Pe lângă imunitate, statutul de demnitate publică și un salariu lunar de aproape 16.000 de lei, deputații beneficiază de compensații și indemnizații lunare chiar mai mari decât salariul. Fie că sunt bani alocați pentru plata unor onorarii pentru asistenți, cheltuieli de transport în scop de serviciu sau chirie, aceștia ajung direct pe cardurile salariale ale deputaților, pentru care aceștia nu achită niciun impozit. Vorbim de sume de circa 20 de mii de lei lunar. Mai mult decât atât, nimeni nu verifică cum sunt cheltuiți banii, totul fiind lăsat, în mare parte, la discreția aleșilor poporului.
Până la 13.000 de lei pe lună – atât pot primi aleșii poporului pentru cheltuieli legate de atribuțiile de serviciu, protocolare sau de promovare, iar banii sunt gestionați după bunul lor plac. Deși sumele pot varia, în funcție de cât solicită fiecare în parte, datele oferite de secretariatul Parlamentului arată, de exemplu, că în luna noiembrie 2021, din cei 91 de deputați care au primit acest tip de compensație, majoritatea au solicitat și au încasat suma maximă de 13.000 de lei. Doar președintele Parlamentului, Igor Grosu, și deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Tatiana Cunețchi, au solicitat suma de 1000 de lei, Adrian Lebedinschi – 11.227 de lei, iar Marcela Nistor – 12.000 de lei. Am întrebat câțiva demnitari cum cheltuie, de obicei, acești bani. Iată ce ne-au spus.
RADU MARIAN, deputat PAS: Din suma asta, în mare parte, se plătesc consultanții. În același timp, eu aveam luni, de exemplu, în care contractam anumiți experți pentru anumite studii sau ceva mai specializat. Deci, cam asta este.
Reporter: Dvs. aveți un consultant?
RADU MARIAN, deputat PAS: Da, sigur.
Reporter: Cu cât îl plătiți?
RADU MARIAN, deputat PAS: Nu pot să dau suma asta, chiar nu pot să dau.
Reporter: Aveți consilier?
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat BCS: Da, sigur.
Reporter: Și cu cât îl achitați?
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat BCS: 12 mii de lei.
Reporter: Dar o mie de lei…?
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat BCS: O mie sunt cheltuieli pentru promovare. Mai exact, prin internet, pentru postările noastre pe care noi trebuie să le achităm sau sunt cheltuieli de protocol.
Reporter: De protocol ce înseamnă?
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat BCS: În oficiu cumperi niște, nu știu, să fie tot timpul… că vin oameni, trebuie să torni un suc sau ceva și acestea sunt cheltuieli de protocol.
DAN PERCIUN, deputat PAS: Este o indemnizație pentru angajarea unei persoane care să ajute deputatul. Sunt foarte multe petiții, sunt diverse activități care trebuie făcute și ca să ai o persoană care să te ajute există această indemnizație.
Reporter: Dar cu cât o achitați?
DAN PERCIUN, deputat PAS: Cu 7.000 de lei era.
EUGENIU SINCHEVICI, deputat PAS: Eu, de exemplu, scot banii și îl achit cash sau prin transfer prin bancă și consilierul declară acești bani la Fisc și plătește impozite. Avem un contract prestări-servicii.
ERSILIA QATRAWI, deputată PAS: Nu cred că este ok să spun, atâta timp cât el nu este prezent, fiindcă nu este o persoană, un funcționar public. Dar credeți-mă că îi achit tot ceea ce primesc.
Această compensație, potrivit prevederilor legale, deși este transferată pe cardul salarial al deputatului, nu poate fi folosită în scop privat. Unii deputați, însă, par să nu știe cât e salariu și care e suma compensației.
Reporter: Dumneavoastră aveți consilier?
NICOLAI RUSOL, deputat BCS: Nu, nu am.
Reporter: De ce indemnizații beneficiați?
NICOLAI RUSOL, deputat BCS: Indemnizații? Un moment.
Reporter: Indemnizații și compensații asta e…
NICOLAI RUSOL, deputat BCS: Da, eu înțeleg. Un moment, mă scuzați. Alo. Mă scuzați, trebuie să plec.
Reporter: Ce primiți din partea Parlamentului?
NICOLAI RUSOL, deputat BCS: Fiecare deputat are…
Reporter: Dar dvs. ce indemnizații și compensații primiți?
NICOLAI RUSOL, deputat BCS: Eu am salariul. Mulțumesc, mă scuzați.
DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: Sunt 13 mii de lei care sunt, mă rog, date în contul deputatului, dar asta nu sunt banii lui. Dacă nu ai consilier, atunci nu ai dreptul să încasezi acești bani.
Până în martie 2019 asistenții și consilierii deputaților erau angajați de Parlament. Legea a fost modificată, iar banii pentru aceste onorarii sunt transferați direct pe contul demnitarilor sub formă de compensații.
Reporter: Anterior ați vociferat de la tribuna Parlamentului că ar trebui ca asistenții deputaților să fie angajați de către Parlament. Vă mai mențineți aceeași poziție?
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Eu aveam această propunere, ea n-a trecut la biroul permanent. Noi o să mai revenim, o să mai revenim să vedem cum e, pentru că ar fi fost mai ușor și pentru deputați, în opinia mea, să gestioneze tot procesul acesta, fiindcă acum ei trebuie să semneze contracte, un act de predare-primire a lucrărilor. Acum cineva trebuie să urmărească dacă se întâmplă lucrul acesta. Dar în cazul în care ar fi fost angajați de Parlament, ar fi făcut contabilitatea și atunci ar lua durerea asta de pe cap.
Reporter: Dar când urmează să…?
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: O să revenim. Vedeți că acum avem un pic alte priorități.
Fie că sunt la guvernare sau în opoziție, o bună parte din deputații cu care am vorbit, recunosc lipsa de transparență a felului în care sunt cheltuite aceste compensații care, după cum am văzut, ajung în multe cazuri la suma maximă de 13 mii de lei. Și sunt bani publici, neimpozabili.
VLAD BATRÎNCEA, vicepreședinte al Parlamentului: Eu am fost cel care am încercam să propun în repetate rânduri ca să revenim la sistemul vechi. Acel sistem pentru mine este mult mai transparent, mult mai clar din punct de vedere al salarizării, al contabilității, al plății impozitelor.
MARINA TAUBER, deputată, Partidul „ȘOR”: Acum sunt foarte multe discuții în privința aceasta. Probabil această procedură o să fie schimbată. Noi nu credem că este ceva ilegal. Totodată desigur că o să fie foarte bine dacă consilierii, de exemplu, o să fie angajați de Parlament.
DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: Nu este ideal, dar înțeleg că dacă modificăm ceva atunci se mărește birocrația la Parlament, se dublează, practic. De aceea cam acesta este modelul asupra căruia s-a optat.
Pe lângă compensația de până la 13 mii de lei, deputații mai au dreptul la apartament de serviciu în acest bloc, aflat chiar în spatele Parlamentului. I se mai spune și casa-hotel a Legislativului. În prezent, 15 aleși ai poporului locuiesc în unul dintre aceste apartamente. Dintre aceștia nouă sunt deputați PAS și șase – deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Printre ei – Ivanna Koksal și Irina Lozovan. Ambele au ajuns în Legislativul de la Chișinău în 2019, pe lista PSRM, iar în urma scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie 2021 și-au păstrat fotoliul din Parlament pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Până să ajungă în Parlament, Ivanna Koksal a fost deputată în Adunarea Populară a Găgăuziei, iar Irina Lozovan a fost președinta organizației teritoriale a PSRM la Ocnița.
IVANNA KOKLAS, deputată BCS: Noi, oficial, locuim în apartamente de serviciu.
Reporter: Dar care sunt condițiile?
IVANNA KOKLAS, deputată BCS: Totul este bine.
IRINA LOZOVAN, deputată BCS: Noi ne grăbim. Scuzați-ne, vă rog.
Și colegul lor, Valeriu Muduc, s-a mutat la Chișinău din Fălești, unde a fost primar, președinte de raion și angajat al Serviciului Fiscal. De mai bine de jumătate de an locuiește aici, în casa-hotel a Parlamentului, din centrul Capitalei.
VALERIU MUDUC, deputat BCS: Este hotel. La contabilitatea Parlamentului merge fiecare și își achită datoriile, facturile.
L-am surprins ieșind din acest bloc pe Boris Marcoci, fost consilier municipal la Bălți, care în 2019 s-a alăturat Partidului Acțiune și Solidaritate. A ajuns și președinte al organizației teritoriale a PAS, formațiune care, în urma scrutinului din 11 iulie 2021, l-a propulsat în Parlament.
BORIS MARCOCI, deputat PAS: Ca să zic așa, nu-i mai bun decât apartamentele… e cu mult e mai jos decât apartamentele care le avem noi în oraș, eu sunt din Bălți.
Colegul lui, Ion Babici, s-a mutat aici din Soroca, unde a lucrat mai mult în sectorul neguvernamental, iar până să fie ales a deținut doar o singură funcție publică, fiind angajat timp de doi ani la primăria comunei Schinei, din Soroca.
ION BABICI, deputat PAS: Sincer să vă spun, apartamentul când l-am primit era absolut gol. Nu era dotat cu mobilier. Asta a fost și pentru mine o surpriză. Am fost nevoit să procurăm mobilă, să amenajăm cât de cât ca să putem locui. Noi am luat credit cu familia, am cumpărat mobilă. Deci, nu a fost așa de simplu cum cred unii că noi trăim aici în condiții.
Și deputata PAS, Maria Gonța, s-a așteptat că va trăi ca la hotel. Gonța este la primul mandat și s-a mutat la Chișinău din Fălești, unde până în 2017, timp de un deceniu, a lucrat la Direcția Generală Educație, implicându-se din 2016 în politică, alături de PAS.
MARIA GONȚA, deputată PAS: Condițiile sunt… lasă de dorit. Mă refer la reparație. Tot ce am adus, am adus noi din contul nostru și bucătărie, și frigider, absolut tot.
Inga Sibova, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, la fel locuiește în casa-hotel a Parlamentului. După o carieră politică la Cimișlia, unde din 2011 a fost membră a Consiliului orășenesc apoi cel raional din partea Partidului Comuniștilor s-a mutat la Chișinău, în urma scrutinului parlamentar anticipat din vara lui 2021.
INGA SIBOVA, deputată BCS: Avem acolo fiecare o locuință și, evident, în zilele de odihnă mă deplasez la Cimișlia, dar de regulă luni seara suntem aici toți prezenți. Uneori și duminică seara dacă avem o activitate luni.
Un alt deputat care locuiește în casa-hotel a Parlamentului este Chiril Tatarlî, fost președinte al raionului Taraclia. A ajuns în Legislativ în 2019 pe lista PSRM, iar acum ocupă un fotoliu în cadrul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
CHIRIL TATARLÎ, deputat BCS: Beneficiez de apartament de serviciu de la Parlament. Iată, de aceea nu primesc nimic pentru chiria apartamentului. În afară de salariu, nu primesc nimic.
Reporter: Nici compensație?
CHIRIL TATARLÎ, deputat BCS: Nimic. Îmi ajunge salariul.
Tatarlî minte sau nu știe pentru ce primește bani de la stat, atunci când spune, în fața camerei de luat vederi, că are doar venituri salariale. Asta deoarece, acesta apare, cel puțin în noiembrie 2021, în lista deputaților beneficiari atât de compensația de 13 mii de lei lunar, cât și indemnizații lunare de 6500 de lei pentru transport. Mai mult, și în perioada mandatului precedent a beneficiat de astfel de indemnizații. De exemplu, în declarația pentru anul 2020, a încasat indemnizații de peste 240 mii de lei.
Dacă nu vor să locuiască în casa-hotel a Parlamentului, demnitarii pot închiria o locuință pentru care primesc indemnizații de 3.300 de lei dacă familia demnitarului e formată din maxim două persoane, 4840 de lei – în cazul în care are trei membri și 6600 de lei – pentru cei care fac parte dintr-o familie cu patru și mai multe persoane. De exemplu, în noiembrie 2021,16 aleși ai poporului au solicitat și au primit astfel de indemnizații. Printre aceștia, deputata Ersilia Qatrawi, care beneficiază de o indemnizație de acest fel, în sumă de 6600 de lei.
ERSILIA QATRAWI, deputată PAS: Am un contract de chirie și achit. Am prezentat contractul la Parlament. Eu am ales chiria, eu mi-am găsit apartamentul, am încheiat contractul după care am prezentat contractul la contabilitatea Parlamentului. Odată cu primirea salariului, primesc și indemnizația pentru chiria apartamentului.
Majoritatea deputaților din Legislativul de la Chișinău preferă să-și folosească propriile mașini nu doar în scop personal, dar și cel de serviciu. Fie că vin la Parlament la volanul unor autoturisme de lux care valorează mii de euro sau ceva mai modeste, indiferent de capacitatea motorului sau kilometri parcurși, majoritatea solicită suma maximă de 6500 de lei. Și în cazul acestei indemnizații, deputatul nu dă socoteală nimănui.
Reporter: Duceți o evidență a deplasărilor, a kilometrilor parcurși?
DAN PERCIUN, deputat PAS: Nu funcționează așa. Deci, este, pur și simplu, o indemnizație adițională pe care o are deputatul, pe care o folosește la discreția sa nu doar pentru transport, dar și pentru alte necesități care sunt.
RADU MARIAN, deputat PAS: Nu avem un mecanism foarte clar că, uite, este un borderou în care trebuie să scriem exact când am fost și unde am fost. Deci, cumva totuși deputatul are o discreție în modul în care se cheltuie banii aceștia, dacă ne referim la transport.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Cine nu merge în teritoriu? Ai noștri toți merg în teritoriu, au fiecare raionul lui, responsabilitate și trebuie să-l viziteze, trebuie să se întrețină cu alegătorii, cu primarii și așa mai departe.
DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: Ultima lună mai rar, la mine lucrul e mai sedentar.
Reporter: Mai rar asta ce înseamnă?
DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: Ultima lună nu am fost, asta-i realitatea.
Reporter: Toate aceste deplasări sunt raportate?
DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: Nu sunt raportate, nu sunt raportate din câte știu. Nu sunt raportate oficial, evident că pe la fracțiuni, deja asta-i chestie de, mă rog, organizare internă a fracțiunii și a fiecărui deputat.
EUGENIU SINCHEVICI, deputat PAS: Banii aceștia se achită deputatului și este pe responsabilitatea lui să-i cheltuie pe transport.
Reporter: Dar în cazul în care nu-i cheltuie?
EUGENIU SINCHEVICI, deputat PAS: Nu știu. Nu pot să vă răspund. Pe responsabilitatea deputatului să-i cheltuie, dar să vă spun sincer, probabil deja depinde de fiecare deputat.
Reporter: Cât de transparent este acest lucru?
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Foarte transparent, e conform legii.
Reporter: Dar cât de corect vi se pare că Parlamentul nu duce evidența acestor bani? Deci, Parlamentul doar oferă această indemnizație.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Domnișoară, eu o să vă spun un lucru, pentru Parlament e mai ieftin ca deputații să-și pună mașina la bătaie și să se deplaseze, să-și facă misiunea, decât să țin eu 100 și ceva de automobile în garajul Parlamentului. Cel puțin 100, că noi mai avem și șoferi. În cazul dat, probabil, cine s-a gândit a pasat cumva cheltuielile acestea pe seama alesului poporului.
OAZU NANTOI, deputat PAS: Dacă doar din salariu să asigur și toate cheltuielile legate de deplasări, asta ar putea fi, soția ar fi fost împotrivă.
DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: Asta este modelul în practic toate țările pe care le știm, de la Parlamentul European la, nu știu, în Ucraina, în Estonia, în România. Se acordă o indemnizație unică și e responsabilitatea deputatului să utilizeze acești bani la maximă eficiență.
Potrivit datelor Secretariatului Parlamentului, majoritatea aleșilor poporului primesc indemnizații pentru cheltuieli de transport și doar zece dintre ei folosesc mașinile de serviciu. Mai exact, 27 din cele 42 de automobile din garajul Parlamentului sunt la dispoziția demnitarilor. Doisprezece mașini nu sunt utilizate și urmează să fie vândute la licitație. Mai sunt și trei autoturisme de epocă. Cheltuielile anuale de întreținere a parcului auto a Parlamentului se ridică la suma de peste un milion de lei.
Cei zece deputați care folosesc mașinile din garajul Parlamentului sunt: deputata Partidului Șor, Marina Tauber, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate – Vasile Șoimaru și Liliana Nicolaescu-Onofrei, dar și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – Zinaida Greceanîi, Corneliu Furculiță, Tatiana Cunețchi, Elena Bodnarenco, Diana Caraman, Adrian Lebedinschi și Vlad Batrîncea.
VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: Eu nu am mașina mea personală. Asta este indicat și în declarația mea de avere și interese. Dacă colegii din Parlament, mai mulți deputați, preferă să ia indemnizația de 6500 de lei pentru transport, eu folosesc mașina Parlamentului și nu primesc, respectiv, această indemnizație.
Reporter: Dvs. ați ales mașina?
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputatul BCS: Nu, care mi-au repartizat-o ei, care era liberă. Sigur că aș vrea să fie ceva mai bun, dar ceea ce este aceea este la moment. Skoda. Skoda sunt de 14, de 15 ani și sunt Skoda de 2-3 ani. La mine e de 14 ani. Nu, e din 2004, socotiți cât are, 18 ani are.
TAMARA GHEORGHIȚA, secretara generală a Parlamentului: Deputatul este alesul poporului, pentru el cineva a votat, noi am votat și are grijă de imaginea sa, de reputația sa, de ceea ce realizează în procesul exercitării funcției de deputat. Au foarte multe activități și nu cred că este o sumă atât de mare ca să mai reușească ceva, nu știu, să mai folosească nu în contextul activității de serviciu din această sumă.
Reporter: Dar cât de transparent este acest proces de acordare a indemnizațiilor și compensațiilor, din punctul dumneavoastră de vedere?
TAMARA GHEORGHIȚA, secretara generală a Parlamentului: Din punctul meu de vedere, este transparent.
Potrivit datelor, oferite de secretariatul Parlamentului, doar într-o lună, deputații încasează circa un milion 800 de mii de lei doar pentru indemnizații și compensații, respectiv bugetul anual alocat depășește cifra de 20 de milioane de lei. Faptul că, în multe cazuri, indemnizațiile și compensațiile ajung direct pe contul deputatului și aceștia nu sunt obligați să raporteze felul în care cheltuie acești bani, cum ar fi: numărul de deplasări în teritoriu și kilometri parcurși, care sunt onorariile asistenților sau consilierilor sau alte cheltuieli protocolare, lasă loc de interpretări și ridică multe semne de întrebare, este de părere Elena Prohnițchi, expertă la Asociației pentru Democrație participativă „ADEPT” .
ELENA PROHNIȚCHI, expertă, „ADEPT”: Dacă situația nu se raportează practic sunt bani oferiți gratuit, pro-bono pentru nu știu ce activitate. Chiar nu mi se pare lucrul acesta corect pentru că sunt bani publici pe care trebuie să-i raporteze. Orice relații care implică banul public este important să fie cât mai transparentă. Deputații ajung în Parlament ca să reprezinte interesele cetățenilor, ei sunt aleși de cetățeni și ei trebuie să fie un exemplu pentru toate celelalte instituții. Fiind transparenți ei își conferă legitimitatea, dacă pot să spun, acțiunilor lor de luptă contra corupției, acțiunilor lor de reformare a justiției. Deci, nu poți fi, nu poți cere transparență altor instituții din moment ce tu nu ești transparent.
Sunt astfel de compensații și indemnizații necesare? Se pare că da. Este transparent felul în care aleșii poporului îi cheltuie? Am văzut că nu prea. Dar tu ce părere ai? Scrie în comentariu. Iar dacă vrei să afli mai multe detalii despre averea și interesele celor 101 deputați din Legislativul de la Chișinău, accesează Parlamentul Virtual, o platformă creată și gestionată de echipa de jurnaliști CU SENS.
Comentarii: 0