26 de milioane de lei – atât a cheltuit Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru achiziția a peste 500 de tone de dezinfectant pentru mâini. Buteliile cu soluția ușor inflamabilă au fost distribuite în toate instituțiile de învățământ din țară, care le-au depozitat fiecare pe unde a putut. S-a decis, în regim de urgență, să se cumpere câte un litru de dezinfectant pe lună pentru fiecare copil – cantitate care depășește, de fapt, necesitățile reale.

Graba cu care s-a făcut achiziția pare a fi justificată. Cu toate acestea, ne-am ales cu dezinfectant cumpărat la preț de piață, niciun leu mai puțin. Iar banii cheltuiți, atât pentru dezinfectant cât și distribuția lui, au ajuns într-un singur buzunar. 

Pe sub mese, în dulapuri – așa păstrează administrația liceului teoretic din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, o parte din dezinfectantul pentru mâini. În decembrie anul trecut, instituției i-au fost repartizate, în total, 71 astfel de butelii, a câte 5 litri fiecare, pentru a-i proteja de Coronavirus, pe tot parcursul anului școlar, pe cei 340 de elevi care studiază aici.

Reporter: Aveți atât de mult încât nu aveți unde-l ține? 

Natalia Talmaci, directoarea Liceului M. Eminescu, s. Sadaclia: Da, corect. Aici practic totul este plin cu dezinfectanți și săpun lichid.  

Și liceul din orașul Tvardița, raionul Taraclia, unde învață 480 de elevi, a primit de la Minister peste o sută de butelii cu dezinfectant pentru mâini. 

Maria Smirnova, directoarea Liceului din satul Tvardița: Acolo e arhiva noastră. Avem foarte multe… Nu aș vrea să se filmeze. Puteți filma fără să se vadă documentele. Dacă în sălile de clasă se termină dezinfectantul, personalul tehnic umple permanent buteliile mici ca să le fie comod copiilor. Slavă Domnului, până acum nu a fost nicio problemă. Copiii știu cum să-l folosească. 

Tot în Tvardița, mai exact, în Zona Economică Liberă din localitate, se află firma Luxfarmol SRL, cea care a produs, de fapt, dezinfectantul distribuit în școlile și grădinițele din întreaga țară. Soluția este un produs biocid și conține alcool etilic în proporție de 70 – 75 la sută.   

Deși cantitatea achiziționată în urma licitației este una destul de impunătoare și a costat 26 de milioane de lei, producătorul ne spune că nu a făcut vreo reducere. A vândut statului dezinfectantul la prețul de piață. Mai mult, în unele magazine butelia de cinci litri cu același dezinfectant se vinde cu 10 – 15 lei mai ieftin. Iar dacă calculăm ce înseamnă această diferență de preț la o cantitate de peste 100 mii de butelii, obținem o diferență care se ridică la peste un milion de lei. 

Semion Diulgher, administratorul Luxfarmol SRL: Noi avem un preț fix – 195 lei pentru o butelie de cinci litri. Până la achiziție, în timpul achiziției și după, a fost același preț. 252 de lei, dacă nu greșesc, plus TVA, livrarea. 

De fapt, câștigătoarea licitației este compania Distrimed SRL, care la rândul ei a cumpărat dezinfectantul de la Luxfarmol SRL. Distrimed SRL este o companie din Chișinău al cărei fondator unic și administrator este Gheorghe Apostol, în vârstă de 33 de ani. Pe lângă achiziția de 26 de milioane de lei pentru dezinfectanți, pe parcursul anului  2020 și în primele luni ale lui 2021, Distrimed SRL a mai încheiat cu statul contracte în sumă totală de peste 36 de milioane de lei, majoritatea fiind pentru achiziționarea de medicamente. 

Gheorghe Apostol, administratorul Distrimed SRL: Probabil, un lucru important de punctat e că toate licitațiile publice în Republica Moldova, din păcate, sunt interpretate adesea ca fiind din start oarecum compromise. Este o închipuire greșită. 

Întâmplător sau nu, dar Distrimed SRL deține 50% din capitalul social al Luxfarmol SRL. Celelalte 50 la sută aparțin unei femei de 72 de ani, Maria Bacova, originară din Ucraina. Bacova este, în acte, proprietara unei vile de la marginea orașului Tvardița. 

Locuitorii din oraș ne spun, însă, că în vilă ar locui Mykola Lutsyk, un afacerist bine cunoscut în sudul țării. 

Ucraineanul Mykola Lutsyk, care între timp a obținut cetățenia Bulgariei, a paradisului fiscal – Belize, dar nu și cea a Republicii Moldova, controlează mai multe companii amplasate în Zona Economică Liberă din Tvardița, dar și în alte localități din sudul țării. În mare parte, acestea sunt companii producătoare de vinuri și băuturi spirtoase tari, printre care binecunoscutele branduri Zolotoi Aist și Moldavschii standart

Galina Duminică, locuitoare a orașului Tvardița: El este multimilionarul nostru din Tvardița. Toate fabricile: de vinuri, coniac, mezeluri sunt ale lui. Acolo, mai sus, tutungeria tot e a lui. 

Mykola Lutsyk a fost conectat și la afaceri înregistrate în Bulgaria, Marea Britanie, Crimeea sau paradisuri fiscale, precum Panama. Dacă anterior acesta a controlat direct o parte din afaceri, acum o face prin persoane de încredere, rude sau companii străine. 

Între Maria Bacova, fondatoarea Luxfarmol SRL, și afaceristul Mykola Lutsyk există mai multe conexiuni. Pe lângă vila din Tvardița, femeia mai deține în proprietate și un apartament în acest bloc din Chișinău. Cei drept nu singură, ci împreună cu soția lui Mykola Lutsyk. Mai mult, tot aici, într-un alt apartament, este și adresa juridică a firmei Distrimed. Pentru mai multe detalii, l-am sunat pe însuși Mykola Lutsyk.

Mykola Lutsyk: Eu nu locuiesc în Tvardița. Eu locuiesc în Elveția. 

Reporter: Aș vrea să vă întreb dacă ea [Maria Bacova] conduce afacerea sau… 

Mykola Lutsyk: Dacă sunteți un jurnalist bun, nu vă ocupați cu bârfele. Bine? Nu mi-e rudă. 

De ce Luxfarmol nu a participat ea însăși la licitația anunțată de Minister, dar unul dintre asociații ei, iată ce explicație am primit.

Semion Diulgher, administratorul Luxfarmol SRL: Noi nu prea participăm la achiziții. Partenerii noștri, cu care lucrăm, sunt cei care adună actele și participă, iar noi producem. Am primit comanda, scopul nostru principal este să o realizăm, respectând toate condițiile tehnologice pe care le-am menționat.      

Gheorghe Apostol, administratorul Distrimed SRL: Nici sub o formă eu nu sunt intermediar la nicio afacere. Toate afacerile pe care le gestionez, le gestionez personal. Dacă întrebați Distrimed-ul în calitate de fondator, nu există imixtiune directă în activitatea lor. Noi ne bucurăm de cifrele care apar pe rapoarte.     

Cele 516 tone de dezinfectanți sunt singura achiziție din bani publici organizată de Minister în acest sens, de la declanșarea pandemiei. Milioanele alocate pentru cumpărarea soluției erau, de fapt, banii destinați pentru organizarea olimpiadelor și a taberelor de odihnă pentru copii, activități care în 2020 nu au mai avut loc din cauza situației epidemiologice precare. Totuși, se pare că, cele 103 mii 300 de butelii cu dezinfectant sunt mult peste necesitățile reale ale școlilor. O recunoaște chiar Secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu. 

Natalia Grîu, Secretar de stat în domeniul educației: Noi am calculat că per lună fiecărui copil i-ar reveni un litru. Asta în situația în care el nu se spală deloc pe mâini. Dar din ceea ce ni se spune din teritoriu, nu se utilizează cantitatea pe care noi am estimat-o.  

Funcționara, care a fost și conducătorul grupul de lucru care s-a ocupat de licitație, ne explică că achiziția a fost făcută în grabă și a avut la bază un regulament aprobat anul trecut de Guvern prin care au fost reduse termenele pentru achizițiile publice necesare pentru prevenirea și controlul Covid-19. Dacă în mod normal agenții economici au la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru depunerea ofertelor. În acest caz, termenul a fost înjumătățit. 

Natalia Grîu, Secretar de stat în domeniul educației: Era riscul foarte mare ca noi să nu reușim cu această achiziție. Și asta punea la bătaie reluarea procesului educațional al semestrului doi. 

Olga Diaconu este expertă în achiziții publice. A analizat actele licitației publicate pe platforma achizițiilor electronice și constată semne de utilizare ineficientă a banilor publici.  

Olga Diaconu, expertă în achiziții publice: S-a cumpărat de urgență pe un an înainte. Parcă e un pic lipsită de logică această abordare. Dacă e situație de urgență și nouă ne trebuie în mod de urgență acest produs, poate noi facem o achiziție mai mică aplicând acest regulament, iar pe urmă să facem o achiziție mai mare prin care să respectăm toate prevederile legale, să asigurăm concurența, participarea la scară mai largă a operatorilor economici. Scopul achizitiilor publice, până la urmă, este de a eficientiza utilizarea banilor publici, astfel încât să permiți unui număr cât mai mare de companii să vină cu oferte. În cazul în care procuri exact cu același preț de piață chiar nu vedem care ar fi sensul acestei achiziții atât de majore.

Așadar, la licitația cu pricina au participat șase companii. Ofertele a patru dintre firmele participante au fost refuzate, iar oferta celei de-a cincea nu a fost examinată deoarece a încărcat greșit actele pe platforma electronică a achizițiilor publice. Prin urmare, doar o singură ofertă a fost conformă, cea a companiei Distrimed care a și fost desemnată câștigătoare. Două dintre firmele participante: Rodital-Lux SRL și Marcello Consulting SRL au depus contestații la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. Între altele, acestea au invocat faptul că produsul desemnat câștigător nu conține substanțe care ar preveni uscarea mâinilor după utilizarea frecventă, aceasta fiind, de fapt, una dintre condițiile obligatorii specificate în anunțul licitației. Anume nerespectarea acestei condiții a fost constatată și de Agenție. De cealaltă parte, reprezentanții Luxfarmol SRL neagă acuzațiile.

Maria Pascova, consultant principal, Luxfarmol SRL: Conține glicerină, vitamine. Protejează pielea. Pe lângă faptul că este eficient împotriva virușilor, are proprietăți antibacteriene și nu usucă pielea, nu irită pielea și nu provoacă alergii. 

Totuși, primele rezultate ale licitației au fost anulate, iar Ministerul Educației a fost obligat să reevalueze ofertele. Astfel, peste doar două zile, Ministerul Educației desemnează câștigătoare aceeași companie – Distrimed SRL. Și de această dată a existat o contestație, care nu a avut vreun efect, deoarece a fost depusă cu întârziere. Și asta din cauza că, potrivit Regulamentul aprobat de Guvern, termenele de depunere a contestațiilor au fost reduse de la 10 zile, la 3 zile.   

Natalia Grîu, Secretar de stat în domeniul educației: Eu cred că, ori de câte ori există contestații, asta-i încă o dată o dovadă că lucrurile se fac transparent și la vedere. Operatorul care a câștigat a fost, de fapt, singurul care avea toate documentele-dovadă. Majoritatea ofertanților nu au făcut dovada care demonstrează tocmai inofensivitatea produsului.  

Olga Diaconu, expertă în achiziții publice: În cazul în care această ofertă deja constatată ca neconformă este desemnată repetat câștigătoare, aceasta poate fi interpretată ca un semnal de alarmă, că acest agent economic este favorizat. 

Reporter: Liuba ȘEVCIUC

Imagine: Serghei AGA 

Editor: Olga CEAGLEI

„Acest video a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a AO Proiectul media „Cu Sens” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.