milioane de lei, cu 116,1 milioane de lei mai mult.

Reporter: Dumneavoastră ați declarat că, în acest an, primăriile și raioanele vor primi cu 800 de milioane [de lei] mai mult.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Da, probabil, am greșit când m-am referit la suma care a fost dată la administrația publică locală de nivelul unu. Cred că am făcut o eroare de exprimare, care, probabil, a dus la o înțelegere greșită a ceea ce am spus. 

Subiect realizat cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane. Părerile exprimate aparțin exclusiv autorilor.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.