Comentarii: 0

IGOR DODON, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Dragi prieteni, după o săptămână de la alegerile prezidențiale din România, spiritele sunt în continuare destul de încinse. Avem mai multe mesaje că românii au o atitudine separată, specială, nu tocmai prietenoasă, după aceste alegeri, față de cetățenii noștri moldoveni.

Declarație falsă: Românii au o atitudine nu tocmai prietenoasă.

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate, Watchdog: Atitudinea este pozitivă, în general, și asta o spun toate sondajele. Există o categorie foarte mică și asta s-a văzut, de exemplu, prin petiția, pe care au semnat-o online o parte dintre români, care vor retragerea cetățeniei pentru basarabeni. Asta nu este posibil nici juridic, nici practic. Iar aceste atitudini, aceste declarații, fac așa ca să fie o separare „noi versus ei” și să dea apă la moară acestor narațiuni moldoveniste pe care le împărtășește și Igor Dodon. Ceea ce se întâmplă, de multe ori, în teorie, se numește un „dușman de paie” sau un „om de paie”. Se creează o problemă artificială, se arată cu degetul acest om de paie și se spune că: „Uite, toate problemele vin din asta”. Dar situația, de facto, este alta.

IGOR DODON, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Vedem ce se întâmplă pe rețele sociale. Avem mesaje că unii parteneri comerciali chiar întrerup relațiile, făcând trimitere la rezultatele votării de duminica trecută.

Declarație falsă: Unii parteneri comerciali întrerup relațiile.

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate, Watchdog: Este o altă linie narativă prin care se dorește să fie speriați oamenii din Republica Moldova, pentru ca ei să nu participe la alegerile din România, să ia o atitudine civică pasivă și să nu fie atât de activi cum au fost la ultimele alegeri prezidențiale din România. Acesta poate fi și scopul lui Dodon, care ne vrea mai puțin implicați, iar partea mai activă să fie cei care sunt împotriva unei relații bune cu România. Un alt element este lipsa dovezii factologice. Adică, atunci când el vorbește despre antreprenori, fiind un politician, ar trebui să vină cu probe, cu dovezi. Să spună că: „Uite, știu firma X sau știu firma Y care a întrerupt relația cu Republica Moldova”, fiind, de facto, o afirmație fără bază factologică. După cum știm, trăim într-o perioadă în care campaniile electorale nu se termină niciodată, iar utilitatea acestor mesaje vine în sensul creării acestui spațiu de ură și de neînțelegere între vecini. Când poți să divizezi, poți și să conduci mai ușor.

La alegerile prezidențiale din România, Igor Dodon și-a exprimat public susținerea pentru  candidații suveraniști. Printre ei, candidatul AUR, George Simion, care, în turul II de scrutin, a obținut doar 12% din voturile din Republica Moldova.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Cu Sens
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.