Fără factură în sezonul cald! Este performanța obținută de Dinu Bubulici după ce și-a instalat pe acoperișul casei panouri fotovoltaice. Mai mult, locuința acestuia din Chișinău nu este conectată la gaz, pentru că energia produsă de panourile solare este suficientă pentru a o încălzi.

DINU BUBULICI, proprietarul casei: Am 14 panouri. Ele în sumă generează momentan 5 kw/h când soarele este cel mai sus, anual circa 5.000 kw ore generează. Asta îmi acoperă cam jumătate din consumul meu în total. Productivitatea lor este pe tot anul. Cele mai eficiente ele sunt, cât de straniu nu ar părea, primăvara și toamna, pentru că eficiența lor scade odată ce temperatura crește. Luând în considerare că și încălzirea la mine este pe electricitate, am instalat câteva pompe de căldură, inclusiv și podeaua caldă tot este pe electricitate, tot pe bază de pompă de căldură. Nu avem calorifere instalate în casă, totul vine din podea și în caz de o criză energetică cum avem acum, am și o sobă pe lemne și respectiv pot să-mi asigur o independență energetică și nu pot să îngheț iarna în casă în caz de ceva.

Astfel, efectele crizei energetice Dinu le resimte mai puțin.  

DINU BUBULICI, proprietarul casei: Avem o casă la sol de 75 de metri pătrați, cel mai mult pe timp de iarnă am achitat 1.100 de lei. Noi practic achităm din decembrie, ianuarie, februarie și martie puțin. Deja de la sfârșit de martie, aprilie încolo factura este foarte mică și pe timp de vară deja nu achităm nimic pentru lumină. Mulți consideră că investiția în panouri fotovoltaice este o investiție proastă pentru că ea se răscumpără în mulți ani. Dar pe de altă parte dacă să iei și inflația și toate chestiile acestea și costurile se măresc, deja devine în plusul tău. Toată suma pe care am achitat-o pentru acest sistem fotovoltaic a fost de trei mii aproape jumate de euro. Adică investiția aceasta de trei mii jumătate de euro pe care am făcut-o în 2019 eu în 2025 -2026 deja practic o să am doar venit.  

Astăzi, Dinu este unul din cei 471 de moldoveni care au acasă panouri fotovoltaice. Aceștia constituie mai puțin de 0,05% din numărul total de consumatori casnici de curent electric. Cât despre ponderea energiei regenerabile în consumul total, autoritățile se declară mulțumite. Deși, se datorează marilor consumatori din sectorul public, cât și cel industrial. 

ALEXANDRU CIUDIN, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică: Ce ține de energia regenerabilă scopul nostru a fost depășit, targhetul nostru era de 17 la sută, iar în 2020 am avut o pondere a energiei din surse regenerabile de cca 26%. În măsura, în care Republica Moldova depinde în proporție de 75 la sută de sursele energetice de import, o opțiune ar fi ca să ne acoperim acest consum din producerea energiei din surse proprii. Ceea ce practic este imposibil. De aceea și vă spuneam că opțiunea cea mai optimistă pentru noi ar fi 30-35 la sută până în anul 2025.  

Nu sunt la fel de mulțumiți reprezentanții societății civile. 

VLADIMIR URSU, director executiv, A.O. „Renașterea Rurală”: Oamenii simpli de la țară nu cunosc care este procedura, nu au atâtea posibilități ca businessmen care își pun parcuri fotovoltaice mari pentru a câștiga bani. Accentul statului este pe producătorii mari, dar ar trebui să fie pe cetățeanul simplu, pe oamenii din mediul rural. Avem un climat foarte potrivit pentru Republica Moldova. Dacă luăm în considerație țările scandinave care sunt cu un cap mai sus ca Republica Moldova la compartimentul dat, atunci la resursele noastre noi suntem cu zece capuri mai sus ca ei. Avantajele sunt că noi nu poluăm atmosfera, noi reducem emisiile de CO2, noi devenim mai eficienți energetic, putem să scadem facturile noastre la zero, neachitând totodată contribuim la securitatea statului nostru. 

Abia în 2022 a fost simplificată prin lege procedura de instalare a panourilor solare. 

VLADIMIR URSU, director executiv, A.O. „Renașterea Rurală”: Necătând la faptul că a ieșit o lege nouă care simplifică și este foarte ok această lege, dar mai rămâne la compartimentul prețului, este exagerat de scump pentru Republica Moldova. Eu consider că ar trebui să fie scos TVA-ul la devamare, din motiv că 20% TVA-ul care se achită pentru panourile fotovoltaice, plus la aceasta 20% pentru fractul, adică pentru transportul panourilor care constituie un container ne costă la 20 de mii de dolari. În Germania de exemplu sunt 11% TVA. Dacă să luăm în considerație că suntem în criză energetică ar trebui statul să se gândească la acest lucru 

Nici unul dintre autorii legii nu este mai optimist. 

IURIE PASAT, deputat PAS: Nu toți după intrarea în vigoare a acestui proiect o să se arunce să-și instaleze panouri solare și mare debalansare în sistemul energetic al țării nu o să fie. Fiindcă sunt unele familii în localitățile rurale îndeosebi care nu au să fie tentați să investească o sumă, fiindcă este o sumă frumușică pentru instalarea acestor panouri fotovoltaice.   

Totuși, energia regenerabilă e soluția pentru securitatea energetică. Alte țări au înțeles acest lucru de mult timp. 

ALEXANDRU CIUDIN, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică: Dacă să ne referim care sunt lideri la capitolul eficiență energetică, bineînțeles că țările nordice sunt în capul listei. La capitolul energie din surse regenerabile în UE pe primul loc îi aparține Austriei. Ponderea energiei regenerabile în Austria este de cca 73%, urmează Suedia cu 66%, Danemarca cu 62%, Letonia cu 53%, Portugalia cu 52%. Noi suntem puțin izolați, avem o altă situație nu putem atinge asemenea ținte atâta timp cât nu avem posibilitatea să ne interconectăm cu sistemul energetic european și nu avem posibilitatea de a instala capacități proprii de producere a energiei din surse regenerabile la noi în țară.

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”. Conținutul materialului video aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.