În ziua alegerilor parlamentare din 28 septembrie te vei afla peste hotare? Atunci, această informație este pentru tine. Să știi că poți să aduci secția de votare mai aproape. Tot ce trebuie să faci, este să dai de știre autorităților electorale că vrei să votezi în străinătate. O poți face, direct, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, prin intermediul aplicației web: „Înregistrarea Prealabilă”. De ce este important să te înregistrezi din timp? Ne spune Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale.
ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: Înregistrarea prealabilă este acel instrument care ajută Comisia Electorală Centrală să stabilească, mai exact, numărul de secții de votare care urmează a fi deschise peste hotarele țării, numărul de buletine necesare pentru a fi expediate peste hotare. Și, de asta, este important ca cetățenii noștri să se înregistreze și ca să cunoaștem, mai exact, numărul acestora, să fim gata cu logistica necesară, nu doar numărul de secții de votare, dar să asigurăm echipamente, să asigurăm dotarea secțiilor de votare, să ținem cont de numărul de funcționari electorali care vor activa în acea secții de votare, pentru ca să fluidizăm traficul, pentru ca să nu fie îmbulzeală și oamenii să nu piardă foarte mult timp, stând la coadă pentru a vota.
Mai mult, dacă într-o localitate din străinătate se vor înregistra cel puțin 500 de persoane, autoritățile electorale vor putea deschide acolo o secție de votare. Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie, însă, dacă alegi să o faci, iată pașii pe care trebuie să-i urmezi. Accesează pagina Comisiei Electorale Centrale – cec.md. Apasă butonul „Înregistrarea Prealabilă” și vei fi redirecționat către aplicația web. Ai două posibilități de a trimite cererea: „on-line” și „prin cerere scrisă”. Dacă alegi prima opțiune, vei fi rugat să te identifici, introducând codul personal din 13 cifre și data nașterii. Bifează căsuța care confirmă că nu ești un robot și apasă: „Verifică identitatea”. Se va deschide o pagină nouă care îți confirmă identitatea prin afișarea inițialelor. Click pe: „Înregistrare nouă”. Introdu localitatea și țara în care te vei afla în ziua alegerilor și indică, mai jos, unde ai vrea să votezi. Iar dacă ești într-o localitate în care nu este deschisă o secție de votare, vei putea anunța autoritățile electorale despre asta. Apoi, alege tipul reședinței și dacă vrei să fii funcționar electoral. La final, va trebui să lași o adresă de e-mail valabilă, la care vei primi un link de confirmare a cererii. Ulterior, click pe „Înregistrează cererea”. Dacă alegi să te înregistrezi prin cerere scrisă, descarcă modelul cererii. După ce o vei completa și semna, va trebui să o expediezi prin poștă: fie la adresa Comisiei Electorale Centrale, fie la misiunile diplomatice sau consulatele Republicii Moldova din străinătate.
ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: Pe lângă adresa instituției, noi comunicăm prin intermediul rețelelor de socializare și pe pagina Comisiei Electorale Centrale de pe Facebook. De asemenea, diseminăm această informație: modalitatea de înregistrare și unde pot apela cetățenii pentru ca să ne comunice, eventual, anumite deficiențe. Utilizăm și centrul de apel.
Atenție! Înregistrarea prealabilă poate fi efectuată cel târziu cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor. Prin urmare, ultima zi de înregistrare este 14 august 2025. Fii un cetățean responsabil și mergi la vot, oriunde te-ai afla.
Comentarii: 0