Avem peste 5.800 de monumente cu o valoare arhitecturală și istorică în toată țara. Acest patrimoniu cultural al țării, pe lângă încărcătura istorică și culturală, dacă ar fi restaurat și inclus într-un traseu turistic, ne-ar aduce și avantaje economice. 

În Moldova, din păcate, din lipsă de finanțare și în urma unor privatizări la limita legii, multe monumente au ajuns în paragină. Iar altele, mai grav, au fost demolate. Și asta în condițiile în care legea interzice privatizarea monumentelor ocrotite de stat.

De la independență încoace, 90 de monumente de istorie și arhitectură au fost demolate. În medie, cam trei pe an. 

Acest subiect este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews in Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea CU SENS și nu reflectă în mod necesar viziunea Uk aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite. 

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.